Reportáž z vyhlášení nejlepších orientačních sportovců roku 2023

od | 30. 11. 2023 | LOB, MTBO, Orientační běh, Reportáže, Trail O

V sobotu večer proběhla v Brně dvojkombinace slavnostních akcí – a to vyhlášení Ankety o nejlepší orientační sportovce roku 2023 a také ples O-Gala. Nejprve se vyhlašovali nejlepší sportovci, po něm přišlo na řadu plesání. V reportáži vám přiblížíme, jak probíhalo vyhlášení, článek z plesu si můžete přečíst zde.

Vyhlášení ankety proběhlo samostatně již potřetí, poprvé se však konalo ve stejný den jako ples O-Gala. Místem slavnostního dekorování byla aula Q Fakulty strojního inženýrství VUT. Vyhlášení započalo v 18:00, zúčastnili se nominovaní sportovci, vedení ČSOS a další hosté. Ti, co nebyli pozváni, se mohli dívat na online přenos.

Prvním bodem vyhlášení bylo hudební vystoupení tria Pozér, které zahrálo skladby Pramínek Vlasů a také znělku ze seriálu Maxipes Fík. Po tomto vystoupení přišli na scénu moderátoři večera, Daniel Wolf a Petr Kubásek. Po úvodním slovu přišlo na řadu vyhlášení první sekce, tedy LOBácké. Jak zmínil Petr Kubásek, tak sezónu, za kterou se nejlepší LOBáci vyhlašovali, měli tito sportovci již dávno za sebou, naopak jim v této době začíná již sezóna nová. První vyhlašovanou kategorií byla kategorie o nejlepšího dorostence. Vítězem této kategorie se stal Filip Mairich, který získal bronz na mistrovství Evropy dorostu a k tomu 5. místo ve sprintu a 10. místo na stejném šampionátu. Filip však nebyl na vyhlášení přítomen, jelikož se nacházel na soustředění v italském Livignu, a tak alespoň natočil videozdravici. Poté se přešlo na vyhlášení juniorů. Třetí místo obsadila Tereza Pecková, na juniorském mistrovství světa získala 7. místo na klasické trati, 9. místo ve sprintu a 26. místo na krátké trati. Na druhé místo experti zařadili Michaelu Srbovou, ta na vrcholné juniorské akci získala 4. místo na klasické trati, ve sprintu a na krátké trati si pak vyjela 12. místo. Vítězem mezi juniory se pak stal Marek Štěrba, který získal bronzovou světovou medaili ve sprintu, na klasické trati pak přidal 4. místo a 16. místo vybojoval na krátké trati. Všichni tři vyhlášení byli stejně jako vítěz dorostenců na předsezonním soustředění v Itálii, ovšem stejně jako jejich dorostenecký kolega, tak i oni natočili děkovnou zdravici. Poté přišli na pódium dva hosté, a to poslanec Karel Haas a předseda LOB sekce Přemek Škoda, čímž bylo naznačeno, že další ocenění si pro cenu již dojdou osobně. A opravdu tomu tak bylo, protože třetí nejlepší dospělá závodnice, Anežka Hlaváčová, po vyhlášení jejího jména přišla osobně na pódium. Tato závodnice byla oceněna za celkové 11. místo v hodnocení světového poháru, přičemž v některých závodech se dostala i do TOP 10. Na druhém místě pak byl vyhlášen Josef Nagy, který získal 25. místo ve světovém poháru, přičemž mezi závodníky do 23 let se umístil na 7. místě. A vítězem se stal Petr Horvát, který se na Mistrovství Evropy umístil na 19. místě v závodě na krátké trati a na 20. místě ve sprintu. Na rozdíl od stříbrných a bronzových kolegů však na vyhlášení chyběl, jelikož nyní se nachází na Erasmu ve Finsku, a tak z něho poslal videopozdrav. Po vyhlášení však vyšlo najevo, že se omylem prohodili závodníci na druhém a třetím místě, a tak druhé místo ve skutečnosti získala Anežka Hlaváčová a třetí Josef Nagy.

Anežka Hlaváčová, druhá nejlepší LOBařka roku 2023 (Foto: Petr Kadeřávek)

