Rozhovor s Petrou Doubkovou: mladá orienťačka, která vybudovala ekologický startup a píše o ní Forbes

od | 19. 3. 2023 | Co dělají mimo les, Orientační běh, Rozhovory

Že vám jméno Petry Doubkové nic neříká? Dává rozhovory pro prestižní magazíny jako Forbes nebo CzechCrunch, na crowdfundingovém portálu Hithit vybrala na svůj startup EcoHaus dohromady skoro milion a nejnověji si plácla i s internetovým gigantem Alza.cz. Občas ji taky můžeme potkat v lese, třeba jako o minulém víkendu na Jarních skalách na Kosti. Témata rozhovoru s pětadvacetiletou studentkou, orientační běžkyní a podnikatelkou z Liberce byly tedy nasnadě.

Jak bych Tě měl na úvod představit. Podnikatelka? Orientační běžkyně? Studentka Textilní fakulty TUL? Nebo úplně jinak? Kdo je Petra Doubková v březnu 2023?
Já bych o sobě řekla, že studuju textilku, vydala jsem se díky tomu startupovou cestou a rekreačně si ve volnu s taťkou zaběhnu orienták a během závodu prostě vypnu a trošku si odpočinu.

Pojďme tedy prvně rozebrat tvoje startupové krůčky. Vydala ses cestou výroby pracích papírků EcoHaus, o kterých uvádíš, že pokud by je používal každý, pak bychom ušetřili téměř 8000 tun plastu za rok. Proč ses vydala tímto směrem? K studentce textilky mi to na první pohled úplně nesedí…
Naše fakulta se proslýchá tím, že vozí vědu na Harvard a módu do Paříže. Já jsem přemýšlela nad vznikem slow fashion udržitelné módní kolekce, ale paradoxně jsem skončila u toho, jak jí vyprat. To s textilem má provázanost velikou, např. v rámci studia jsme měli několik bloků ohledně údržby textilií a mě to hrozně nadchlo. Začala jsem se na toto téma vzdělávat, půjčovat si odbornou literaturu.
No a když jsem se osamostatnila, chtěla jsem produkt, který by byl natolik multifunkční, aby mi stačil jako jediný v domácnosti v rámci praní prádla. Až jsem provázala všechny své zájmy a koníčky právě do EcoHaus pracích papírků.

V čem jsou jiné a jedinečné?
Prací papírky jsou vlastně takovou udržitelnou a ekologičtější variantou od běžných pracích prostředků hnedka v několika směrech. Praní na dva měsíce se vejde do malé krabičky, která se dá krásně vložit do batohu nebo do kabelky, to šetří místo doma a uhlíkovou stopu při transportu. Nepoužívají se plasty, které se rozkládají stovky let, ale papír, který se dá recyklovat. Ale má to i dalších spoustu benefitů a to hlavně pro cestovatele a sportovce.

Není to obyčejný prací prášek, který je na použití pouze do pračky. Je naopak multifunkční a vhodný na praní v ruce, pro funkční prádlo. Tak si například i orientační běžec může na vícedenních závodech přeprat svůj dres od bahna hned na místě a na sluníčku si ho nechat uschnout. Pořízení dresu je docela nákladná záležitost a tohle je skvělé pro ty, kteří myslí udržitelně a nepotřebují tři a více dresů, pro případ, že by se zašpinili na týdenních závodech.

Takhle vypadají! Prací papírky EcoHaus. Foto: archiv autorky rozhovoru.

A jak je možné, že by se ušetřilo 8 tisíc tun plastu za rok?
Pokud si spočítáme, že u pracího gelu je 20 praní v 1 litrové lahvi a vezmeme v potaz, že průměrná rodina vypere 5 praček týdně, tak roční spotřeba jednorázových plastových nádob je 12 plastových lahví na domácnost. Při dalším počítání dospějeme právě k tomu, že díky papíru, který máme navíc s certifikací FSC, ušetříme 8 tisíc tun jednorázových plastových obalů.
Prací gel obsahuje z 80 % vodu, prací papírky vodu neobsahují. To je další úspora pro životní prostředí. Při low cost cestování jen s batohem tak nemusím už ztrácet čas hledáním samoobslužné prádelny a čekáním, než se vypere, ale dá se to zvládnout během pár minut v umyvadle.

Trochu jsi to už zmínila, ale pomohl Ti orienťák právě v této myšlence ekologického praní?
Já bych řekla, že určitě. Přijde mi, že celkově se orienťáci snaží přemýšlet rozumně a ohleduplně vůči přírodě.

Takže na vícedenní závody si lze vzít pouze jeden dres a prací papírek? Bude mě stačit studená voda k praní?
Ano, dá se snadno roztrhnout na menší dílek. Papírek je 100% biodegradabilní a rozpustí se i ve studené vodě. Stačí k vyprání pouze umyvadlo, případně vodu vyléváme do odpadních vod. V létě stačí dres nechat uschnout na sluníčku nebo na stoupačkách třeba na ubytku.

Máš díky řadě aktivit čas si sem tam orienťák zaběhnout? Jaké terény preferuješ?
Ale jo, ráda si na orienťáku vyčistím hlavu, naposledy jsem byla teď o víkendu na Jarních skalách. Už neřeším tolik výsledky jako kdysi, takže je to pro mě příjemná odpočinková činnost, kdy na hoďku vypínám hlavu a soustředím se jen na mapu. Častěji si teda chodím zaběhat do lesa v Liberci na svůj osmi kilometrový okruh. Tam mě napadají nejlepší nápady (smích – pozn. red.). Nejraději z orienťáků mám sprinty, je to vždy taková výzva běžet nějakou zajímavou historickou částí města. A pak lehké rovné terény, takové ty běžáky. Na to jsou za mě ideální jižní Čechy.

Petra uprostřed fotky na soustředění SCM Ještědské oblasti na úvodním soustředění před 10 lety. Foto: Kateřina Kašková.

Orienťáci jsou určitě založení a víc orientovaní na udržitelné a ekologické produkty. Je něco, co nyní připravuješ do tvého portfolia a můžeš prozradit?
Momentálně se soustředím na nové vůně – kouzlo bavlny, božskou levanduli a přímořský vánek. Chystáme i verzi bez vůně pro náročnější zákazníky. Další produkty chystáme, vše bude v duchu “chytrých” domácích prostředků pro úklid.

Když to tak poslouchám, co je pro Tebe vlastně při práci v EcoHaus nejtěžší?
Učím se všechny procesy od nuly a jako zakladatelka chci rozumět všemu, abych pak mohla správně delegovat. Výzva jsou teď obchodní vyjednávání s B2B – drogerie, markety, protože si zákazníci přejí koupit EcoHaus fyzicky.

Pojďme se na závěr zpátky dostat znovu k orienťáku. Potkají se orienťáci v nejbližší době přímo na závodech?
Orienťáci se mohou těšit na prací papírky při Czech O-Tour v Plzni na dvoudenních závodech na začátku dubna. Jsem moc vděčná, že EcoHaus může podpořit sportovce a ukázat i modernější cestu praní prádla nejen na závodech s udržitelným a ekologickým přesahem.

Teď už přeju jen hodně štěstí při závodech a spoustu nových zážitků.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.