Sezóna skončila, zima se blíží

od | 12. 11. 2018 | OB v ČR, Orientační běh

Na druhý listopadový víkend si pořadatelé ze SOB Olomouc schovali závěrečný závod Hanáckého žebříčku 2018 s příznačným názvem Poslední kufr. Tímto závodem skončila i oficiální sezóna orientačního běhu 2018 a byl spočten finální ranking. Víkend toho ale nabídl mnohem více. Ještě než se naplno vrhneme do víru zimních lig a nabíhání kilometrů, je tu poslední rekapitulace letošní sezóny.

Poslední kufr 2018

Poslední kufr si přijelo prožít přes 500 závodníků na zámek do Náměště na Hané. Běželo se na mapě Švédská hradba, kde byla připravena krátká trať. S tou se v ženách nejlépe popasovala Iva Kavánková ze Zlína, druhá Pavla Horová (LPU) ztratila +1:31 a třetí Lenka Křečková (ASU) už měla odstup více než 9 minut. Mezi muži vyhrál turnovský závodník Jakub Oma, když předčil o 16 sekund šternberského dorostence Mikuláše Jirku. Necelou minutu pak ztratil na třetím místě brněnský Štěpán Zimmermann.

 

Ranking 2018: Jana Knapová a Miloš Nykodým

Ranking je dlouhodobou soutěží dospělých (a juniorů) a je směrodatný k určení práva startu v jednotlivých kategoriích na hlavní závody Sekce OB. Od loňska se počítá do rankingu každému 8 nejlepších výsledků za posledních 12 měsíců. Zvlášť je veden ranking žen a mužů. Tomu ženskému po skončení sezóny kraluje minimálně do konce března Jana Knapová z OK Lokomotivy Pardubice, která má těsný náskok před druhou Denisou Kosovou (OK 99 Hradec Králové), třetí je Vendula Horčičková reprezentující Luhačovice, 4. Indráková (ZBM), 5. Mechlová (SHK), 6. Hlavová J. (ZBM).

V mužích na konci sezóny v čele rankingu přezimuje Miloš Nykodým (ZBM) a to s poměrně velkým náskokem na svého oddílového kolegu Daniela Hájka, třetí místo pak drží Tomáš Kubelka (LPU), 4. Minář (ASU), 5. Král (SSU), 6. Procházka (PGP).

Celkové pořadí najdete na stránce rankingu v ORISu.

Miloš Nykodým vede Ranking po skončení sezóny 2018. (Ilustrační foto: Lenka Klimplová).

 

HULK Cup

Kultovní noční štafety, které každoročně pořádá HULK team a Tempo Praha, měly letos na programu již 36. ročník. Běželo se v Praze na Petříně. Kategorii Dámy ovládla štafeta OK Kamenice (Petra Aschermannová, Tereza Čechová, Monika Doležalová), druhá skončila štafeta Kotlářky a třetí štafeta Pragy Praha. V pánech byli také nejrychlejší běžci z Kamenice (Lukáš Kettner, Tomáš Rusý, Vojta Kettner), na dalších čtyřech místech se pak seřadily různé týmy Pragy Praha.

 

Velká Kunratická: druhá Gregorová a pátý Král

Sice to není orienťácká akce, ale spousty orientačních běžců se na tento velmi starý a tradiční pražský kros pravidelně vydává. Několik let této trati vládl Jan Procházka a i letos při 85. ročníku se na tomto tradičním běhu přes tři kopce ukázalo několik orienťáků. Výborně běžel Vojtěch Král, který obsadil pátou příčku, hned za ním na šestém místě skončil junior Tomáš Křivda, osmý doběhl právě Jan Procházka a nejlepší desítku uzavíral turnovský Jan Schulhof. Další čtyři o-běžci se pak umístili ve druhé desítce. Navíc v kategorii žen vybojovala druhé místo Kamila Gregorová.

Momentka z vyhlášení kategorie mužů.

 

Školení začínajících kartografů

O víkendu se nejen běhalo, ale také začala série pravidelných podzimních školení a seminářů. Tradiční školení začínajících kartografů uspořádala Mapová Rada ČSOS ve Zderazi. Od pátku do neděle se tam necelá třicítka účastníků školila základy mapování v terénu (na tablet i postaru “na destičku”), přípravu mapových podkladů i v kresbě map pro orientační běh. Zároveň tam o víkendu jednala i Mapová Rada.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.