Po vyhlášení nejlepších LOBáků přišlo na řadu vyhlašování nejlepších bajkerů. Na pódium jako předávající přišli Zbyněk Pospíšek, předseda sekce MTBO, a také Roman Brandýs, místopředseda Národní sportovní agentury. Jako první se vyhlašoval nejlepší dorostenec. Již před vyhlášením bylo téměř jisté, že se vítězkou stane Sofie Stránská, jelikož tato závodnice patří již ve svých 15 letech mezi nejlepší juniorky (letos například na juniorském mistrovství světa získala 2 zlaté medaile). A opravdu tomu bylo tak, po vyhlášení výsledku si Sofie došla pro ocenění na pódium. Pak přišli na řadu nejlepší junioři. Třetí místo získal Jakub Račanský, závodník, který začal MTBO jezdit teprve loni, ale již nyní podává na mezinárodní scéně výborné výsledky, letos byl na evropském juniorském šampionátu v závodě na klasické trati na 3. místě, ve sprintu na stejné akci dojel 5., na juniorském světovém šampionátu pak obsadil na klasice 7. místo. Druhé místo získala Natali Chamraďa, této závodnici se velmi povedl juniorský evropský šampionát, kdy získala dvakrát druhé místo, a to na krátké trati a ve sprintu, a k tomu čtvrté místo na klasice. Vítězem se stal Adam Černík, který si své vítězství zasloužil za titul juniorského mistra světa na krátké trati, mezi další jeho skvělé výsledky patří čtvrté místo ze sprintu či juniorský evropský titul z téže disciplíny. Po vyhlášení juniorů se přešlo na vyhlášení dospělých, kde byla největší konkurence, jelikož mezi dospělými mají naši bajkeři opravdu skvělé výsledky. Třetí místo obsadila Martina Tichovská, která vyhrála na mistrovství světa závod s hromadným startem a k tomu byla třetí na krátké trati a čtvrtá ve sprintu. Během jejího vyhlášení bylo jí zároveň poděkováno za dlouholeté působení v reprezentaci, jelikož tato závodnice ukončila kariéru. Druhé místo získal Vojtěch Ludvík, na mistrovství světa vyhrál klasiku a hromadný závod, ve sprintu byl druhý a na krátké trati třetí, k tomu získal druhé místo v celkovém hodnocení světového poháru. A vítězem se stal Kryštof Bogar, ten na mistrovství světa ovládl sprint a krátkou trať a také se stal celkovým vítězem světového poháru pro letošní rok. Na vyhlášení ovšem nedorazil, a tak byl alespoň promítnut jeho pozdravný telegram.

Martina Tichovská, 3. nejlepší závodnice MTBO roku 2023 (Foto: Petr Kadeřávek)

Po vyhlášení nejlepších bajkerů přišla se svoji flétnou na scénu členka žabovřeského oddílu Lucie Finstrlová a zahrála dvě skladby, Humoresku od Antonína Dvořáka a také skladbu od známého chilského flétnisty Sergia Arriagady. Po tomto vystoupení se vyhlašovali nejlepší závodníci v Trail O, systém vyhlašování od ostatních sekcí je zde trochu jiný, jelikož se vyhlašují pouze nejlepší ve dvou kategoriích, a to PARA a OPEN. Předávat ceny na pódium přišli Dušan Vystavěl, místopředseda ČSOS, a také Libor Forst, předseda sekce Trail-O. Vítězkou v kategorii PARA se stala Jana Kosťová, která byla na mistrovství světa třetí ve štafetě a pátá v PRE-O. Na vyhlášení tato velice známá závodnice nepřišla, a tak bylo promítnuto video s jejími výkony z letošního MS. Kategorii OPEN pak ovládl Ondřej Macek, který na světovém šampionátu zvítězil v závodě TempO. Po tomto vyhlášení Dušan Vystavěl předal Liboru Forstovi, který byl zároveň předseda organizačního výboru letošního MS, plaketu od IOF za skvělé uspořádaní šampionátu.

Ondřej Macek, nejlepší závodník Trail-O v kategorii OPEN (Foto: Petr Kadeřávek)

Poté přišlo na řadu tradiční uvedení nových lidí do Síně slávy českého orienťáku. Na pódium přišel předseda ČSOS Radan Kamenický a také Jan Picek, místopředseda ČSOS. Do síně slávy byla nejprve uvedena Ada Kuchařová, jedna z našich nejlepších reprezentantek vůbec, která startovala na sedmi světových šampionátech, na kterých získala 5 medailí. Druhým oceněným se stal Petr Sopoušek, býval redaktor sportovní redakce České televize, který, jak by se dalo říci, přivedl orienťák na televizní obrazovky.  

Petr Soupoušek a Ada Kuchařová, noví členové Síně slávy ČSOS (Foto: Petr Kadeřávek)

Po uvedení dvou osobností do Síně slávy zůstal na pódiu předseda svazu Radan Kamenický, aby předal ocenění Fair Play. A letos bylo oceněno vůbec nejvíce lidí touto cenou, celkem 8, a to za 3 různé příběhy. Prvním příběhem byl pád dobříšského závodníka ze skály na jednom oblastním závodě, když mu pomohla hned čtveřice závodníků, a to Miroslav Kalina, Tomáš Johanovský, Miroslav Seidl a Miroslav Rypáček. Všichni tito 4 závodníci přerušili závod a za záchranu závodníka si zasloužili cenu fair play. Osobně pro cenu si přišli Miroslav Seidl a Tomáš Johanovský. Druhým příběhem bylo zranění havířovského závodníka při Veteraniádě na krátké trati, když si způsobil při závodě tržnou ránu a následně měl podezření na otřes mozku. Na pomoc mu přišli Dana Kavková a Jiří Švarc, kteří také získali ocenění předsedy svazu. Třetím příběhem byl pád závodníka ze skály při lesní etapě Czech O-Tour na Kokořínsku, při kterém si zlomil páteř. Vše jako první viděl Jiří Martan, který hned závodníkovi pomohl, chvíli poté běžel kolem Tomáš Poloprutský, který sehnal telefon a přivolal pomoc, oba poté zraněnému závodníkovi pomohli se dostat k silnici a následně byl již terénní čtyřkolkou transportován do bezpečí. I tito dva závodníci získali toto ocenění.

