Předstartovní horečka: MČR na krátké trati

od | 14. 9. 2023 | Orientační běh, Předstartovní horečka, Závody

Podzimní vrchol sezóny je za dveřmi! Po víkendu budeme znát nové mistry republiky na krátké trati pro rok 2023. V Samotíně na Českomoravské vrchovině uspořádá letošní šampionát TJ Spartak 1. brněnská. Tituly v hlavních kategoriích obhajují z Nové Vsi u Jablonce nad Nisou Tomáš Křivda a Vendula Horčičková.

Původně se v tomto termínu mělo konat MČR na klasické trati a tento šampionát v červnovém termínu, jak bylo v posledních letech pravidlem. Rozhodnutí CHKO Ždárské vrchy i vlastníků lesa v prostoru MČR na klasické trati zapříčinilo, že oba závody si v daných terénech musely vyměnit své termíny.

Na závodníky čeká náročný vysočinský terén, který navazuje na “tradiční” prostor centrální části Ždárských vrchů (Milovy, Blatiny, Křižánky aj.), ale nebyl dlouho, resp. nikdy zmapován. Pro kvalifikaci bude použit jihovýchodní prostor (mapa nese jméno Blatka), který před více než 30 lety byl znázorněn na mapě Samotín. Pro finálový den pak pořadatelé vybrali prostor severozápadně od centra závodu (mapa Lisovská skála).

Pozor na parkování!

Centrum celého víkendového klání bude na louce u hájenky Blatka v Samotíně, kam lze osobními auty zajet (popř. mikrobusy či autobusy), ale pouze ze směru od Kadova a navíc zde nemohou zůstat. Osobní automobily budou parkovat na zavřené silnici (pro tyto účely) mezi obcemi Heráles a Cikháj. Poté je do centra závodů dopraví speciálně vypravené pořadatelské autobusy, které však musí zdolat 25 km (předpokládaná délka cesty je 30 min) a budou z parkoviště osobních automobilů jezdit zhruba každých 15 min. Z parkoviště lze dojít do centra také pěšky, cesta je dlouhá 5,7 km.
Pořadatelé tak připravili podrobné pokyny k parkování, které doporučujeme přečíst.

Obhájí Křivda a Horčičková tituly?

Křivda, Nykodým, Král. To bylo pořadí na nejvyšší příčkách na loňském šampionátu u Jablonce nad Nisou. I letos tato trojice bude pomýšlet na medaili, ale sekundovat jim určitě bude Daniel Vandas, který vyhrál o víkendu Český pohár, či další reprezentanti jako je Martin Roudný, Jonáš Hubáček či Jakub Glonek. Nelze vyloučit, že do nejvyšších pater se nepodívají i bývalí reprezentanti Tomáš Kubelka nebo Jan Petržela, kteří prokázali výbornou formu v hradeckých lesích. V ženách loni vyhrála Vendula Horčičková, společně s Denisou Kosovou a Terezou Čechovou patří tato trojice k největším favoritkám. Určitě ale nelze podcenit další ženy – Adélu Vandasovou, Janu Peterovou či výborně na podzim běhající Barboru Chaloupskou. Další boje budou probíhat v dorosteneckých a juniorských kategoriích. Zásadní ale bude probojovat se z kvalifikace, která často přináší řadu překvapení. Ta začne v sobotu ve 12:00. Nezapomeňte dorazit včas do předstartovní karantény, a tom se více dočtete v pokynech.

Více informací

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.