Sloupek reprezentanta: Libor Forst

od | 17. 1. 2020 | Sloupek reprezentanta, Trail O

Dnešní Sloupek reprezentanta nabídne pohled do nejmenší sekce ČSOS: Trail-O. Libor Forst předsedá této sekci, reprezentuji na vrcholných utkáních, ale též stojí v čele organizačního výboru MS v Trail-O 2022, které proběhne v Česku. O tom všem se dozvíte v dnešním článku.

Orienťák, ten obyčejný, běhací, dělám už řadu let, ale jen na rekreační úrovni. Oproti běhání samotnému mě na něm baví to, že kromě fyzické stránky je třeba zaměstnat i hlavu. K trail-o jsem se dostal náhodou – manželka mě prostě přihlásila na MČR – a líbí se mi na něm to, že když se postaví pořádně, je to stále orienťák, jen se u něj (většinou) neběhá a trápí se pouze hlava.

Začínal jsem s trailem v roce 2008 a na prvním MS jsem skončil devátý. To byla veliká motivace, jenomže v té době u nás byla disciplína v plenkách. Byl jsem na svůj reprezentační úspěch hrdý, ale zároveň jsem si říkal, že u nás musí existovat dost lidí, kteří s mapou dokážou pracovat ještě lépe a být ještě lepší, a jde jen o to je najít. Nutnou podmínkou ale bylo udělat z trailu řádnou disciplínu a dostat ho do povědomí širšího okruhu lidí, protože ne každý má tak šikovnou manželku. Naštěstí se našlo dost lidí, kteří byli ochotni přiložit ruku k dílu, a situace v trailu se za pár let zásadně změnila. Vznikla česká pravidla, pravidelná soutěž a vyvrcholením této cesty byl vznik sekce trail-o pod naším svazem. Současně jsme se snažili trail popularizovat články v orienťáckých periodikách, pořádáním ukázkových závodů při pěšáckých závodech, on-line tréninky atd. Postupem času se rozšířila reprezentační základna, což potvrdily také štafetové výsledky z MS 2017 v Litvě či ME 2018 na Slovensku. Dneska už není problém najít způsob, jak si trail vyzkoušet, a jde jen o to si říct, že to má cenu zkusit. Samozřejmě ne každému se takovéhle zápolení zalíbí, ale bez prožití na vlastní kůži to člověk těžko odhadne. Příkladem z poslední doby je Pavel Ptáček z Brna, který se touhle cestou vydal přede dvěma lety a loni přivezl z MS páté místo! Jako vysokoškolský pedagog znám dobře ten pocit, když někoho z mladých kolegů člověk postrčí k dobře odvedené práci.

Dvojitý štafetový medailový úspěch na MS 2017 v Litvě.

Ale pojďme se od pohledu do minulosti věnovat současnosti. Co čeká reprezentaci letos? Letošní MS je poněkud nejisté, připravuje se v Hong Kongu a vzhledem k tamější politické situaci vlastně pořád není jasné, zda se bude konat. Proto se koncentrujeme hlavně na ETOC, neboli Evropský šampionát, který se bude konat v květnu ve Finsku. Ve Finsku závodíme rádi, tamější terény jsou pro trail ideální, takže i stavitelé se nemusejí uchylovat k hloupým úlohám. Pravidelně jezdíme na závody FinTrailO a jen doufáme, že nám letos během ME nenapadne sníh jako na prvního máje 2017. Loni jsme také v rámci přípravy absolvovali ve Finsku intenzivní letní soustředění se sedmi závody (i od stavitelů ME) v jednom týdnu. Bonusem pro české závodníky je také osoba IOF Event Advisera, kterým je naše vozíčkářka, několikanásobná mistryně světa, Jana Kosťová.

I takhle může vypadat ve Finsku trail v květnu (konkrétně 1. 5. 2017).

Pro mě osobně ale letos kromě reprezentační přípravy začíná ještě jiná náročná práce. Možná, že ne všichni čtenáři vědí, že trail prodloužil šňůru vrcholných světových orienťáckých akcí v ČR a rok po pěšáckém MS 2021 v Doksech se centrum O-světa přesune o pár kilometrů na sever do Zákup na trailové MS 2022. Při jeho pořádání budeme chtít zužitkovat dlouholeté reprezentační zkušenosti a já zároveň zkušenosti IOF Event Advisera z MS 2013 a 2016. Sice to vypadá jako daleká budoucnost, ale např. na přípravě tratí je nutné začít pracovat už letos na jaře. Vybírají se vhodné terény, prověřují existující mapy, testuje kvalita cest pro zajištění férových podmínek pro vozíčkáře. A také se pomalu začínají hledat dobrovolníci – doufáme, že se najde dost orienťáků, kteří budou ochotni se první červencový týden roku 2022 zapojit. Nemusíte se bát, pokud nemáte s trailem osobní zkušenost – lidi na odbornější pozice zvládneme rychle zaškolit. Pokud chceme udržet vysokou laťku pořadatelské kvality českého orienťáku, bez vás to nepůjde…

Práci IOF Event Advisera jde zvládnout levou rukou (MS 2016 Švédsko)

Libor Forst

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.