První Mistrovství Evropy univerzit v OB je tady!

od | 23. 7. 2019 | OB v ČR, Orientační běh, Předstartovní horečka

Mistrovství Evropy univerzit v OB je novinka na poli mezinárodních závodů. O uspořádání usilovala Olomouc a v listopadu 2016 se v Bělehradě exekutiva Evropské asociace univerzitního sportu (EUSA) rozhodla, že ji na Hanou předělí. Tým kolem Dušana Vystavěla od té doby pracuje na celé koncepci ME.

Šampionát začíná oficiálně ve středu večer zahajovacím ceremoniálem, nicméně už v úterý je prolog v Prostějově. Ve čtvrtek se pak budou poprvé rozdávat medaile. Nejprve vše začne dopolední kvalifikací sprintu na Bouzově, odpoledne bude v Mohelnici finále. Pátek se závodníci přesunou do Velkého Kosíře, kde je připraven middle a vše zakončí sprintové štafety v centru Olomouce.

Závody pořádá Středomoravské orientační sdružení a bude chtít navázat na úspěšné Akademické Mistrovství světa, které se konalo v srpnu 2014. Ředitelem závodů je Jindra Smyčka, technickým delegátem Dušan Vystavěl, tratě připravil tým pod vedením Romana Zbranka. Vše je pod patronací European University Sport Association (EUSA) a České asociace univerzitního sportu. Na středeční zahájení přijede vlakem z Prahy i předseda IOF Leho Haldna, provázet jím bude moderátor České televize Petr Kubásek. Ten bude i českým spíkrem u všech závodů od čtvrtka do soboty. Celkem závody pořádá zhruba 70 organizátorů, k nim se připojí mladí dorostenci, kteří zde budou mít tréninkový pobyt pod vedením Marka Cahla.

Celkový počet přihlášených je trochu za očekáváním, celkem je přihlášeno 136 závodníků ze 17 zemí světa jako je Belgie, Rakousko, Německo, Lotyšsko, Maďarsko, Francie, Švýcarsko nebo Turecko. Boje ale nebudou primárně ze zemí, ale mezi univerzitami. Vyhraje tedy slavná University of Oxford, curyšská Swiss Federal Institute of Technology či maďarská University of Miskolc? To budeme vědět až v sobotu, nicméně i Česko má početné zastoupení. Nechybí Karlova Univerzita, královehradecká, domácí Univerzita Palackého z Olomouce, ČVUT, Brno má zastoupení hned ve třech univerzitách: Masarykova, Mendelova a VUT. Z favoritů mužského závodu zmiňme třeba Tristana Bloemena z Belgie, který vybojoval zlato na MEDu v roce 2012. Ale ani Švýcaři se nenechají zahanbit, zastupuje je Philipp von Arx a Jannis Schönleber . Francouzi vyslali do boje Arnauda Perrina a Maxima Rauturiera. V ženách si brousí na příčky nejcennější minimálně ve sprintových disciplínách medailistka z nedávného Mistrovství světa juniorů Tereza Janošíková, která navíc bude na domácí půdě. Z Rakouska ale bude mít konkurentku v podobě Laury Ramstein, která studuje ve Švýcarsku. Překvapit ale může Švýcarka Hanna Müller, Němka Paula Starke či Češky Petra Landovská, Alena Voborníková nebo Petra Hančová.

Více informací:

Tereza Janošíková je velkou favoritkou ženské kategorie. Foto: Klára Mašínová.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.