Předstartovní horečka: Trojkombinace v Podkrkonoší

od | 22. 9. 2022 | OB v ČR, Orientační běh, Předstartovní horečka, Závody

O nadcházejícím víkendu přichází na řadu závěrečný závod Českého poháru a Žebříčku A v letošní sezóně a k tomu dva závody Českého poháru štafet jako poslední možnost kvalifikace na říjnové MČR štafet, což bude tradiční vrchol sezóny týmového snažení. Závody proběhnou pod taktovkou oddílů z Vrchlabí a Studence v Podkrkonoší, nedělní štafety dokonce jen přes silnici od prostoru říjnového štafetového MČR. Pojďme se podívat, co na závodníky čeká.

Poslední závod ČP: Sprint po Dvoře

Vše zahájí závěrečný závod ČP a ŽA ve sprintu, který je na programu v sobotu dopoledne a bude se běhat po dvoře. Samozřejmě ne jen tak nějakém, ale závod hostí město Dvůr Králové nad Labem. Krom výše zmíněných soutěží se závod počítá v hlavních kategoriích ještě do světového rankingu WRE a spolu s ním se běží i závod Východočeského poháru všech věkových kategorií. Na startu tak uvidíme hodně přes 1500 závodníků, což je na sprint hodně slušná účast.

Dvůr Králové nad Labem – ukázky závodní mapy (VRL)

POZOR! Pro kategorie WRE, ČP a ŽA (a DH21A / H21B) bude povinná karanténa. Vstup do karantény bude uzavřen v 9:30.

V 9:30 závod i odstartuje a vítěze hlavních kategorií tak budeme znát záhy. A kdo patří mezi favority? V mužích jsou ve startovce všichni naši nejlepší sprinteři – Křivda, Král, Glonek, Nykodým, Roudný, Hubáček či vítěz jarního ČP v Novém Městě Kubelka. V ženách chybí Janošíková, která žije dlouhodobě mimo ČR, a tak největšími favoritkami budou Kosová, Horčičková, Finstrlová, Peterová či Čechová.

Český pohár před posledním závodem vede Denisa Kosová o pouhé 3 body před Vendulou Horčičkovou. V mužích má Miloš Nykodým značný náskok před Tomášem Křivdou, který ale počítá o závod méně. Pokud v sobotu dokončí, neřkuli zvítězí, tak Nykodýma dost možná přeskočí. V obou kategoriích to tedy bude velmi zajímavé.

Centrum závodu ČP ve sprintu ve Dvoře Králové nad Labem

Informační rozcestník

Odpolední štafety u Miletína

Odpoledne se závodníci přesunou na louku v obci Tetín, kam SK Studenec připravuje závod Českého poháru štafet, který je zároveň vypsán i jako oblastní mistrovství Východočeské a Ještědské oblasti. Na startu tak bude bez mála 500 tříčlenných štafet všech věkových kategorií. V mistrovských kategoriích DH18 a DH21 se bude bojovat o body do ČPŠ a tím o postupy na MČR.

Ukázka lesa sobotních odpoledních štafet. (Zdroj: SK Studenec)

A konkurence bude veliká. 55 štafet v D18 a D21, 60 štafet v H18 a dokonce 80 štafet v H21. Naopak mapa bude poměrně malinká. Poběží se ve dvou malých lesících vklíněných mezi dva hodně známé terény – Opičku a Miletínské lázně, které již několik velkých závodů hostily. Charakterově bude les asi podobný a dle pořadatele pěkný, byť dosud nikdy nebyl zmapovaný. “Průběžný podkrkonošský les, středně hustá síť komunikací. Většina prostoru středně prudký svah s občasnými kameny, skalkami a pozůstatky těžební činnosti.”

Start bude hromadný ve vlnách od 14:45.

Plánek centra závodů sobotních odpoledních štafet v Tetíně. Pořadatelé prosí, nevstupujte na soukromé louky, kam nebyl povolen vstup a nevstupujte na stoh.

Informační rozcestník

Nedělní štafety přes silnici od Studánky

Předposlední kolo ČPŠ a poslední kvalifikační na MČR připravuje oddíl z Vrchlabí v neděli do obce Vítězná, místní část Záboří. Poběží se v dalším relativně malém lese, který je vlastně okrajovou částí prostoru říjnového MČR štafet (PHK), které bude hostit prostor mapy Studánka. Poslední závod před MČR má tedy s MČR i stejnou starou mapu.

Stará mapa prostoru nedělních štafet (západní část této mapy Studánka za silnicí). MČR štafet a klubů se pak poběží v říjnu ve větší části východně od dělící silnice, která ovšem byla v nedávné době několikrát přemapována.
“Zahřívací mapka” před nedělními štafetami.

Start nedělního závodu je naplánován na 10:00 hodin a účast bude také velmi silná, přihlášeno je 425 tříčlenných štafet všech věkových kategorií.

A jak to vypadá v průběžném pořadí Českého poháru štafet po jarní části? V ženách vedou Luhačovice před Lokomotivou Pardubice a Teslou Brno. V mužích zatím OK99 Hradec Králové před Luhačovicemi a Lokomotivou Pardubice. Štafety těchto klubů budou i tentokrát jistě patřit k favoritům, kterých ale bude celá řada. V dorostenkách zatím vede ČPŠ štafeta Turnova a v dorostencích Žabovřesky Brno.

Informační rozcestník

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.