Předstartovní horečka: MČR na krátké trati

od | 20. 6. 2018 | Orientační běh, Předstartovní horečka, Závody

Jarní vrchol sezóny je tady. O víkendu 23. – 24. června pořádá TJ TESLA BRNO na louce u obce Chlébské český šampionát na krátké trati. Mistrovské tituly obhajuje Miloš Nykodým a Vendula Horčičková. Co si na nás pořadatelé připravili?

Celý šampionát se odehrává v obci Skorotice (v její místní části Chlébské), která se nachází ve východní části žďárského okresu asi 10 kilometrů jihovýchodně od Bystřice nad Pernštejnem. Skorotice leží na území Nedvědické vrchoviny, kterou tvoří typické vysoké hřbety a hluboká údolí. Nadmořská výška ve Skoroticích je 381 metrů a Chlébské leží téměř o sto metrů výš. Přímo závodní prostor se nachází v nadmořské výšce 550–630 m n. m., závodníky čeká vysočinský terén s výraznějším převýšením, několik pasáží s kamennými a skalními útvary, které vznikly mrazovým zvětráváním. Některé skály dosahují výšky až 6 metrů. “Najdeme zde oblasti se sníženou viditelností, rychle průběžný les, ale i les s náročnější kamenitou podložkou,” říkají stavitelé tratí Radovan Čech a Zdeněk Liščinský. Zároveň se shodují, že terén pro letošní šampionát je pro krátkou trať ideální. IOF advisor Adam Chromý ale připouští, že “ačkoliv se to tak může zdát, nejedete na Vysočinu. Nečekejte učesané vysočinské lesy.” Pořadatelé dávají doporučení i v dalších oblastech.  “Zatejpujte si kotníky a namažte se repelentem proti klíšťatům,” dodává hlavní rozhodčí Zdenka Kozáková.

Kde se vlastně letošní šampionát nachází?

Pořadatelé dávají důležité upozornění ohledně sobotního příjezdu. Ten je možný pouze od obce Chlébské (viz plánek). Ze směru od Hodonína je příjezd zakázán, neboť cesta vede přes závodní prostor. Po skončení závodu a v neděli je možné jet oběma směry. Arénu již letos podruhé v součinnosti s pořadatelem a ČSOS připravuje firma Sunivent. Závodníci se mohou těšit na nadstandardní servis a také na velkoplošnou obrazovku, kde v neděli pořadatelé připravují zajímavý program – tzv. Tesla TV, který vede bývalý český reprezentant Adam Chromý s Martinem Chmelařem a na obrazovce by se měly objevit obrázky z lesa, GPS tracking a také spíkrování komentátorů v aréně.

Plánek arény.

Mapu připravil zkušený Petr Mareček, který zná Vysočinu, jak své boty. Kromě toho, že mapa bude vytvořena už ve standardním klíči ISOM 2017, tak je použita alternativní značka pro hranici porostů (zřetelná hranice porostů, značka 416), což jsou krátké zelené čárky (viz ukázka mapy níže). Pro oba závody jsou připraveny mapy formátu A4 a jsou vodovzdorně upravené.

Ukázka mapy závodního prostoru se zeleným rozhraním.

Sobotní start, který je vzdálen vzdálen 1200 m (70 m převýšení), má 00 ve 12 hodin. Tak jako obvykle je pro kategorie MČR karanténa (vstup je po 700 m od centra závodů), kterou musí všichni závodníci projít do 12:10. Poté již není možné prostor karantény opustit. V neděli je start již v 9:30, nicméně kategorie MČR startují mnohem déle. Karanténou musí všichni závodníci projít tentokrát do 12 hodin. Vzdálenost je 1400 m (převýšení 90 m), karanténa začíná po 1100 metrech od centra závodů.

POSTUPOVÝ KLÍČ DO NEDĚLNÍHO FINÁLE A:
M ČR: D16, H16, D18, H18 – 3 rozběhy, 6 závodnic / závodníků z každého rozběhu
M ČR: D20, H20 – 2 rozběhy, 9 závodnic / závodníků z každého rozběhu
M ČR: D21 – 4 rozběhy, 6 závodnic z každého rozběhu
M ČR: H21 – 4 rozběhy, 8 závodníků z každého rozběhu
Veteraniáda ČR: Prvních 50 % závodnic / závodníků z kvalifikace, maximálně však 30. Při menším počtu závodníků v kvalifikaci než 10 se finále na skupiny A a B nerozděluje.

Mistrovské medaile z loňského šampionátu v Lipnici nad Sázavou obhajují Vendula Horčičková a Miloš Nykodým. Obě tyto jména jsou skloňovaná i mezi hlavní pořadateli jako tipy na letošní vítěze. Nebudou to mít ale rozhodně snadné. V ženách bude Vendě dýchat na paty reprezentační kolegyně Denisa Kosová, Jana Knapová, Adéla Indráková, Lenka Mechlová, Barbora Zháňalová či Karolína Šiková. Miloš Nykodým je letos ve výborné formě, uvidíme, jakou si převeze na Vysočinu. Jeho hlavním soupeřem by měl být Vojtěch Král a dále pak Daniel Hájek, Pavel Kubát, Jan Petržela, Baptiste Rollier či Jan Šedivý. Různá překvapení nejsou vyloučena, a to už v sobotu, kdy nemusí do nedělního finále všichni favorité postoupit. Ve startovce najdeme přes 1500 závodníků, které budou bojovat nejen o mistrovské medaile, ale početná je i Veteraniáda a kategorie příchozí.

Více informací:

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.