Předstartovní horečka: MČR v nočním OB

od | 12. 4. 2024 | OB v ČR, Orientační běh, Předstartovní horečka, Závody

Už zítra začíná nová sezóna hlavních domácích závodů a to znamená i první předstartovní horečku O-News.cz letošního roku. V sobotu večer uspořádají pořadatelé z SKOB Ostrava v Petřvaldě Lucifer Mistrovství a Veteraniádu ČR v nočním orientačním běhu a v neděli první závod Českého poháru a Žebříčku A tamtéž. Pojďme se podívat, co na závodníky čeká a na co se mohou těšit.

“Důlní jámy jsou už pěkně dlouho zasypané, jediné potenciálně nebezpečné místo – prohořívající halda – bude zabezpečené páskou a tratě se tomu v maximální možné míře vyhýbají. Ostatní pozůstatky těžby mi spíše hrály do karet. Bývalá drážní tělesa a svahy rekultivované haldy vytváří někdy zajímavé terénní tvary náročné jak na orientaci, tak na techniku běhu,” říká na webu závodu stavitel tratí obou víkendových závodů Tomáš Vavřík na otázku potenciálně nebezpečných míst. Terén toho ale nabídne mnohem víc. “Samozřejmě nějaké velmi komplexní volby se očekávat nedají, na to tady podmínky nejsou, ale nějaké volbičky s malými časovými rozdíly a třeba i neobvyklým řešením, to už je jiná. O to důležitější bude zvolit a realizovat každý postup bezchybně, velkou roli bude hrát i volba stopy přímo v terénu. A kdo viděl starou mapu, tak ví, že údolíček pro schování kontrol je tu opravdu požehnaně,” dodává stavitel.

“Severomoravská klasika – vysoké ostružiny, v lese jich naštěstí moc není.”

Stará mapa Brazílie napoví dost o tom, co od závodu a terénu očekávat.

Budou nebo nebudou reflexy?“Nebudou. Očekávám, že to opět polovinu lidí pobouří a druhou polovinu potěší. Debatovali jsme o tom s hlavním rozhodčím opravdu dlouho a shodli jsme se, že v listnatém lese na začátku jara by to degradovalo orientační náročnost,” vysvětluje Vavřík.

Ukázka terénu prostřednictvím videa od pořadatelů.

Vybíráme z pokynů:

  • Parkování: GPS: 49.84067N, 18.40026E
  • Embargovaný prostor
  • Mapy jsou oba dny v měřítku 1 : 10 000, veteráni D45-80 a H50-85 mají na sobotní Veteraniádě 1 : 7 500
  • Je dovoleno překonávat značku 509 – železnice, po dobu závodu je vyloučena doprava.
  • V prostoru se nachází řada rozpadlých plotů mapovaných symbolem 517, které jsou velmi špatně viditelné, tyto ploty budou zvýrazněny fáborky ze žlutočerné pásky, tyto ploty je dovoleno překonat, dbejte však zvýšené opatrnosti!
  • V sobotu je to na start NOB 1300 m, v neděli jsou 2 starty (2900 a 2500m!)
  • Během sobotního MČR nebudou kontroly vybaveny reflexními prvky.
  • U některých tratí sobotního MČR budou použity dělicí metody motýlky nebo „phi loop“ – dbejte správného pořadí kontrol!
  • On-line výsledky
  • Web závodů

Loni opanovali MČR v nočním Barbora Chaloupská a Tomáš Křivda. Zatímco Bára by měla být na startu a pokusit se obhájit titul, tak Tomáš dal přednost přípravě ve výšce a tréninku směrem k vrcholům sezóny, které pro něj přijdou později. Nenaváže tak na dvě minulé sezóny, kde ovládl všechna individuální MČR (krom loňského KO sprintu). Ve startovce je však řada reprezentantek a reprezentantů, kteří budou na medaile a nedělní pohárové podium jistě útočit. A dost možná nejen oni.

Předstartovní horečka stoupá, jsme velmi zvědavi na všechny mistrovské a pohárové kategorie, kde se poprvé letos ukáže, kdo jak přes zimu natrénoval a s jakou do sezóny vstoupí.

Jaro dorazilo na Ostravsko. A spolu s ním tam po letech dorazí vrcholový orienťák. (Zdroj: SKOB Ostrava)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 21. 5. 2024
a svátek má Monika.