Sloupek reprezentanta: Barbora Chaloupská

od | 3. 11. 2017 | Orientační běh, Sloupek reprezentanta

Česká juniorská reprezentantka Barbora Chaloupská přijala pozvání do dnešního Sloupku reprezentanta. Tato hradecká závodnice popisuje pauzu po sezóně. Jak ona odpočívá po kolotoči závodů? Co s ostatními orienťáky připravuje možná už na rok 2020? Čtěte pozorně a dozvíte se!

Jak trávíme, my orienťáci, čas mezi posledními závody (družstva, zábava, burčák,…) a začátkem nového tréninkového roku, který začíná právě teď? Měli bychom si odpočinout. Někdo to možná nevydrží a stejně běhá, ale mně to nedělalo moc problém. Přišla jsem ze školy a měla spoustu volného času, který normálně trávím na tréninku. Vyplnila jsem ho třeba malováním, bruslemi, kolem, knížkou, zkusila jsem i kolce! No a nakonec jsem se vydala s dalšíma orienťákama mlaďákama do Řecka.

Totálně náš výlet předčil všechna očekávání. Akropolis zadarmo, plodná voda, spaní na skále a v nejvyšším bivaku na Balkáně, (ne)vystoupání na Olymp, burek ve Skopje, a co si dokážeš představit. Každopádně jsme ale navštívili Meteoru a tam se zrodil plán.

Fotka z terénu. Foto: Daniel Pek.

Meteora Open (trochu mainstream název) – kupodivu závod v orientačním běhu – který se bude konat o podzimní pauzičce, abychom si ho dokázali v těchto luxusních terénech užít. Opilý odhad je rok 2020, střízlivý spíše 2023. Co to vlastně Meteora je? (pozn. koukni na fotku) Jedná se o komplex klášterů (pozor!) na vrškách obrovských luxusních asi slepencových skal. Ve vesničkách u klášterů nahoře se bude běhat sprint (bez hřebů! je to památka UNESCO). A pod nimi v těch skalách middly. Naše mapa nebyla úplně košér, trochu jsme se ztráceli. Snad se do závodů vylepší. Každopádně naše fantazie byla štědrá a už máme vymyšlené prostory: obří skály, kamínky v hustníku a nahoru a dolu přes srázy v kaňonech. Dokonce jsme si na jednom vrcholku skály přímo naproti klášteru postavili stan, abychom obhlédli terén (za cedulí „no camping“). Sice tu skálu v noci nasvítili, ale za námi by se asi dnešní mniši hrabat nechtěli.

Ukázka sprintu i middlu. Foto: Daniel Pek.

Tipy na trénink abys uspěl: běhat kopce, hustníky, a hlavně lézt. Povinnost holek mít do klášterů dlouhou sukni, hlavně ne upnuté kraťásky. Výsledky se budou přepočítávat na body a ten nejhorší se bude škrtat. Nejtěžší se bude nekochat. V Řecku mají dobré jídlo i vínko. Pohoří Olymp je doslova božský, doporučuji se tam po Meteora Open vydat.

Nakonec musím říct, že letošní pauza byla naprosto adekvátní. Chceš zažít nadšení z punkového cestování, ano nebo jo? Navštiv Balkán, Meteora bude prestižní. Nicméně se těším na letošní tréninkový rok, který směřuje k nádherným výhledům z keřů v písku v Maďarsku. Přesto se zrodila i nová motivace k tréninku: WOC2021 – back in sandstones a především Meteora Open 202? – pudding stones and monastery.

Stará mapa – Meteora, podle které jsme se orientovali my.

Barbora Chaloupská

 

2 Komentáře

  1. Avatar

    Pekná mapa, ale zrejme Anaximandros používal ešte ISOM -430

    Odpovědět
  2. Avatar

    Tenhle sloupek je naprosto adekvátní

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.