Sezóna stále neukončena

od | 7. 11. 2018 | Orientační běh, Závody

První listopadový víkend byl kromě HROBu naplněn dalšími závody po celé republice. Pojďme se podívat v pravidelném přehledu, co se kde šustlo. Oficiální závody pokračují i příští víkend.

Hanácký žebříček

Magnus Orienteering uspořádal v kulturním domě Strupšín (část obce Brníčko) 7. závod podzimního Hanáckého žebříčku na krátké trati. Běželo se částečně na mapě z letošního ČP v Hrabové, část mapy byla nová. “Dost nám to tam komplikovala těžba, což jde myslím poznat z mapy,” přiznal stavitel tratí Petr Horvát. V ženách zvítězila Lucie Staňková před Ladou Jemelíkovou, třetí místo brala Vendula Skoupá. V mužích o 1:05 vyhrál Jiří Matoušek, druhé místo si připsal Martin Krejsa, třetí doběhl Tomáš Kovalčík.

 

Východočeský pohár

929 závodníků se sjelo obce Holovousy, kde TJ Jiskra Hořice uspořádala poslední kolo Východočeského poháru. Pro účastníky byla připravena zkrácená klasika, v hlavních kategoriích se vítězné časy pohybovaly kolem 53 minut. V ženách vyhrála Marta Fenclová (OK Lokomotiva Pardubice), druhá skončila její klubová kolegyně Martina Zvěřinová, třetí místo obsadila turnovská dorostenka Jana Pekařová (OOB TJ Turnov). V mužích byl nejlepší hradecký Tomáš Novotný, druhý Orhan Kutlu, turecký reprezentant v barvách pardubické Lokomotivy, ztratil v cíli 23 sekund, třetí Petr Zvěřina měl manko 1:08.

Trail-O Vrchbela

V sobotu se konaly poslední letošní závody v trail-o. Závodním prostorem byl sportovně-relaxační areál Vrchbělá u Bělé pod Bezdězem (http://www.in-line-vrchbela.cz/), který se pyšní asfaltovými okruhy pro inline bruslení, vhodnými pochopitelně třeba i pro trénink na kolečkových lyžích. Asfaltový povrch zaručil parádní sjízdnost tratí pro vozíčkáře, okruhy ovšem nalákaly i pár orientačních běžců, kteří spojili trénink na lyžích či bruslích s vyzkoušením trail-o. A zkouška to byla výživná, na programu byl totiž trojzávod. Tradiční dvojici disciplín, PreO a TempO, doplnil teprve druhý pokus o testování nového formátu disciplíny, PreO-sprint. Poprvé byla tato novinka testována 6. října v Praze-Průhonicích jako doprovodný závod při závodech Evropského poháru.

V závodě TempO zvítězil mnohonásobný medailista ze závodů Mistrovství světa a Evropy v této disciplíně, Slovák Ján Furucz. Se ztrátou 20 sekund za ním skončil na druhém místě Pavel Ptáček, na třetím místě se umístil Dušan Furucz se ztrátou 33 sekund na vítěze. V závodě PreO zvítězil Jiří Kalousek s náskokem jednoho bodu před trojicí závodníků, které na 2.-4. místě seřadil výsledek z časové kontroly (2. Ján Furucz, 3. Vít Koštejn, 4. Jacek Wieszaczewski). Vítězství Jiřímu Kalouskovi spolu s dalšími kvalitními výkony zejména na letošních domácích závodech zajistilo druhé místo v nominačním žebříčku a zároveň přímou nominaci pro PreO závod na Mistrovství světa 2019 v Portugalsku. Celkové výsledky v součtu PreO a TempO ovládl Ján Furucz (TJ Slávia Farmaceut Bratislava), druhý skončil Pavel Ptáček (Beta Ursus Orienteering Brno), třetí Jiří Kalousek (VSK ČVUT Fakulta Stavební Praha). Sympatickými vyrovnanými výkony v obou disciplínách se blýskl nováček Vít Koštejn (OK Doksy). V součtu obsadil páté místo, přitom chybělo opravdu málo, aby bral dokonce místo druhé.

Vyhlášení celkových výsledků kategorie Open. Zleva: 2. Pavel Ptáček, 1. Ján Furucz, 3. Jiří Kalousek. Foto: Miroslav Šimek.

V odpoledním závodě PreO-sprint předvedl výkon hodný uznání Dušan Furucz, s jedinou chybou odskočil všem ostatním závodníkům o dva body. Možná je na místě poodhalit, co je vlastně na této nově testované disciplíně sprintového. Jedná se o kratší PreO trať, kde významným prvkem je výrazné zkrácení limitu pro vyřešení všech úloh na trati. Zároveň čas strávený na trati rozhoduje o výsledku. Ve Vrchbělé byla testována varianta, že v případě rovnosti bodů je pomocným kritériem právě čas absolvování trati. Tudíž tento formát dostává závodníky pod tlak, snaží se úlohy vyřešit nejen správně, ale i rychle. Těm rychlejším trvalo vyřešit 14 sobotních úloh kolem 10-13 minut, limit byl 19 minut. Pro srovnání, limit pro absolvování dopolední trati klasického PreO s 20 kontrolami byl 77 minut.

Pavel Kurfürst

Pražský a Středočeský žebříček

V neděli se ve Všenorech (na louce u sportovního centra Olympia Wellness) uskutečnil poslední závod Pražského s Středočeského žebříčku.  Jan Aschermann připravil krátkou trať na mapě Červená hlína 2018. Zúčastnilo se 1039 běžců v soutěžních a tréninkových kategoriích a navíc více než 100 účastníků se vydalo na neměřené tratě pro příchozí. V hlavních kategoriích zvítězili Ivana Fujáčková (2. Barbora Vyhnálková, 3. Kateřina Mullis) a Tomáš Rusý (2. Vítek Pospíšil, 3. Jakub Hledík). Kompletní výsledky najdete v ORISu.

Běželo se na mapě Červená hlína 2018… Foto: Jan Aschermann.

Vyhlašování ČP v MTBO

V sobotu 3. listopadu proběhlo v areálu černokosteleckého pivovaru slavnostní vyhlášení letošního ročníku ČP MTBO. Ten musel být na tento termín přesunut z důvodu zrušení závodů ČP v Blansku. Zázemí pro vyhlašování tak poskytli pořadatelé Maudi cupu. Většina oceněných tak spojila přebírání cen s účastí v některém či v obou víkendových závodech, ale byli i tací, kteří dorazili jen na předávací večer. Vítězkou ČP se stala Martina Tichovská, která ovládla i celkové hodnocení SP. Druhá skončila Marie Hrdinová a třetí Renata Paulíčková. V mužích byl nejlepší Jiří Hradil před Honzou Svobodou, třetí v ČP byl Martin Ševčík.

Martina Tichovská vítězka hodnocení ČP 2018. Foto: Pavel Štáfek.

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 19. 5. 2024
a svátek má Ivo.