Sloupek reprezentanta: Jonáš Hubáček

od | 10. 2. 2017 | Orientační běh, Sloupek reprezentanta

Netradiční Sloupek reprezentanta tentokrát připravil člen U23 dospělé reprezentace Jonáš Hubáček. Mladý luhačovický závodník udělal sám se sebou rozhovor, kde se dozvíte řadu informací, jak probíhá jeho příprava na závody či proč byl loni lepší než jeho o dva roky starší bratranec Michal Hubáček, který připravil některé otázky.

Ahoj Jonáši, minulý rok jsi udělal velký krok a ne jako tvůj bratranec Paradise (Michal Hubáček – pozn. red.), do dospěláků jsi skočil úspěšně. Jak jsi to prosím tebe udělal?
Jojo, nebylo to špatné. Ve zkratce jsem odtrénoval, to co jsem měl a připravil se jenom na nejdůležitější závody v podzimní sezóně.

Takže jsi záměrně jarní sezónu pustil a navzdory očekávání tvých fanoušků jsi připustil místo v repre týmu slabším a méně připraveným a radši si okupoval místo na pracovním úřadě, protože do školy tě nepřijali?
Na podzim jsem si řekl, že bych mohl odjet s Víťou Zakouřilem do Finska natáčet kostely (https://www.youtube.com/watch?v=Yn96JhOaSwU) a tak uvolnit místo v repre týmu slabším složkám jako je například Marek Minář, nebo Ondřej Semík. Situace ve Finsku nedopadla podle očekávání. Z práce mě vyhodili a ty z bytu taky. Proto jsem odjel domů na pracák, abych si vyzkoušel modelovou situaci trénování jakou má např. Miloš Nykodým – můj velký vzor.

Adam Waněk a Jonáš Hubáček na závodech Bohemia. Foto: archiv Jonáše Hubáčka.

Už jsme se dlouho neviděli, ale podle tvého účesu mi připomínáš pytel na odpadky, ale taky mnohé hokejisty z NHL.
Jednou za čas se mi hlavě klasicky zrodí něco pěkně debilního, protože z blbečka logicky nic chytrého vzejít nemůže. Jak by řekl klasik. Z hovna bič neupleteš. Proto jsem se snažil vymyslet nějaký hipster look, bohužel to skončilo spíš u Allah Akbar look. Bohužel však nejsme multikulti Czechia, takže se nápad zas tak neujal.

Vraťme se k tvému šestému místu z MČR na krátké trati z loňska. Použil jsi špatnými orienťáky hojně užívanou taktiku, kterou?
Paradoxně nejlepší výsledek jsem udělal v jarní části, kde jsem neskutečně točil panáky, ale hlavně kilometry. Týden před krátkou probíhal klasicky. V pondělí jsem šel roztáčet ruletu do Bonveru, v úterý jsem měl kocovinu, a proto jsem ve středu nebyl běhat no a abych nějak na závod naladil, takže jsem ve čtvrtek ráno bouchl 210 minut v terénu. Potom jsem zašel něco podepsat na pracák a odpoledne jsem si dal další fázičku. V pátek jsem lehce nažhavil půlmaratonem v Jizerkách.
Když přišlo v sobotu na věc a já postoupil z dobrého místa do finále A (hlavně že mají všichni natočené, ale nikdo neumí najít kontroly), tak úkol na neděli zněl jasně. Za žádnou cenu nesmím pustit vetoše Šéďu. Bohužel jsem měl už solidní svalovici a navíc byla Bio zátěž na trojce, a tak mi utekl. Jinak by za normálních okolností neměl šanci.

To zní jako skvělá taktika. Možná bys mohl zvážit ji používat častěji? Jonďa věšák zní jako dobrá přezdívka ne?
Jojo, však to se taky znovu stalo a to na MČR klasické trati, kde jsem se překvapivě táhl za spíše průměrným eliťákem Ondrou Semíkem. Tehdy měl však velký potenciál, který již celý prodal.

V reprezentačním dresu. Foto: archiv Jonáše Hubáčka.

Když jsi to teď opravdu začal brát vážně a věnuješ tomu opravdu hodně času, kde bereš finanční prostředky na veškeré soustředění a běžecké vybavení?
Tohle je vždycky velice nepříjemná část, někdy se oslík otřese, ale někdy taky ne. To pak musím vymýšlet různé způsoby, kde vyštrachat peníze. Rád bych tedy vzkázal mým fanouškům, že pokud budou moct, budu rád za každý dar, ať už je to toaletní papír, nebo jenom obyčejné ovoce a zelenina, protože tu ve zlevněnce bohužel nekoupím. Peníze na účet můžete taky posílat, bohužel malé částky nejsou pro mě vůbec zajímavé.

Na cestě do českého seniorského teamu jsi prošel dorosteneckým i juniorským výběrem. Co bys poradil dorostencům, aby byli minimálně tak úspěšní jako ty?
Ale teď vážně! Celé je to o tom, že se k tomu musíte prochlastat, protože v dospělých už na to zkrátka není čas. Ráno jdete běhat a pokud zrovna nejdete odpoledne druhou fázičku, tak už myslíte na další trénink další den. Večer jste potom rádi, že se najíte, možná si pustíte jedno porníčko a jdete spát a ráno zase znovu. Je to opravdu jenom o tom tréninku a poloprofesionálním přístupu a pokud se dostatečně nevyřádíte v dorostu a juniorech jako jsem to krásně udělal já (http://repreob.hyperlink.cz/index.php?pozice=23&pomp=750 – Těch portugalských vln doteď nelituju), tak to potom nebude mít ten dostatečný drive. A na nějaké větší cestování můžete taky později zapomenout. Tréninkové kempy v zahraničí se pro vás stanou “prázdninama” a školní prázdniny se pro vás stanou tréninkovým obdobím. Ale abych vás jenom nestrašil, tak s tou ruletou jsem si fakt srandu nedělal 😉

Doufám, že jste článek brali s velkým nadhledem. Snad to nebude další šedý průměr.

Jonáš Hubáček

S bratrancem Michalem Hubáčkem. Foto: archiv Jonáše Hubáčka.

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.