Sloupek reprezentanta: Jonáš Fencl

od | 21. 12. 2018 | Orientační běh, Sloupek reprezentanta

Jonáš Fencl neměl úspěšný začátek sezóny. Z důvodu zranění vynechal první závody a zhasla mu i šance se nominovat na JMS v Maďarsku. Na podzim se však zúčastnil JECu a byl nominovaný do reprezentačního družstva juniorů pro rok 2019. O tom všem dnešní Sloupek reprezentanta v podání pardubického závodníka.

Ahoj koláčci! Letošní sezóna je u konce, zimní příprava na tu další v plném proudu, tak je asi na čase udělat si zhodnocení a poučit se z chyb.

Nejdřív tedy, co se nepovedlo – Letošní, respektive už loňská sezóna pro mě začala až někdy koncem května, to bylo způsobeno zraněním, které se se mnou táhlo už od začátku prosince. Co mi vlastně bylo? Díky, že se ptáte. Chudísek můj boční vnitřní stehenní sval byl přepracovaný, protože hamstringy se rozhodly vzít si dovolenou. Ale než aby se přiznal, tak to sváděl na koleno, blbec. No a než jsem tuhle záhadu vyřešil, nějaký ten čas uběhl a nějaký ten závod byl uspořádán.

“Kdeže loňské sněhy jsou,” musel si v sezóně často říkat Jonáš Fencl. MČR na klasické trati 2017, Jonáš na 2. místě. Foto: Petr Kadeřávek.

Jeden z prvních závodů, co jsem na jaře běžel, byl vrchol jarní sezóny – MČRKT. To se běželo v krásných terénech, ale po půl roce nicnedělání jsem si ho teda moc neužil. V tamních kopcích, kde jsem spíš jen tak šoural svýma slaboučkýma nohama, jsem pochopil takové ty hlášky, které slýcháváme na shromaždišti typu: „Proč máme takový převýšení?“, „To budou zase krpály.“, „Proč musíme jít na shromaždiště do kopce?“ nebo „To jsou Toiky až tam dole? To se radši po*eru!“. Naopak letní prázdniny proběhly tréninkově už v pohodě, a tak jsem pomalu vyhlížel MČR na klasice, kde bych zachránil svou čest a rozběhal ochrnuté nohy, zvlášť po mapově nevydařených Áčkách. Konečně MČR na kláse – vrchol podzimní sezóny, moje druhá klasika tento rok. Po celkem dobré kvalifikaci jsem začal věřit v dobrý výsledek. To jsem se spletl. Šeredně jsem se spletl. Po druhém kopci a prvním žaketu jsem to chtěl jenom doklepat do cíle. Doklepával jsem ještě asi hodinu, velice šeredně jsem se spletl.  Zbytek podzimní sezóny proběhl v podobném duchu. Tak si asi říkáte, že to nebyla nic moc sezóna. A povedlo se teda vůbec něco? No… vždycky se něco najde, ne?

Co se povedlo – záhadným až magickým způsobem jsem byl nominován na JEC do Švýcarska (přispěly k tomu věci jako slabý roč. 99 a nominace těch dobrých z roč. 99 na světový pohár; omlouvám se ostatním z roč. 99, snad jsem nikoho neurazil). A ta druhá věc, která mě hřeje u srdíčka, že jsem byl zařazen do juniorské reprezentace pro rok 2019. Náhoda? Sám nevím, uvidíme na jaře, ale tentokrát už snad začátkem dubna. Ode mě všechno.

Čauky mňauky, mějte se hezky, muffínci!

Jonáš Fencl

Jonáš na trati JEC 2018. Foto: Marek Cahel.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.