Sloupek reprezentanta: Jakub Škoda

od | 2. 12. 2016 | LOB, Sloupek reprezentanta

Sedmadvacetiletý lyžařský orientační běžec Jakub Škoda načíná 9. sezónu v dospělé reprezentaci v LOB. Ve svém Sloupku reprezentanta nazvaný jednoduše “LOBy” vysvětluje podstatu “zimní verze” pěšího orieňťáku, srovnává sport s MTBO a přibližuje čtenářům ideální podmínky pro LOB. 

LOBy

Lyžařskej orienťák, u nás mnohými zatracovaná disciplína. Není se moc čemu divit, v ČR jsme si za poslední zimy sněhu moc neužili a pro uspořádání kvalitních závodů je potřeba trochu víc než 2 km trati s umělým sněhem. A když náhodou sníh je, do ideálních míst pro LOB nás nepustí lesáci či ochranáři. Všem pochybovačům bych ale přál si vyzkoušet LOBy na severu či v Rusku. Hustá síť projetých skútrovek a křižovatka každých pár desítek metrů vám neodpustí sebemenší ztrátu koncentrace na mapu, nepravidelnost cest a náhlé změny směrů vám naopak do mapy koukat téměř nedovolí. To vše v maximální rychlosti, často pak téměř výhradně soupaží, ale hlavně v krásné zasněžené divoké přírodě.

loby-skodik

Noční trénink jednoho z nejlepších LOBařů Andreye Lamova. Zdroj fotografie: http://andreylamov.com/

Rozdíl mezi podmínkami u nás ve středu Evropy oproti Skandinávii či Rusku je podobný jako při srovnávání našich terénů se skandinávskými pro pěší orienťák. Často si vzpomenu na slova Ondry Vodrážky (nejlepšího českého muže v LOB za posledních 15 let), když jsme před několika lety měli soustředění na Bedřichově. Skútrem bylo na louce připraveno pár set metrů stop a několik křižovatek a vše zmapováno a vytisknuto. Ondra tehdy prohlásil “takovej mapovej trénink jsem neměl asi 10 let”. Seveřani mají takové či spíš mnohem kvalitnější tréninky i několikrát do týdne.

Často slýchávám stížnosti, že si na LOBech vůbec člověk nezalyžuje. Kdo si chce pouze pořádně zalyžovat, má k tomu prostoru dost v horách na výletě či při závodech typu Jizerská 50 (a to jen někdy). Při pěším OB si v těžkém terénu taky nestěžujeme (většina z nás), že se závod musel promapovat a běžet téměř krokem. Z mého pohledu má nejblíže své ryzí disciplíně MTBO, kde se styl jízdy téměř neliší od čistého bajkování. Orienťák a klasický běh se liší dost podobně jako LOBy s lyžováním.

skodik-uvodka

Jakub Škoda na letošním ME v Rakousko. Foto: archiv Jakuba Škody.

Už dva týdny se hrabu z nachlazení a sleduji fotky, videa či televizní přenosy, jak ostatní nejen že lyžují, ale dokonce už závodí. V Rusku již minulý víkend odstartoval tamější pohár v LOBu, v hlavních kategoriích závodilo 70 mužů a 50 žen, z toho přibližně třetina na úrovni nejlepších u nás. Já jsem byl zatím lyžovat 4x na několika centimetrech sněhu a už stihnul zlomit lyži ve zbytečku hlubočáku. Do důležitých závodů ale pořád nějaký ten pátek zbývá a zítra to vypadá zase na lyžování v Jizerkách. Už se těším na nějaké pořádné tréninky, abych mohl třeba taky hodnotit i nějaké ty výsledky (… a my se těšíme, že hodnocení budeme moci nabídnou na O-news.cz  – pozn. red.)

skodik-ob

Jakub Škoda je nejenom reprezentant LOBu, ale i výborný o-běžec. Aktuálně je na 25. místě rankingu. Foto: Petr Kadeřávek

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.