První letošní trojkombinace

od | 20. 4. 2023 | OB v ČR, Orientační běh, Předstartovní horečka, Závody

“Trojkombinace”, tedy tři závody Českého poháru o jednom víkendu, konkrétně dva úvodní závody letošního Českého poháru štafet a druhé kolo Českého poháru a Žebříčku A, tentokrát ve sprintu. Takový je program pro ty nejlepší na domácí scéně o nadcházejícím víkendu. Vše začne v sobotu dopoledne závodem štafet na Valnovce v Ládví u Kamenice za pořadatelství OK Kamenice. Poté se závodníci přesunou do Říčan, kde se běží závod ČP ve sprintu za pořadatelství místního klubu. A v neděli vše uzavřou další štafety pod taktovkou kamenického oddílu, tentokrát na Kozlíku z Všedobrovic.

Start štafet. To je vždy pořádný dostih a tak trochu jiný orienťák. (Foto: Petr Kadeřávek)

Štafety: řada favoritů a 9 štafet jednoho klubu v kategorii

Sobotní dopolední štafety startují v 10:00 a na start se postaví na 370 tříčlenných štafet, které budou bojovat jak o první body do ČPŠ (D/H18 – 21), tak o pěkné výsledky v dětských, žákovských a veteránských kategoriích a v MIXech, kterých je na startu poměrně dost.

Favority můžeme jistě hledat mezi oddíly, které mají ve svých řadách reprezentanty a elitní závodníky. Hegemonem loňské sezóny byla v ženách i mužích štafeta OK99 Hradec Králové, která bude i letos velmi silná. Hlavními soupeři budou SK Brno Žabovřesky, Lokomotiva Pardubice, Slovan Luhačovice, domácí OK Kamenice, ale třeba i Tesla Brno, OOB TJ Turnov či SK Praga Praha. V mužích budeme navíc zvědavi také na výkony štafet Chocně a Severky Šumperk, které by měli táhnout reprezentanti Křivda a Král. V dorostu mimo zmíněné pak na Spartak 1. brněnská či USK Praha. Ale jsou to první štafety, síla týmů se teprve ukáže.

Zajímavostí je start maďarské reprezentace, která nabídne našim nejlepším štafetám zajímavé zrcadlo. Další zajímavostí je pohled do přihlášek H21, kam OOB TJ Turnov přihlásil na sobotu hned 9 štafet. ORIS mimochodem aktuálně ani víc nepovolí.

Stará mapa prostoru závodu sobotních štafet dává tušit, že závod bude taková cesta tam a zase zpátky.
Plánek arény “Valnovka” pro sobotní závod ČPŠ v Ládví u Kamenice.

Sprint Říčany

Odpoledne dorazí skoro 1100 závodníků do Říčan, kde bude připraven závod Českého poháru, Žebříčku A a veřejný závod ve sprintu. Favority naznačilo první kolo ČP minulý týden u Petrohradu, kde zvítězili Denisa Kosová a Kryštof Hájek. V ženách jsme zvědaví na první domácí start Venduly Horčičkové, v mužích na formu Vojty Krále a Jakuba Glonka.

Centrum závodu, který startuje od 15:30 se nachází v parku Václava Havla v Říčanech. Poběží se typickou městskou zástavbou, parky, sportovními areály, převážně po zpevněných plochách. Hřeby nechte po štafetách odpočinout v igelitce.

Před závodem nezapomeňte zopakovat mapový klíč ISSprOM 2019-2 a zejména nepřekonatelné značky, ať nejste diskvalifikovaní. Pořadatelé v pokynech důrazně upozorňují na značení zakázaných ulic, které je možno překonávat pouze po vyznačených přechodech, a také na značení umělých překážek, které není možno překonávat. Tak nepodceňte přípravu!

Pozor, hlavní kategorie mají karanténu!

Pro kategorie D21E, H21E, D21A, H21A, D20A, H20A, D18A, H18A, D16A, H16A (tj. všechny kategorie běžící ze Startu 1) je karanténa povinná. Vstup do karantény bude možný od 14:45 do 15:45 hod. Poté již nebude do karantény nikdo vpuštěn. Cesta do karantény bude značena zelenobílými fáborky.

Zřícenina říčanského hradu – dominanta závodního prostoru. (Zdroj: OB Říčany)

Zeměpisné informační okénko z Wikipedie, abyste věděli, kde běžíte: Říčany (německy Ritschan) jsou město, které se nachází v okrese Praha-východ ve Středočeském kraji, při hranici hlavního města Prahy zhruba 20 km jihovýchodně od jejího centra. Žije zde přibližně 16 tisíc obyvatel. Říčany protéká Rokytka a Říčanský potok, na jeho toku se ve městě nacházejí rybníky Marvánek a Mlýnský rybník. Říčany prochází železniční trať 221 z Prahy do Benešova. V letech 2018–2021 z indexu kvality života vyplynulo, že Říčany jsou město s nejlepší kvalitou života v Česku.”

Nedělní štafety na Kozlíku

V neděli je ve startovní listině přihlášeno ještě více štafet než v sobotu, 412. Ostatně je to navíc vedle ČP štafet také oblastní mistrovství dvou velkých oblastí – Pražské a Středočeské. Terén bude svým charakterem podobný, ale lokalita bude jiná. Centrum se přesune o kus na sever do části Kamenice Všedobrovice. Terén pořadatelé popisují jako zvlněný, porostově různorodý, podmáčený a hustou sítí komunikací, jámy, místy kameny.

Stará mapa terénu nedělního závodu: Kozlíček.
Aréna Všedobrovice – plánek nedělního shromaždiště.

Informační rozcestník

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.