Skvělý začátek Čechů na ME v MTBO – 2 závody, 10 medailí

od | 1. 8. 2017 | MTBO

Výborný začátek pro celou českou reprezentaci v MTBO. Tak by se daly daly charakterizovat úvodní dva závody na ME v MTBO, které se konají ve Francii. Závody nejsou jen pro dospělé. V souběhu s ME se koná také ME juniorů, ME dorostu a Veteránské MS. Šampionát se potýká s řadou organizačních problémů.

Facebookový příspěvek šéftrenéra dospělé repre v MTBO.

Sprint

Celý šampionát začal sprintem. Jelo se v univerzitním campusu Orléáns v rovinatém terénu, délka pánské elity téměř deset kilometrů byla téměř před závodem neuvěřitelná. V hlavních kategoriích nám přinesl dvojnásobnou radost. V ženách jela suverénně Martina Tichovská, jela od začátku až do cíle na čele a v cíli byla nejrychlejší s náskokem 1:03 na druhou Dánku Camillu Soegaard, třetí Švýcarka Maja Rothweiler měla ztrátu dalších 23 sekund. Na pěkném dvanáctém místě dojela Marie Březinová, ostatní naše závodnice neměly všechny terčíky v pořádku. V mužích skvěle zajel Kryštof Bogar a získal v závodě bronzovou medaili. Lepší byli jen dva závodníci: Francouz Cedric Beill a Estonec Lauri Malsroos. Osmé místo patřilo Jiřímu Hradilovi (+1:11), jedenáctý dojel Vojtěch Stránský, který ztratil o 7 sekund více. O dvě místa zpět za Stránským byl Radek Laciga. Pro 18. místo si dojel Jan Svoboda, závod se úplně nepodařil Vojtěchu Ludvíkovi (44. místo se ztrátou 4:36).

Martina Tichovská na nejvyšší příčce v závodě při sprintu. Foto: Petr Lukavec.

I v mladších kategoriích jsme slavili úspěchy. Dorostence ovládl a titul mistra Evropy získal Jan Hašek, když o pouhou vteřinu vyhrál nad Eerikem Nurminenem (rozhodl úsek se sběrky do cíle). Další pořadí Čechů: 14. Ondřej Hasman a 22. Richard Wohanka. Šestnácté místo vybojovala Rozálie Kuchařová v dorostenkách. O příčku hůře skončil Matyáš Ludvík v juniorech. Vilma Králová v juniorkách bohužel neorazila všechny kontroly a byla DISK.

Mužská trať sprintu.

Middle

Pondělí bylo volné, závodníci mohli regenerovat do dalšího závodu, kterým byl úterní middle (Ormes). A české barvy byly opět vysoko. Nejcennější kov vybojovali hned tři závodníci. V juniorkách si spravila náladu Vilma Králová a po nedělní diskvalifikaci vybojovala zlatou medaili. Na prvním radiu sice ztrácela 17 sekund a byla čtvrtá, výborná druhá polovina závodu ji ale pomohla k vybojování prvního místa o 1:12 před Olgou Mikhaylovou (Ruskou) a Francouzkou Mathildou Sipos. Již druhé zlato na tomto šampionátu vybojoval Jan Hašek v dorostencích. Své soupeře doslova deklasoval, druhý Jason Bedry (Francie) na něj ztratil 2,5 minuty, více než tříminutovou ztrátu měl třetí Tobias Micko (Rakousku). O poslední český triumf se postaral veterán Pavel Bureš v kategorii M40.

Jan Hasman a jeho první medaile na šampionátu. Dnes přidal další do sbírky. Foto: Petr Lukavec.

Tím však medailové žně neskončily. Martina Tichovská potvrdila svoji pozici v absolutní špičce a do své medailové sbírky tentokrát přidala stříbro, když nestačila na svoji velkou soupeřku Emily Benham z Velké Británie. Dobře zajela i Kateřina Nováková (13. místo) a Marie Březinová (16. pozice). Veronika Kubínová, věkem ještě juniorka, byla v ženách dvacátá. V mužích byl opět na bedně Kryštof Bogar a znovu bral bronz. Závod vyhrál Fin Jussi Laurila, druhé místo patřilo Laurimu Malsroosovi (Estonsko). Ani další muži se ve výsledkovém pořadí neztratil: 10. Vojtěch Ludvík, 14. Vojtěch Stránský, 16. Jiří Hradil, 22. Radek Laciga, 28. Jan Svoboda. Další medailové úspěchy přidali veteráni: stříbro vybojovali Zdeněk Laciga a Eva Maliňáková. Do TOP10 se probojoval i junior Matyáš Ludvík a dorostenka Rozálie Kuchařová. Oba shodně brali sedmé místo.

Kryštof Bogar už vybojoval 2 bronzové medaile. Přidá další? Foto: Jan Svoboda.

Zítřek je volným dnem, pak jsou hned tři závody v řadě.  Čtvrtek patří královskému longu, v pátek následují sprintové štafety a šampionát završí sobotní štafety.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.