Předstartovní horečka: Trojkombinace v NMNM

od | 21. 4. 2022 | OB v ČR, Orientační běh, Předstartovní horečka, Závody

Okolí Vysočina arény v Novém Městě na Moravě nebude o nadcházejícím víkendu patřit biatlonistům, nýbrž orienťákům. A stejně jako kolegové ze zimního sportu budeme i my kombinovat dvě disciplíny – sprint a štafety. Poprvé v letošní sezóně je totiž na programu tradiční trojkombinace. Tedy závod Českého poháru ve sprintu a k tomu dva závody Českého poháru štafet za jediný víkend. Původně měla celá trojkombinace proběhnout úplně jinde, ale shoda okolností tomu chtěla, že se sejdeme v NMNM.

Vysočina aréna v zimě. Schválně, jestli závodníci ČP zaplní Ochozu stejně jako diváci při biatlonu ochozy. (Zdroj: https://www.vysocina-arena.cz/)

“Závody Českého poháru štafet se měly původně uskutečnit v prostoru severně od Svratouchu. Správa CHKO ale nedala souhlas ke konání v tomto prostoru. Závody se tak uskuteční díky vstřícnosti OSN v lese Ochoza severně od Nového Města na Moravě (i zde mají pořadatelé určitá omezení ze strany CHKO).”

Parkoviště je pro celý víkend společné a sice na parkovišti 5 Vysočina arény. Centrum obou sobotních závodů sprintu i štafet je poblíž, v neděli pak o kousek dál u koupaliště.

Celý program odstartuje v sobotu dopoledne sprint. Již v 10 hodin startují kategorie Českého poháru (zařazené do WRE) a Žebříčku A. Pro ty je také nařízena předstartovní karanténa, kam se musí všichni závodníci ČP a ŽA dostavit do 10 hodin a je to dost daleko: 2000 m! Závodníci ostatních kategorií do karantény nemusí, naopak mohou projít karanténou na start nejdříve v 11:58.

Mapa Cihelňák ukazuje část prostoru sprintu, větší část vč. slibovaného areálu nemocnice však ještě nebyla zmapována.

Běží se v městské zástavbě NMNM a v areálu místní nemocnice. Tratě mají poměrně velké převýšení a nepříliš mnoho kontrol, dají se tak čekat i delší postupy. Během závodu se přebíhá zakázaná ulice, kterou je povoleno překonat pouze po vyznačených přechodech, a také je v pokynech upozorněno na netradičně zmapované dvouramenné schodiště. I cíl je na Český pohár netradičně umístěn dost daleko od centra závodů – 800 m.

Dva závody štafet na Ochoze: víceúrovňová křížení lyžařských tratí i sníh

Odpolední štafety startují v 15 hodin ze stejného centra závodů jako dopolední sprint. Start i cíl jsou samozřejmě tentokrát přímo v centru.

Pořadatelé slibují vysočinský terén, porostově rozmanitý, místy vodoteče a hlavně spoustu cest. Přebíhají se jak cyklistické singltreky, tak hlavně lyžařské tratě. Z pokynů je jasné, že jich tam bude dost. Na několika místech je dokonce použita značka 5.12 most/tunel a dá se tunelem proběhnout. Na lyžařských tratích jsou stále navíc zbytky sněhu, v pokynech se doslova píše: “někde je toho sněhu ještě dost”.

Nezapomeňte zadat soupisky štafet do pátku 22. 4. 2022 do 21:00:00 hod. v IS ORIS! Na nedělní štafety pak do sobotní 21. hodiny.

V neděli se pak startuje v 10 hodin z centra závodů, které se přesune k novoměstskému koupališti (1700 m od parkoviště). Poběží se tak v jiné části lesa než v sobotu, charakteristika terénu však bude obdobná.

Poslední vydání mapy Ochoza je netradičně čerstvé, z roku 2021.

Informační rozcestník

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.