Sloupek reprezentanta: Pavel Kurfürst

od | 15. 12. 2017 | Sloupek reprezentanta, Trail O

Někteří si ho spojují s rankingem, jiní s pořádáním závodů, ale asi nejúspěšnější je v jiném odvětví  – Trail-O. Dnešní Sloupek reprezentanta připravil Pavel Kurfürst, zlatý medailista z ETOC 2016 v Jeseníku a člen VSK ČVUT Fakulty Stavební Praha. Proč se hlavně dívá do budoucnosti? Dozvíte se v následujícím textu.

Sezóna letošních mezinárodních závodů v trail-o se uzavřela koncem října závody Evropského poháru na Slovensku. Já jsem žádný oslnivý výkon nepředvedl v ani jedné ze všech tří trailových disciplín (PreO, štafeta, TempO). Mohu se utěšit tím, že významnější závody se konají na Slovensku až příští rok, půjde o Mistrovství Evropy na přelomu dubna a května. Provedl jsem důkladný rozbor těch nevalných říjnových výsledků a optimisticky naladěn se těším, že až se na jaře na Slovensko vrátím, budou moje výsledky uspokojivější. Ostatně ten pohárový víkend naznačil mnoho zajímavého, co můžeme od slovenských pořadatelů čekat.

Z vyhlášení výsledků závodu Evropského poháru (22. 5. 2016, Borský Mikuláš, Slovensko). Zdroj fotky: http://www.facebook.com/ecto2016slovakia.

 

Má očekávání směřují hlavně ke štafetě. Na letošním MS v Litvě nám štafeta vyšla totiž parádně. Štafetových závodů je v trail-o obdobně jako v ostatních orientačních sportech podstatně méně než závodů jednotlivců. To jim dává automaticky punc vyjímečnosti. Zároveň má závod národních týmů jiný náboj než závod jednotlivců. Soupeření se snadno zjednoduší na neosobní souboj jednotlivých zemí. Závodit jako článek české štafety, to je pak opravdová výzva. V trail-o je přitom štafetový závod velmi mladou disciplínou. Poprvé se na vrcholné soutěži objevil loni na ME v Jeseníku. Nahradil předchozí týmovou soutěž, kde se sčítaly výsledky ze závodu jednotlivců v disciplíně PreO. Nový štafetový závod kombinuje PreO a TempO. U PreO je spousta času si řešení důkladně promyslet, u TempO jde naopak o vteřinky. Takže kombinace je to velmi zajímavá. Docela často se debatuje o správném vyladění poměru obou částí, kolik má být kontrol v PreO a kolik v TempO. Pro závodníky je myslím nejlepší zvládat špičkově obojí a poměrem se nemuset trápit.

Pavel na fotce z finálového závodu v TempO na MS 2017 v Litvě. Foto: Donatas Lazauskas.

Trailová štafeta je zajímavá také tím, že zná dva odlišné formáty své PreO části. Na MS 2016 ve Švédsku i na MS 2017 v Litvě byl použit formát umožňující závodníkům vybírat, které kontroly budou řešit a které nechají vyřešit kolegy z týmu na dalších úsecích. Já šel v obou případech poslední úsek, tak jsem místo výběru jen často kroutil hlavou, co za “špeky” mi tam týmoví kolegové nechali. Ale musím říct, že bez ohledu na to mi tento formát přijde zajímavější než ten druhý, spočívající v pevném určení kontrol pro jednotlivé úseky. Na ME na Slovensku bude štafeta právě s napevno přiřazenými kontrolami k úsekům. S tímto formátem jsem trochu zápasil v říjnu na slovenských závodech Evropského poháru. Hned na první kontrole jsem byl opravdu bezradný a nakonec jsem udělal chybu. Vymýšlet stavbu kontrol pro systém s pevným přiřazením kontrol je o dost náročnější. Strašně snadno se přihodí, že ze zadání tak nějak průhledně čouhá stavitelský záměr. Anebo naopak potřebuje stavitel vymyslet něco odlišného pro každý úsek v místě, které tolik zajímavého nenabízí a to pak může vyústit v kontrolu, která není rozumně řešitelná. Na druhou stranu má tento formát výhodu v tom, že neumožňuje uspět štafetám s jedním slabším článkem. Rozhodně ne tak snadno jako při volném výběru, kdy je strategie přidělení jednodušších kontrol slabšímu článku štafety nasnadě. Z toho důvodu rozumím slovenským pořadatelům, že zvolili formát s pevným přidělením kontrol úsekům. A těším se, že to bude férový štafetový závod, při kterém budu moci řešit kontroly jen stylem já-mapa-terén a nebudu si muset lámat hlavu, jak to stavitel myslel. No a příští rok čeká trailovou reprezentaci ještě jedna velká štafetová výzva, srpnový závod na Mistrovství světa v Lotyšsku. Tam bude podle mě obzvlášť důležité sestavit vnitřně silný tým, protože lotyšští stavitelé tratí jsou poněkud nevyzpytatelní.

Vítězství na ETOC 2016. Foto: Petr Kadeřávek.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.