Sloupek reprezentanta: Barbora Chaloupská

od | 8. 2. 2019 | Orientační běh, Sloupek reprezentanta

Barbora Chaloupská prožila vynikající sezónu. Na MS juniorů získala v individuálním závodě bronz, při štafetách společně s Terezou Janošíkovou a Terezou Čechovou dokonce stříbro. Jaký byl klíč těchto i dalších skvělých výsledků, které se urodily v Maďarsku? Co je nejdůležitější a jaká byla motivace? O tom všem v tradičním pátečním Sloupku reprezentanta.

V jednom článku o Adamu Ondrovi byla otázka i na jiného špičkového lezce. Ptali se ho, proč je Adam Ondra v lezení tak dobrý, vlastně nejlepší. Odpověděl jasně: „Protože ho to nejvíc baví.“

Zkuste si položit otázku: „Proč mě orienťák baví?“. Jak to dopadlo?

První co mě napadlo: příroda, mapa a běh – vždyť to si vlastně spojím s pojmem orienťák. Ale to rozhodně není všechno. Co takhle kamarádi na celý život? Atmosféra každého závodu na shromku, soustředění, výlety v Krkonoších nebo na Olympu, a co třeba tříkolky, vodáci a tiskovky o Tour de Železo během JWOCu?

Bára a její životní závod – krátká trať na JMS, kde získala bronzovou medaili. Foto: Jiří Čech.

Z letošního juniorského mistrovství v Maďarsku si náš tým odvezl spoustu medailí a i jiných výborných výsledků. Občas mi vrtá hlavou, čím to vlastně bylo, že spoustu z nás dokázalo zaběhnout životní výkony. Samozřejmě, že jsme tam byli několikrát na soustředění, motivovali jsme se navzájem už během roku a fyzicky jsme se na to museli připravit už při zimních trénincích. Každopádně není v orienťáku důležitá i ta psychická pohoda? Ten pocit, že nás to děsně baví? Takovou atmosféru nám dokázal realizační tým v Maďarsku poskytnout. Za celý JWOC jsme neměli snad žádnou rozepři. Naopak jsme si ho i v nejvypjatějších chvílích dokázali užívat. Na startu se všichni usmívali, Košík s Ivou v dobré náladě, slyšeli jsme to, co jsme potřebovali. Volný den jsme si neskutečně užili, s holkami jsme natáčeli video na TOP10 list, kluci natáčeli tiskovku na Tour de Železo. Nejkrizovější situace přichází většinou před štafetami, kdy se musí rozhodnout, kdo poběží co. Naštěstí u nás tenhle rok komunikace nevázla, dokázali jsme si vyříkat, proč se to tak postavilo a jestli s tím všichni souhlasí. (Což občas bývá problém nejen v juniorské reprezentaci.) Nakonec se z toho vyběhlo stříbro a bronz.

Takže teďkon huráá na další soustředění, které nás namotivuje, stmelí, hodí do psychický pohody a my si dokážeme vychutnat každý trénink, ale i kytaru v podvečer. A pak mě baví i výchoďák nebo mistrovství, sprint nebo klasika, dokonce i Kazabrud nebo Paradiset. Nakonec přeci nezáleží na jaké mapě běháš, ale s kým na ní běháš.

Meteora Open bude!!! Už to tam byl sčeknout i Adam Ondra.

Bára Chaloupská

Barbora Chaloupská si minulý rok odbyla i reprezentační premiéru v kategorii dospělých – běžela v rámci SP v Praze krátkou trať. Foto: Petr Háp.

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.