Přeložený middle na ESOCu: dva Češi v TOP20

od | 5. 2. 2018 | LOB

Třetím dnem pokračovalo v bulharském Velingradu ME dospělých, MS juniorů a ME dorostu v LOBu. Původně měl být na programu long, kvůli nedostatku sněhu však operativně pořadatelé zařadili middle s tím, že se konal v prostoru sprintových štafet a museli během noci přestavět a vytisknout kompletně nové tratě.

V noci na dnešek bylo hluboko pod nulou, a tak sníh byl zmrzlý a tratě rychlejší oproti předchozím závodům. Závodníci téměř nic nepoznali, shodovali se, že to bylo postavené dobře. Sněhu v prostoru bylo dostatek, jen na pár místech v lese byly spadané klacky.  Po celou dobu závodu svítilo slunce. Většina tratí byla ale na loukách, kde se jezdilo skoro rovně. Nejdříve startovali dospělé kategorie, poté následovali junioři a dorostenci. Hlavní kategorie měly délku 7,5 km (muži), resp. 6,2 km (ženy).

Dorostenec Matyáš Štregl ve včerejším závodě na sprintu. Foto: FB IOF.

V mužích zvítězil Rus Andrey Lamov, když svému týmovému soupeři Eduardovi Khrennikovi nadělil 18 sekund. Bronz si odváží domácí závodník Stanimir Belomazhev, když zaostal za vítězem o 47 sekund (4. Watterdal a Schnyder, 6. Tuomala). Z českých závodníků byl opět nejlepší Jakub Škoda. Obsadil konečnou 16. příčku, ale po polovině závodu to vypadalo, že by mohl skončit i v TOP 10. “Jednou jsem tam zajel do hustníku, kde si myslím, že byla trošku najeta odbočka jinak, a ztratil jsem tam minimálně 50 sekund. Navíc mi nepípla sběrka. Nebo alespoň jsem to proti slunci neviděl a nebylo to v té aréně slyšet. Tak jsem se musel otáčet, rozsekal jsem se a musel jsem se vracet. To bylo dalších asi 20 sekund,” připustil Škodík, kde mohl ztratit cenné sekundy. V cíli ho dělilo od vítěze 2:43, od desátého místa necelá minuta. Umístění nakonec jde, ale mohlo to být v klidu kolem desítky, protože ostatní taky asi dělali blbosti,” zhodnotil svoji pozici nejlepší český závodník. Na děleném dvacátém místě skončil druhý český reprezentant Radek Laciga (+3:16).  Kousek za ním, na 24. místě, dojel Petr Horvát (+3:31). Další dva čeští závodníci byli ve 4. desítce (32. Michal Drobník, 37. Vojtěch Matuš), Michal Argaláš dokončil na 43. místě.

Jakub Škoda v sobě nezapřel orienťáka. Na postupu na třináctou kontrolu byl i v hustníku. Tato chyba ho stála umístění v TOP 10.

 

 

V ženách nedala ostatním opět žádnou šanci Švédka Tove Alexandersson a vyhrála opravdu o parník. Druhá Mariya Kechkina (Rusko) byla o 1:03 pomalejší, dalších 10 sekund ztratila Švédka Linda Lindkvist (4. Trapeznikova, 5. Tomilova, 6. Koskela). Jen těsně (o 6 sekund) unikla Lence Mechlové TOP 20. Nejlepší česká závodnice na middlu obsadila 21. místo se ztrátou 5:29 na vítěznou Alexandersson. I Mechlové se více vydařila první polovina. “První část dnešního middlu mi sedla, byl to v podstatě azimuťák po námraze.  Atakovala jsem dokonce první patnáctku,” uvedla na svém facebookovém profilu. Pak se však nevyvarovala minutové chyby a bohužel, stejně jako Škoda, měla problémy u sběrky. Pád u poslední kontroly ji stál umístění v nejlepší dvacítce. “Za 21. místo se však vůbec nemusím stydět, pocit ze závodu mám celkem dobrý,” spokojeně hodnotila Lenka. Pětadvacátá do cíle přijela Petra Hančová (+6:30), i té chutnala více úvodní část, kde atakovala i první desítku. Hned za ní se zařadila do výsledkové listiny 26. Kateřina Neumannová (+7:01) a 27. Johanka Šimková (+7:40). Poslední česká zástupkyně Hanna Rost byla diskvalifikovaná.

Vítězné postupy Tove Alexandersson.

Velké boje probíhaly i v kategoriích juniorů a dorostu. Nejlepšího výsledku v juniorech dosáhl 10. Vojtěch Bartoš, když na vítězného Nora Joergena Baklida ztratil 3:42. 13. místo obsadil Ondřej Hlaváč (+4:10), 24. a 25. příčka patřila dvěma Ondřejům – Vystavělovi (+6:20) a Hasmanovi (+6:21). Jan Hašek byl diskvalifikován. Jediná česká zástupkyně v juniorkách, Markéta Firešová, obsadila 30. místo. V dorostu mělo Česko zastoupení v nejlepší patnáctce zásluhou Matyáše Štregla (14. místo, +4:32), o 4 místa zpět byl Tomáš Milán (+5:52). Vít Štefan neměl ražení v pořádku. Nejlepší českou dorostenkou byla tentokrát Rozálie Kuchařová, když ji na vítěznou Niggli chybělo 3:28. 14. místo brala Kateřina Černá (+4:10), Anežka Hlaváčová nebyla klasifikovaná.
Zítra je plánovaný volný den, ve středu by měl proběhnout přeložený závod na klasické trati, den poté štafety. Závody se možná přesunou o pár kilometrů do vyšších nadmořských výšek. “Doufáme v to,” přeje si Jakub Škoda. Long měl být původně s hromadným startem, pořadatelé ale vydali prohlášení, kde upozorňují, že na základě špatných sněhových podmínek bude start intervalový.

https://www.facebook.com/IOFarena/videos/1761091080587947/

 

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.