Předstartovní horečka: nabitý začátek září

od | 6. 9. 2018 | OB v ČR, Orientační běh, Předstartovní horečka

Tři dvojzávody jsou na programu následující víkend, kterým začíná nabitý podzim plný celostátních, oblastních, ale i mezinárodních závodů. V Čechách se běží v Radvanci u Nového Boru a u Růžené, kde béčkový dvojzávod připravují OK Jihlava a Sokol Růžená. A o závody nebude nouze ani na Moravě a ve Slezsku, kde další dvě kola žebříčku B – Morava připravuje Orientační běh Opava s centrem v Deštném u Jakartovic.

Radvanec (BOR)

Nejvíce účastníků se sjede do Radvance u Nového Boru, kde se na louce severně od obce sjede přes 1300 závodníků, kteří budou bojovat o body do Českého poháru, Žebříčku A a Žebříčku B-Čechy západ. Pořadatelé z OK Jiskra Nový Bor nachystali závody ve velmi rozmanitém terénu, kde nechybí – pro Novoborsko tradiční – pískovcové skály, ale též roviny, náročné svahy i skandinávské partie. V Radvanci se naposledy běželo v roce 2011, kdy zde byla situovaná 5. etapa vícedenních závodů Bohemia Orienteering. Pro nadcházející závody připravil mapu tým pod vedením Jana Picka. “Kytlice ani Rousínov to samozřejmě není, ale pořád je to nadstandardní terén hodný áčkového závodu,” srovnává stavitel tratí Petr Karvánek prostor s odlišnými borskými destinacemi.

Stará mapa prostoru závodu z roku 2011.

Start 00 je v sobotu v tradičních 12:00, od centra závodů je vzdálen 1,2 km. Je připravena krátká trať, kterou postavil Jaroslav Krejčí a například nejlepší muže čeká porce šesti kilometrů. V neděli (00=9:30) musí závodníci zdolat délku 2,5 km, ale hlavně převýšení 70 m. Tratě z pera zkušeného Petra Karvánka budou mít jistě všechny atributy náročné klasiky. Pořadatelé upozorňují, že závodním prostorem sobotního závodu vede frekventovaná cyklostezka, v neděli některé kategorie přebíhají silnici 3. třídy, povoz bude regulován pořadateli. Na tomto přeběhu je umístěna kontrola, kterou závodníci razí v závodě dvakrát. Zajímavostí na klasické trati je divácká kontrola, která je zhruba v polovině tratí a přestože je vzdálena cca 1 km od cílové louky bude z cílové arény velmi dobře vidět.

Příjezd do centra závodů.

Více informací:

Růžená (SJI+RUZ)

Žebříček B-Čechy východ spojený s oblastním žebříčkem Ligy Vysočiny bude hostit obec Růžená, která se rozkládá asi dvacet kilometrů jihozápadně od Jihlavy a má 310 stálých obyvatel. Před dvanácti lety se zde odehrálo i MČR na krátké trati, které se potýkalo s ne zcela přesnou mapou. Letošní mapu připravil tým pod vedením zkušeného mapaře Martina Kratochvíla, a tak by měla být výrazně lepší. Závodní prostor částečně pokrývá i jedna velmi raritní mapa – Mlčí huba (1981). Na vzniku mapy měl největší podíl pan Augustin Novotný, vedoucí kroužku OB při ZDŠ Havlíčkova v Jihlavě. Mapa byla interaktivní, celé dvoutýdenní soustředění žactva si každý mohl svoji mapu metodou guma-pastelka vylepšovat.

Závodníky čeká zvlněný vysočinský les, který je porostově velmi různorodý (hustníky, paseky), místy těžší podložka (podmáčená místa, kamenitý podklad). V lese probíhá kácení, a tak pořadatelé upozorňují, že nejnovější změny již nemusí být zachyceny v mapě. Sobotní klasickou trať postavil Jaroslav Zeman a pro nejdelší trať H21B spojil 26 kontrol do délky 14 km.  To ženy D21B čeká o necelých 5 km méně. Nedělní krátkou trať připravil Aleš Petráček. Obě cesty na start jsou dlouhé lehce přes 1 km.

Více informací:

Deštné (AOP)

Moravský žebříček B a závod Moravskoslezské oblasti bude mít o prvním zářijovém víkendu zastavení v Deštné, která se rozkládá zhruba 20 km západně od Opavy. Pořadatelé z Orientačního běhu Opava připravili sobotní klasickou trať a nedělní krátkou trať na mapách od Zdeňka Lenharta a Evžena Cigoše v terénu, která je od přírody docela jednoduchý. “Kopec, několik různě zahloubených údolí, žádné skály, vody málo. Zajímavosti dodala až staletá lidská činnost. Břidlicové lomy s neschůdnými skalami, u nich členité haldy hlušiny s prudkými suťovisky, pásové parcely s mezičkami přes většinu prostoru,” charakterizuje terén hlavní kartograf Lenhart. Stejně jako u výše představených závodů je sobotní start naplánován na dvanáctou hodinu (vzdálenost je 1200 metrů se 75 m převýšení), v deset se začíná v neděli. Zde musí závodníci na start zdolat 10% převýšení, když je čeká úsek dlouhý 750 metrů, ale s převýšením 75 m.

Část prostoru moravských béček pokrývají břidlicové lomy. Foto: pořadatelé.

Více informací

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 22. 10. 2024
a svátek má Sabina.