Tomáš Johanovský a Miroslav Seidl, závodníci ocenění cenou fair play (Foto: Petr Kadeřávek)

Poté přišlo další hudební vystoupení od Tria Pozér, které zahrálo skladbu „La Seine“ z filmu Monstrum v Paříži a už přišel vrchol večera, neboli vyhlášení nejlepších „pěších“ orientačních běžců. Předávajícímu pro tuto skupinu byli Petr Klimpl, předseda sekce OB a místopředseda ČSOS, a také Pavel Benc, ředitel ASC Dukla a bývalý reprezentant v běhu na lyžích. Nejprve se vyhlašoval nejlepší dorostenec. Tím se stal Tomáš Kučera, který ovládl klasiku na mistrovství Evropy dorostu, k tomu skončil druhý v kategorii H18 na krátké trati. Poté se přešlo na vyhlašování nejlepších juniorů. Třetí nejlepší juniorkou se stala Anna Karlová, která získala dvakrát osmé místo v individuálních závodech na JMS, a to ve sprintu a na klasice, k tomu se štafetou brala stříbrnou medaili a navíc vyhrála všechny individuální závody na MČR v kategorii D20. Druhé místo obsadila věkem ještě dorostenka Lucie Dittrichová, ta šokovala celý orienťácký svět svým vystoupením na juniorském mistrovství světa, když vyhrála klasiku a byla druhá na krátké trati a se štafetou, také se stala vítězkou závodů na MČR ve sprintu, na krátké a klasické trati. Vítězem se pak stal Jakub Chaloupský, který na juniorském světovém šampionátu vyhrál klasiku a štafety a k tomu bral druhé místo na krátké trati, navíc se stal vítězem všech individuálních juniorských republikových šampionátů a navíc vyhrál mezi dospělými družstva. Po vyhlášených juniorech se vyhlašovali nejlepší dospělí – u sekce OB se na rozdíl od ostatních sekcí nejlepších dospělých vyhlašuje 5. Páté místo obsadila Vendula Horčičková, která získala 5. místo ve štafetě na mistrovství světa, 7. místo na klasice na světovém poháru na Kokořínsku a na mistrovství světa na krátké trati brala 11. místo. Tato závodnice nedávno oznámila, že tato sezóna byla pro ní v reprezentačním dresu poslední, a tak také následovalo poděkování této závodnici. Čtvrté místo získala Denisa Kosová, která běžela ve štafetě na mistrovství světa, dále získala stříbrnou medaili na MČR na krátké a klasické trati, k tomu zvítězila na republikovém šampionátu štafet a družstev a také ovládla Český pohár. Třetí místo obsadil Miloš Nykodým, který na Mistrovství světa skončil na 10. místě na klasické trati, běžel ve štafetě, která na tomto šampionátu skončila 6., na republikových šampionátech skončil druhý v nočním závodě a na klasické trati a také finišoval zlaté štafetě Žabovřesk na MČR. Druhé místo obsadila loňská vítězka, Tereza Janošíková, která na MS na krátké trati skončila na 8. místě, na MČR vyhrála závod ve sprintu a sprintových štafetách a také na SP v České Lípě finišovala naší sprintové štafetě na 2. místě. A celkovým vítězem se stal Tomáš Křivda, který na MS skončil na klasické trati na 4. místě, přičemž byl pouhých 14 vteřin od medaile, a také obhájil všechny loňské tituly na MČR, přičemž kousek mu chyběl k naprosté dominanci, když v KO sprintu skončil druhý.

Tomáš Křivda, nejlepší orientační běžec roku 2023 (Foto: Petr Kadeřávek)

Po vyhlášení nejlepších orienťáků přišla na řadu tři videa, z nichž dvě která měla charakter pozvánky, a to na Juniorský světový šampionát, který se bude konat příští rok v Plzni a okolí, a také na Mistrovství Evropy dorostu, které se bude konat v roce 2025 na jižní Moravě. Ještě před těmito pozvánkami byl promítán sestřih ze závodu sprintových štafet na světovém poháru v České Lípě, který přinesl fantastické druhé místo české štafety. Po všech videích se rozloučili moderátoři a ještě jednou zahrálo Trio Pozér. Po této závěrečné tečce se většina účastníků přesunula na ples O-Gala.

Videoupoutávka na JWOC 2024

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.