Předstartovní horečka: třetí LOB-víkend v řadě

od | 24. 1. 2019 | LOB, Předstartovní horečka, Závody

Třetí lobácký víkend v řadě. Parádní sněhové podmínky, velmi dobře zorganizované závody a k tomu LOBy, které jsou každý víkend.  To tu dlouho nebylo. Od soboty do neděle proběhne další kolo ČP ve dvou různých státech – Česku a Německu.

Přívlastky víkendových závodů lze definovat mnohými způsoby. Loby jsou zařazeny do Českého poháru, Žebříčku A a B (ve sprintu a na klasické trati), současně se jedná o Akademické Mistrovství České republiky ve sprintu a na klasické trati, taktéž o Mistrovství Saska a Německý pohár ve sprintu, Mistrovství Německa a Německý pohár na klasické trati a veřejný závod v nočním free order sprintu. Za celou organizací jsou zodpovědní Krušnohorský rogainingový klub Litvínov a Deutsche Ski-Orientierungslauf Gemeinschaft 2016 e.V. “S Němci spolupracujeme dlouhodobě. S Diethardem Kundischem (TU Dresden) jsme zorganizovali už několik sportovních akcí (MČR rogaining 2009, LOB 2011),” vysvětluje spolupráci ředitel sobotního závodu Jan Tojnar.

Předpověd počasí na další dny.

Právě sobotní závod bude na českém území, v okolí golfového hřiště na Cínovci (okres Teplice), kde závodníky čeká hustá síť lyžařských stop převážně na loukách, minimum lesních úseků. V sobotu je na programu od 10:00 sprint s intervalovým startem, na to naváže noční free order s hromadným startem ve vlnách. Proč právě tato disciplína a v noci? “Free order má blízko k rogainingu, což je nyní můj sport č. 1. LOBy v noci se jezdí, ale ne jako free order, při kterém je lepší na chvilku se zamyslet a ne bezhlavě vyrazit k nejbližší kontrole. A na golfovém hřišti se lidi nepobijí, dá se jet skoro všude. Skoro přemýšlím, že bychom vůbec nenajížděli stopy,” překvapuje Tojnar. Pro oba závody připravil mapu  v měřítku 1 : 5 000 (ekvidistance 5 m), která má rozměr A4.

Ilustrační fotka z prostoru závodů (rok 2011). Foto: Radek Sedlák.

V neděli se celé dějství přesune přes hranice do německé biatlonové arény Altenberg, kde závodníci mohou očekávat hustou síť lyžařských stop v nadmořské výšce 800 – 890 m n. m. Klasická krať se letos pojede poprvé. Ta však bude o trochu kratší, než byla v plánu. Pořadatelé se totiž museli vyrovnat až do úterý se zákazem vstupu do lesů v okolí Altenbergu, včetně biatlonové arény. Čeští pořadatelé tak museli narychlo tvořit mapu náhradního prostoru na české straně. Naštěstí vše dobře dopadlo a budou uspořádány závody dle původního záměru. “Standardní tratě blokuje řada ležících stromů. Předpokládám, že v této oblasti se bude lyžovat převážně po cínovecké magistrále. Tu už naši lesáci s horskou službou stihli prořezat. Němci se snaží, ale okruhy zprovozňují jen postupně,” poodkrývá situaci Jan Tojnar.

 

Mapa z roku 2011 – LOBy se jely ve stejném prostoru. Foto: Jan Mrázek.

Více informací:

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.