Předstartovní horečka: MČR ve sprintu v LOB

od | 16. 2. 2017 | LOB, Předstartovní horečka

Po reprezentační pauze je před námi v Maxově na Jablonecku další víkend plný závodů v lyžařském orientačním běhu. Na programu je sobotní MČR ve sprintu (dopoledne) a ČP na krátké trati (odpoledne), v neděli čeká závodníky ČP na klasické trati. Vše pořádá TJ Tatran Jablonec.

Pohled na oblast sprintu a krátké trati. Foto: Jan Picek

Terén je pro mnohé závodníky známý. Většina prostoru byla využita již pro MČR na klasické trati a MČR štafet v roce 2010. Někteří jistě vzpomínají na velké přívaly sněhu (z pátku na sobotu napadlo téměř metr sněhu) a pořadatelé nestihli během rána a dopoledne před závody najet znovu tratě. Některé stopy nebyly tak protažené. Ve stejné lokalitě se mělo jet již minulý rok. To naopak v prostoru bylo nedostatek sněhu, postavené tratě tak zůstaly do tohoto víkendu. Letos Jizerské hory netrpí nedostatkem sněhu (dokonce v sousedním prostoru, kde se jede Jizerská 50, museli sníh odvážet). Stejně tak prostor je známý pro o-běžce, loni se v části běžel ČP, ŽA a ŽB-Čechy, který měl zázemí v Hraběticích.

Mapa z roku 2010.

Centrem celého klání je hotel Maxov v Josefově Dole. Cíle všech závodů jsou situovány v blízkém okolí. Start sobotního sprintu je již v 9:30, odpolední middle pak ve 13:30 (to je změna oproti rozpisu). V neděli je start naplánován na desátou hodinu.

Hotel Maxov, kde se nachází zázemí celé akce. Foto: Jan Picek

Na závodech bude Česká televize, natočí z MČR sprintu zhruba třicetiminutový dokument. Je to poprvé, co ČT přijede na závody v LOBu. Pořadatelé prosí, aby nejlepší závodníci v dopoledním sprintu byli ihned po závodě připraveni, protože začne vyhlášení vítězů.
Závodníků je přihlášeno rekordní množství. Pořadatelé evidují téměř 500 přihlášených na sobotní závody, na nedělní je jich o zhruba 100 méně. Jedním z důvodů je Jizerská 50. Všechny tři závody jsou také Mistrovstvím Polska  a zařazeny do Německého poháru.

V lese je řada skútrovek. Foto: Jan Picek

Na startu je téměř kompletní česká špička. V mužích bude hlavní favorit Radek Laciga. Ten letos vyhrál všechny české závody v LOB mimo MČR na KT. Tento titul mu “vyfoukl” další závodník, který pomýšlí vysoko – Petr Horvát. Mezi další okruh favoritů patří Vojtěch Matuš, Michal Argaláš nebo Roman Horyna. Jakub Škoda jede pouze MČR ve sprintu, protože v neděli je přihlášen na Jizerskou 50.
V ženách není pole tolik početné, nicméně i zde se sešla velká konkurence. Kateřina Neumannová, Kristýna Kolínová, Simona Karochová, Petra Hančová, Helena Randáková, Johanka Šimková nebo Lenka Mechlová. To je šestice největších favoritek závodů.


Epilog

Poklidně oddychuješ, právě se Ti zdá úžasný sen, usmíváš se ze spaní. Najednou Tě začne něco jemně šimrat na tváři. Už to není jemné, začíná Tě to lechtat, podrbeš se na tváři, ale mravenčení nepřestává. Otevřeš oči. Oknem Ti na polštář proudí paprsky slunce.
Pohlédneš z okna. Napadlo! 
Nadšeně sbíháš ze schodů, popadneš nejnutnější věci a s prostým “Je bílo, tak čau!” opouštíš dům. V příštím okamžiku otevíráš dveře skříně a přemítáš… kam se poděla ta Narnie?… Vytahuješ běžky a jedeš nahoru.
Nikde nikdo. Paráda. Stíháš. Nazuješ si své milované skaty, chytneš hůlky, nadechneš se…. Aaaaach! S úsměvem od ucha k uchu vyrážíš vstříc nejkrásnějším Horám. Ahoj Jizerky!
Posledních pár dní bylo počasí doslova pohádkové. A tak není divu, ze každý kdo na běžkách alespoň několikrát stál a vstal, touží vyrazit na magistrálu. Na stadionu se každé ráno odehrává nelítostný souboj, v horším případě loterie o místa k parkování. A nejedno Bávo se musí spokojit s místem pod sjezdovkou a dojít si do bloku na stadion po svých. Když už si myslíš, že máš vyhráno, tak se v zatáčce před Tebou vynoří autobus a ucpe silnici na další čtvrthodinku.
Pakliže Tě neodradí ani poměr množství aut ku místum na parkovišti, gratujulejeme Ti. Teď už zbývá jen pokořit kopec k Buku, cestou nezranit žádné ze stovky dětí a objet  méně ukazněnější klasiky vyskytující se volně mimo stopu.
Když zdárně dobruslíš až k Nové louce, zamáváš Šámalce,  jsi vítěz. Vítej v Ráji. A co teď? Trasa přes Blatný rybník směrem na Kristiánov nabízí nádherné kochací zastávky. Zapotíš se, to je pravda, ale opalovačka u Tetřevího kamene je odpovídající odměna. Z Kristiánova už je to jenom kousek na Knajpu a kdo chce prověřit svoji fyzičku, tak směr Smědava mu poskytne vhodnou dráhu.
Z druhé strany je výškový profil lehce přívětivější, navíc Tě potěší teplá zelňačka a nejlepší čaj na světě, přímo na Hřebínku. U točny si hodíš korunou, jestli se Ti víc líbí výhledy u Krásné Maří a lákají te Tetřeví boudy, a nebo ničím nerušená rovinka na Holubnik s parádním sjezdem až do Kristiánova.
Ať se rozhodneš tak či tak, nezapomeň si s sebou zabalit železnou zásobu, protože čokoška nebo zmrzlý gumový medvídek dokáže nakopnout i na pořádný kopec třeba ten u Nebeských schodů.
Ještě váháš? Tak věz, že situace v Jizerkách je naprosto ideální.  Napadlo asi 60 čísel nového sněhu a zlatá informace pro všechny zaryté klasiky, maže se modrý.
Kdo maže, ten jede a kdo nemaže, tak sviští!

Sepsala na začátku ledna Barbora Balcarová

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.