Přeložený závod jako vrchol ZODM

od | 2. 2. 2018 | LOB

Ve čtvrtek 1. února zakončil celé dění na ZODM v Pardubickém kraji závod nazvaný medium (tratě odpovídaly zhruba krátké trati). Závod byl přeložen z Letohradu, kde na tratích sice zůstal nějaký sníh, ale většina účastníků už tratě znala doslova nazpaměť a nebylo možné najet jiné stopy. Centrum tak bylo umístěno v Čenkovicích.

Na start a z cíle se muselo zhruba 800 m, tratě byly postaveny v okolí Bukové hory ve výšce 900 m n. m. Prostor nebyl dříve vytipován ani zmapován, jednalo se o spontánní nápad pořadatelů, který se začal realizovat od pondělí večer. “To, že to přesuneme sem, jsme řešili až v průběhu her, protože jsme zhodnotili, že tento náš hlavní závod za stávajících podmínek nejsme schopni realizovat,” řekl pro Českou televizi  stavitel tratí Petr Mareček. Během 48 hodin bylo potřeba udělat novou mapu, postavit tratě, domluvit se s vlastníky lesa, projet tratě rolbou atd. Vše se podařilo a účastníci i trenéři tento krok kvitovali. “Dnes to bylo lepší, protože se to konečně blížilo LOBu. Bylo zde hodně sněhu, mně se to moc líbilo,” připustila vítězka mladších dívek Adéla Randáková. Kvůli přeložení také nebylo možné uskutečnit přímý přenos na ČT sport z této disciplíny. Přesto závody navštívil štáb ČT a natočil pětiminutovou reportáž.

Kategorii D14 ovládl Královehradecký kraj, když na prvních dvou místech byly závodnice reprezentující tuto oblast. Vyhrála Adéla Randáková (trať dlouhou 3,1 km zdolala za necelých 20 minut) o 1:06 před vítězkou sprintu Michaelou Metelkovou, ztrátu 2:35 měly dvě závodnice: Zuzana Stoklasová (Kraj Vysočina) a Hana Malečková (Praha). Obě tak braly bronzové medaile. Ve stejně staré kategorii chlapců zvítězil Karlovarský kraj zásluhou Marka Štěrby. Ten porazil druhého Dominika Průšu (Praha) o 1:50, dalších třináct sekund ztratil liberecký Jan Štefan.

Vyhlášení kategorie CH16 v Letohradu. Foto: Jan Picek.

 

Kategorie D16 přinesla malé překvapení v podobě vítězky. Závod vyhrála Tereza Macholdová, teplická lyžařka, která nemá velké zkušenosti s orientačním během. Po závodě dostala hned pozvání do dorostenecké reprezentace od předsedy sekce LOB Přemka Škody.  Druhá skončila Rozálie Kuchařová (Královehradecký kraj), když na Macholdovou ztratila 14 sekund, větší ztrátu měla bronzová Kateřina Černá (+1:31) v barvách Karlovarského kraje. Největší rozdíly na prvních příčkách byly v kategorii CH16. Tam zvítězil královehradecký Matyáš Štregl o 1:31 před Šimonem Marečkem (+1:31), necelé tři minuty ztratil Martin Šimša (Praha).

Vítězka D16 Tereza Macholdová při rozhovoru s ČT. Foto: Jan Picek.

Po závodě se závodníci přesunuli do Letohradu, kde bylo květinové vyhlášení, navečer pak medailové vyhlášení a slavnostní zakončení v České Třebové. Kromě samotných závodů byl pro závodníky připraven zajímavý program během celého týdne. Pondělní podvečer byl na Zimní olympiádě dětí a mládeže věnován besedě o perspektivách lyžařského orientačního běhu u nás. Po úvodním slově předsedy sekce LOB Přemka Škody se ujal slova Ondra Vodrážka, bývalý český reprezentant a medailista ze světových LOBáckých soutěží. Na svém příběhu ukázal všem přítomným dětem, že i z těžkých podmínek (například – každou zimní sobotu vstávání v 5 hodin ráno aby se vlakem dostal do hor) se dá dostat ke světovým medailím. Po něm navázala se svým příběhem Johanka Šimková, která se z podobně složitých podmínek odrazila zatím “pouze” k mládežnickým medailím, ale stále aktivně trénuje a závodí. Příležitost ukázat svou výkonnost bude mít například na vrcholných akademických závodech – letošním AMS v estonském Tartu. AMS v Estonsku bude jen předehrou pro obrovskou multisportovní akci, kterou bude Zimní světová univerziáda, která se bude konat v únoru příštího roku v sibiřském Krasnojarsku.

Během pondělní besedy s reprezentanty. Foto: Jan Hasman.

Více informací:

S přispěním Dušana Vystavěla

2 Komentáře

  1. Avatar

    V D14 byly na třetím místě dvě závodnice se shodným časem!

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.