Sloupek reprezentanta: Matyáš Ludvík

od | 1. 6. 2018 | MTBO, Sloupek reprezentanta

Podruhé za sebou přinášíme Sloupek reprezentanta ze sekce MTBO. Dnešní reprezentant byl dlouho tak trochu ve stínu svého staršího bráchy. Tento novoborský biker však ukázal, že už to neplatí. Z loňského i předloňského juniorského šampionátu si odvezl stříbrnou medaili ze závodu štafet, má i medaile z Evropského poháru. Matyáš Ludvík. Pěkné čtení!

K MTBO jsem se dostal asi tím klasičtějším způsobem – přechodem z pěšího OB. Už jako malé děti jsme s bráchou běhali orienťák, našel jsem si tam super partu a docela mi to i běhalo. Nevzpomínám si už, jakým způsobem jsme přišli na to, že MTBO existuje, ale docela živě si pamatuju, že jsem v kategorii M14 první sezónu dostával permanentně asi 30 minut od prvního. V tu dobu u mě převládalo OB, šlo mi víc a taky jsem tam měl víc kamarádů. To se ale asi během sezóny nebo dvou změnilo a já si najednou našel víc kamarádů v MTBO a taky mě to začalo bavit víc než pěší orienťák.

Na loňském juniorském šampionátu ve Vilniusu. Foto: archiv autora.

Docela velký zlom pro mě znamenal vstup do juniorské repre, do které jsem se dostal tuším ve 14 a ve které se držím dodnes, do mé poslední sezóny mezi juniory. Za tu dobu jsem se díky MTBO podíval do různých koutů Evropy a podařilo se mi zajet i pár slušných výsledků.

Vždycky jsem měl ale problém urovnat si priority a místo toho, abych jednu věc dělal pořádně, jsem dělal plno věcí, ale nic na 100%. Mimo MTBO mám totiž plno dalších koníčků, jako třeba hru na bicí, klavír, občas si zajedu nějaký bajkový závod, v zimě dělám instruktora na lyžích a v poslední době mě začala bavit tvorba orienťáckých map. Z našich tréninkových kempů se snažím dělat nějaká videa (https://www.youtube.com/channel/UCBtU-tzNad33eBRMdvc8pUw?view_as=subscriber), která mě baví vytvářet a zároveň to trochu pomáhá představit MTBO lidem, kteří o tomto sportu nikdy neslyšeli.

Foto z projektu Lanterna Futuri, což je projekt pro mladé lidi z pohraničí Čech, Polska a Německa, kteří týden spolupracují ve workshopech zaměřených na hudbu, divadlo, fotografování nebo film. Foto: archiv autora.

V posledních měsících se na mě navíc nalepila maturita (mám ji!) a nutnost výběru dalšího studia. Jelikož mám v plánu se stále věnovat MTBO, které mě neskutečně baví a chci ho jezdit dál, rozhodl jsem se pro studium kartografie a doufám, že se to bude v rámci možností doplňovat a já budu stíhat trénovat na kole. Přinejmenším budu mít tu mapovou přípravu, no.

Letošní maturitní ples Matyáše Ludvíka. “Na 100 % jsem si ho užil,” říká dnešní autor Sloupku reprezentanta. Foto: archiv autora.

Tento týden se ale po mém dlouhém maturitním nicnedělání vracím opět do tréninkového režimu. Těším se konečně na kolo a mám v plánu se mu teď věnovat naplno. Letos jsem členem juniorské reprezentace poslední rok a rád bych předvedl minimálně stejně tak pěkné výsledky jako na MS v Litvě. Zásadní jsou teď ale nominačky, které se konají už za 2 týdny v okolí Boskovic. Moje starty do sezóny jsou však extrémně pomalé. To se mimo jiné ukázalo i na minulé sezóně, kde jsem se na ME ve Francii umisťoval mezi menší konkurencí na o dost horších pozicích, než tomu bylo asi o měsíc až dva později v Litvě. Doufám tedy, že se mi podaří nominovat a budu mít dost času se připravit jak fyzicky, tak mapově. V tom mi každoročně pomáhají tréninkové kempy během roku, ale hlavně během léta, kdy se většinou vydáme do hor.

Po sezóně bude mým cílem v MTBO trochu postrašit pardály v elitě a hlavně nějak zvládnout vstup do vysokoškolského života. Moje budoucnost je obecně nějaká nejasná. Třeba se rozhodnu pro studium v Brně, možná pro Olomouc anebo Prahu. Třeba se mi podaří bojovat mezi eliťákama a nebo to skončí po závodě u piva. Kdo ví, ale MTBO se vzdát nehodlám.

Matyáš Ludvík

Medaile z JMS 2017. Foto: Petr Lukavec.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.