Sloupek reprezentanta: Michal Drobník

od | 19. 1. 2018 | LOB, Sloupek reprezentanta

Stavební inženýr. Sportcentrum Jičín. Reprezentant v LOB. Poznáte, kdo napsal tentokrát Sloupek reprezentanta? Ano, je to Michal Drobník. Dnes už zkušený reprezentant se rozepsal o specifickém jevu na každé trati v LOBu: skútrovka. Pěkné páteční čtení!

Řekl jsem si, že vás nebudu nudit rozsáhlým soupisem svých životních výsledků ani strašlivými tréninkovými dávkami, kterými trápím svoje tělo. Raději napíši o něčem, co mi při závodech lyžařského orientačního běhu dělá skutečnou radost. Jsou to krásy a svízele lyžování v čárkách.
Věřím, že většina čtenářů ví, co to znamená, když se řekne LOBácká čárka neboli skútrovka. Známe ji z map lyžařského orientačního běhu, kde je vyznačena přerušovanou zelenou čarou a v terénu je stopa vytvořená sněžným skútrem, obvykle 1–1,5 m široká. Čárky častěji potkáme na závodech, které se pořádají v severských zemích, ale zpravidla se na každé mapě najde taková, která je tou pravou výzvou.

Na startu. Foto: Jan Petr.

Čárky miluju, hlavně když jsou z kopce dolů nebo po rovině. Když mastím čárkou, která se proplétá mezi smrčky přes sněhové duny rychlostí padajícího geparda, tak mám na líci úsměv od ucha k uchu. Žilami mi proudí mix endorfinu a adrenalinu a přitom stačí pružit v kolenou, občas píchnout holemi a rukama rozrážet větve nenechavých stromků, které se vás snaží sundat z lyží i s vázáním. Skútrovka z kopce dolů nemusí být extra široká, hlavně, když je prašánek v dostatečném množství, aby se dalo dobře odšlapovat a případné tygří pády vůbec nebolely. Na rovině naopak preferuji tvrdé vymrzlé čárky, které nedovolí holím, aby se zabořily, pak sníh pod lyžemi lehce odjíždí.

Když už přijde čárka do kopce tak bývá většinou zle. Úsměv na líci se mění v laciný škleb. Původně lehce pružící nohy mi zaplaví kyselina mléčná. Hole se boří hluboko do sněhu. V pažích mi vybuchuje dynamit a obrovské košíčky trhají vrstvu jehličí uloženou hluboko pod prvním sněhem. Když dojde dech a kopec je prudší než černá sjezdovka a stopa užší než pas etiopské vytrvalkyně, tak si vzpomenu na slova jednoho z mých LOBáckých mentorů: „Hlavně v klidu Drame, v takovém kopci nejede nikdo rychle.“ A elegantně přejdu do šumaváku.

Tak ať Vám to v novém roce frčí po krásně upravených stopách a hlavně ať jsou z kopce!

Vítězství pro Michala Drobníka na MČR ve sprintu v LOB 2017. Foto: Jan Petr.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.