Rozhovor s vítězkou MČR na klasické trati Adélkou Bogarovou: “Chodím běhat v půl sedmé večer.”

od | 12. 6. 2023 | Orientační běh, Rozhovory

Včerejší MČR na klasické trati mělo trochu překvapivou vítězku. Všechny české reprezentantky porazila Adélka Bogarová (SK Praga), když v závěrečné části měla ze všech závodnic nejvíce sil a vybojovala svůj první individuální mistrovský titul. Jak závod hodnotí? Jak stíhá trénovat s malými dětmi? A jaké má cíle na nadcházející období? Přečtěte si rozhovor s čerstvou mistryní republiky.

Pokud se nepletu, včera jsi vyhrála svůj první individuální mistrovský titul v kategorii dospělých. Byl to životní závod?
Je to tak. Ale spíš než životní závod bych řekla životní výsledek. Můj výkon v lese 100% perfektní nebyl.

Daly se tam najít chyby? Byla jsi překvapena, že jsi za sebou nechala i reprezentantky?
Určitě daly. Zpětně, volba na 6. kontrolu nebyla ideální a pak dvě pokažené dohledávky (K11 a K12). A samozřejmě se párkrát zbrzdit v nepropustných ostružinách, ale tomu se asi vyhnul málo kdo. Takže když jsem běžela lesem na sběrku a slyšela burácení diváků, napřed mi ani nedošlo, že by mohli řvát na mě. Až u té sběrky jsem si řekla: ty jo, tak to jdu možná na medaili. A ze zlata jsem byla v cíli překvapená maximálně.

Vítězství Adélky na MČR na klasické trati 2023. Foto: Roman Zbranek.

Namotivoval Tě už výsledek kvalifikace, kterou jsi v rozběhu B taky vyhrála?
Bylo příjemné vyhrát, ale popravdě se mi v sobotu fyzicky zas tak dobře neběželo, takže to spíš u mě vzbudilo obavy, jak zvládnu finále.

Prozraď nám, jak trénuješ a jak vše stíháš zkombinovat s dvěma malými dětmi?
Muž chodí z práce o půl sedmé, takže to je můj čas, kdy většinou vybíhám do libereckých kopců vyčistit si hlavu od dětí. Když jsem unavená, jen pomalu běžím, když se mi chce, zrychlím do kopce a když mám náladu, dám si v kopcích rychlou desítku. Můj trénink nemá asi moc hlavu a patu, ale tak od dubna se snažím tomu dát trochu řád. Teď jsem se celkem nadchla pro delší běhy, líbil se mi Ještěd Skyrace,… S mapou jsem vlastně letos odběhla jen štafety a áčka v Jeseníkách, takže mi sedlo, že klasika byla mapově jednodušší.

Ty jsi vítězstvím na MČR klasika získala podle nominačních kritérií přímou nominaci na SP v České Lípě na začátku srpna. Už víš, zda pojedeš?
Zvažuji to. Ještě nevím.

Adélka na trati MČR na klasické trati 2023. Foto: Tomáš Bubela.

Máš ale nějaké cíle pro letošní rok? Zmínila jsi, že si teď docela užíváš i horské běhy – budeš tedy postupně následovat Judith Wyder nebo Frédérica Tranchanda a víc se věnovat skyrunningu?
Zatím jsem letos přihlášená na Jesenický půlmaraton a když vydrží zdraví a forma, tak si umím představit, že budu tyto běhy vyhledávat častěji a prodlužovat vzdálenosti. V kopcích mě to opravdu baví.

A nějaký orienťácký cíl nebo sen na nadcházející období ještě máš?
Kdybych si měla vybrat, tak vyhrát s PGP štafety nebo družstva. To by byl sen.

Děkuji moc za rozhovor a ještě jednou moc gratuluji!

3. místo si Adélka připsala na letošním Ještěd Sky race. Foto: Mila Kabeš.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.