Sloupek reprezentanta: Daniel Vandas

od | 16. 11. 2018 | Orientační běh, Sloupek reprezentanta

Daniel Vandas si z letošního Mistrovství světa juniorů v Maďarsku odvezl dvě bronzové medaile a jednu bramboru. Poslední rok v kategorii juniorů se mu opravdu povedl, a i proto byl zařazen do týmu “A” dospělé reprezentace OB. Jak zvládá tento přechod? Jak se na tuto novou roli těší? I o tom je dnešní Sloupek reprezentanta. Příjemné čtení!

Poslední rok junior

Je to smutné, ale je to tak. Má dorostenecká kariéra skončila už dávno, juniorská proletěla jako kulový blesk a snad to tak nebude i s tou dospělou kategorií. A to jsem ani nevěděl, že tu juniorskou kategorii zakončím, jak jsem zakončil – bez MČR na klasické trati. Po letošních zkušenostech, kdy jsem okusil např. nominační závody v dospělé kategorii nebo už jenom „obyčejné“ probíhání tratí na SP, tak to není absolutně k žádnému porovnání. Trošičku delší krátká trať v dospělých = klasická trať juniorů, tedy aspoň tak jsem si připadal na SP na Valdštejně, když jsem „procházel“ trať Elitní pánské kategorie. Ale byla nádhera! Pokud bych se měl porovnat na některé z těch tratí ze SP, jak jsem na tom fyzicky nebo mapově oproti starším kolegům, tak je tam víc práce, než na vodním kanále Dunaj-Odra-Labe. Nebo aspoň mi to tak připadá. Když vidím jak někteří kluci z naší české repre na sobě makají, ať už doma nebo na soustředění, tak to chce velikou píli a sebekázeň!

Daniel Vandas společně s Terezou Janošíkovou vybojovali hned v prvním závodě na JMS 2018 bronzovou medaili. Foto: Barbora Vyhnálková.

Nyní ale sedím nad otázkou, jak se těším do dospělé reprezentace? Těším se velmi, kdo by se netěšil, ale musím přijít s pokorou a nasávat zkušenosti od starších borců. Bude to výzva a budu se snažit, abych tam neplandal nikde na konci, ale aby mě to nadále bavilo a užíval si to, jako doposud. Myslím si, že tým je velmi kvalitní a už několik let je český orienťák dost vidět, takže konkurence a každodenní porovnání na kempech bude určitě fajn. Nedostatky a chyby se budou prostě trestat. Je to zase o nejenom jeden schůdek výše než juniorská kategorie, která z mé strany v posledních letech dostává také velmi kvalitní úroveň, ale o více. Muži jsou muži.

Daniel Vandas přechází z kategorie juniorů do dospělých. Povede se mu to? Foto: Jiří Čech.

Jsem nervózní? Ano jsem, určitě musí/musel být každý nervózní, když přecházel z juniorů mezi ostřílené borce. Asi bude muset začít být můj tréninkový týden pestřejší než v předchozích letech. Správně si to rozvrhnout, ale zase nechci dělat nějaké veliké změny oproti předchozímu tréninkovému rozmístění, protože si myslím, že jsem to měl dobře poskládané. Mám nějakou vizi a vím, co mi chybí, v čem mám mezery a musím se na to zaměřit do budoucna, ale zase si nevystřílím všechny náboje první rok v mužích, abych měl nějakou rezervu do budoucna a stále to rozvíjel.

Daniel Vandas

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.