Předstartovní horečka: Plzeňská trojkombinace

od | 24. 5. 2018 | OB v ČR, Orientační běh, Předstartovní horečka

Západočeská metropole Plzeň se stane o nadcházejícím víkendu centrem českého orientačního běhu. V sobotu dopoledne se běží štafety severně od Třemošné, odpoledne sprint v centru Plzně a v neděli štafety opět u Třemošné. Ve startovní listině najdeme přes 400 štafet a 1300 závodníků na sprint. Navíc v sobotu se koná ještě Vyzývací pohár žactva.

Štafety: Býkovna a Kvočna

Tak se jmenují mapy, které budou hostit třetí a čtvrté kolo letošního Českého poháru štafet. Poprvé letos uvidíme štafety bodované v kategorii “B”. To znamená, že v kategorii mužů boduje do ČPŠ prvních 45 štafet v cíli, v kategoriích žen a dorostu pak prvních 25 štafet. V obou případech je to nárůst oproti minulým sezónám, avšak počet přihlášených štafet v těchto kategoriích je mnohem větší a o body tak budou tvrdé boje, stejně jako o vítězství. To v prvních dvou kolech bral v mužích pokaždé zatím tým SKOB Zlín, který i tentokrát bude patřit k favoritům, nicméně velmi silné štafety aspirující na přední umístění staví minimálně 10 dalších klubů z celé ČR. V ženách si vítězství letos zatím rozdělily štafety PHK a ZBM, obě budou usilovat o vítězství i tentokrát, avšak konkurence jim jistě nedá nic zadarmo.

“Závodníci se mohou těšit na štafetový standard, mapově těžké tratě v jemných terénních detailech,” zve stavitel sobotních tratí František Kolovský. V lese budou hlavně pozůstatky po těžbě. Takže bude třeba počítat se spoustou terénních detailů a prohlubní,” dodává stavitel a jeho slova potvrzuje i stará mapa Býkovna. Ta je ovšem z roku 1986 a tak již nebuda zcela vypovídající.

Centrum pořadatelé situovali na jižním okraji lesa na úzké dlouhé louce severně od Třemošné. Jako zpestření bude přeskakování Bílého potoka, který odděluje les od centra závodů. Doporučujeme prostudovat plánky centra závodů. Směry odběhů a příběhů budou po oba dny prohozené.

Plánek centra závodů na sobotní závod.

Plánek centra závodů na nedělní závod.

Nedělní tratě staví Jiří Valeš, který pro závodníky připravil: “Rýhy, rýhy a rýhy. Občas pro změnu rokle. A tratě samozřejmě přes ně, přes každou!” My už se těšíme, ukázky map vypadají zajímavě.

Sprint: Plzeň

Závod WRE, Českého poháru a žebříčku A v Plzni plně využije všechny přednosti tohoto města. Poběží se nejen v historickém centru s dominantou Katedrály sv. Bartoloměje, ale i v areálu místního pivovaru Prazdroj, na jehož nádvoří je i shromaždiště. Možná i proto je do závodu přihlášeno dokonce 1361 běžců. Stejně jako štafety se i sprint poběží na bezkontaktní ražení (jen kategorie DH10 – DH14 ho mají zakázané).

Před závodem si musí dát všichni pozor na několik zajímavostí:

  • každý musí běžet se startovním číslem (díky němu můžete například cestou na start využít některá WC)
  • popisy kontrol jsou pouze na mapě a k vyzvednutí v 2. koridoru
  • v mapě je použita zvláštní mapová značka “sud” (černé kolečko)
  • nestandardní popisy kontrol
  • na mapě je několik víceúrovňových oblastí
  • cesta na start vede přes parkoviště

Na startu elitních kategorií se představí i čerství Mistři ČR ve sprintu Vendula Horčičková a Vojtěch Král. Kategorie H21E naběhá na trati po postupu ideálně 4,3 km a orazí 15 kontrol, na ženy D21E čeká o 600 m méně se stejným počtem kontrol, zástupci obou těchto kategorií navíc poběží s GPS. Velký boj bude i mezi juniory a dorostenci, kteří mají totožnou trať, budou navíc bojovat o cenné body do nominačního žebříčku na Juniorské MS.

Plánek centra závodu a příjezdů

Informační rozcestník

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.