Sloupek reprezentanta: Matyáš Štregl

od | 3. 3. 2023 | Orientační běh, Sloupek reprezentanta

Zatímco touhle dobou tančí na svém maturitním plese, ještě ráno psal sloupek reprezentanta. Matyáš Štregl se rozhodl využít příležitost se v orienťáku zase trochu posunout a v nové sezóně ho uvidíme běhat v barvách finského IkNV. A právě o tom píše v dnešním sloupku!

Ahoj!

Nejspíš jste se ve středečním článku dozvěděli o mém přestupu ve Finsku a díky tomu, že to O-News pěkně zformulovalo, tak jsem se rozhodl jim vytrhnout trn z paty a popsat, jak k tomuhle neznámému přestupu došlo.

Co to vlastně je IkNV?

Ikaalisten Nouseva-Voima, zkráceně IkNV nebo jak říkají samotní závodníci Nouski, je klub z městečka Ikaalinen (jak překvapivé, že?) vzdáleného necelou hodinu na severozápad od Tampere. Abych byl upřímnej, tak zřejmě jako většina z vás jsem o tomhle klubu, než jsem jel do Finska, nikdy neslyšel. I přestože je to malej a především mužskej tým, tak Nouski patří k jedněm z nejlepších finskejch klubů a pravidelně sbírají medaile z finských šampionátů. A slyšeli jste vůbec o někom, kdo za ně běhá? No, nejsou to žádný ořezávátka. Hlavní kostru týmu tvoří například Eetu Savolainen (8. na longu na ME 2022), Juho Ylinen (3. místo na Ultramaratonu Trans Canaria) nebo Teemu Oksanen (jeden z nejlepších finských sprinterů). No a pak tam jsem já, namotivovanej junior, kde už jen běžet áčko bude velkej úspěch.

V Česku v dresu Turnova, ve Finsku nyní za Ikaalisten Nouseva-Voima (foto: Petr Kadeřávek)

Jak k přestupu došlo?

To víte, Štrúdl v maturitním ročníku, a tak předměty, ze kterejch nematuruju, mě nějak nezajímají. A tak na konci října loňského roku, v pátek odpoledne, při poslední hodině mi najednou pípla zpráva právě od Teema. Občas jsem se s ním bavil, pogratulovali jsme si k úspěchu nebo tak, ale to teď fakt nehrozilo, a tak jsem neměl jediný tušení, proč mi píše. Jak vám asi vše dojde, tak v tý zprávě stálo něco ve smyslu: Ahoj! Hledáme nový a mladý běžce pro náš tým, protože náš tým celkově zestařuje, ale chceme ho nadále udržet na vysoké úrovni a aby ses i později stal jednou z hlavních opor. Upřímně mě to zaskočilo, před sezónou bych nečekal, že by o mě měl zájem takhle velký klub a dokonce jsem si myslel, že v JRV (můj bývalý klub) vydržím o dost déle, protože jsme měli mladej, ale ambiciózní tým. Hned jsem to začal konzultovat s několika osobama, které by mi mohly s tímhle těžkým rozhodnutím pomoci, ale taky s klukama, kterým to taky bylo nabídnuto. Žádnou podepsanou smlouvu jsem v JRV neměl a zároveň jsem si říkal, že takováhle nabídka nepřichází každý den.

S novým týmem na kempu v Portugalsku (foto: archiv Matyáše Štregla)

Proto tedy asi po měsíci jsem se rozhodl, že do toho přestupu půjdu, cejtil jsem velkou motivaci a taky příležitost se v orienťáku zase trochu posunout. Ani to nebylo jednoduchý oznámit v JRV, přece tam jsem si s nima za dva roky vybudoval nepopsatelnej vztah a na jednu stranu to bylo fakt těžký odejít, ale na druhou jsem cítil, že je ten správný moment. Naštěstí to všichni vzali v pohodě a přáli mi to. Stejnak se pak přestup držel dlouho v utajení až někdy do ledna, než jsem se mohl vyfotit v oddílovým oblečení 😀 Pak se to tedy zveřejnilo, proběhlo to na oddílovým webu i Instáči a překvapivě i na Twiterru O Transfer News, kde už se to dalo trochu do povědomí. V oddílu jsem zatím velmi spokojenej, v pondělí jsem se vrátil z dvanáctidenního soustředění v Portugalsku, kde jsme se v pětičlenný skupině zúčastnili POMu a XCAOMu a nakonec i pár tréninků 😀

Teď jen zbývá nepolevit v přípravě a krom cílů na český (a snad i mezinárodní :D) scéně se poctivě připravit a zabojovat o áčko na 10mile nebo Jukole. Bude to těžký, ale těším se na to 🙂 Díky, že jste to dočetli až sem a brzo na závodech čus!

Matyáš Štrúdl Štregl

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.