Předstartovní horečka: Áčka u Opavy a Béčka u Písku

od | 7. 9. 2017 | Orientační běh, Předstartovní horečka

První poprázdninový víkend se naplno rozjíždí podzimní sezóna celostátních závodů v orientačním běhu. Ale ještě než nás budou čekat mistrovské víkendy, jsou nachystány víkendy pohárové. Ten první bude patřit hlavně individuálním závodům zařazeným do všech žebříčků. Manufaktura Český pohár a Inov-8 Cup Žebříček A pokračují svými dalšími závody v Pusté Polomi na Opavsku, tam také vyvrcholí posledním dvojzávodem letošní Žebříček B -Morava. Žebříček B – Čechy má na programu také své poslední závody, ale v Píseckých horách – u Písku.

Český pohár a ŽA na Opavsku

První dva podzimní závody Žebříčku “A” má na starosti klub Orientační běh Opava. Oba závody bude hostit louka mezi Pustou Polomí a Budišovicemi. Sobotní klasická trať startuje ve 12 hodin, nedělní krátká trať pak v 10 ráno. Terén obou závodů se nachází v nadmořské výšce od 270 do 440 m n. m. Mapu na závody připravili Zdeněk Lenhart a Evžen Cigoš. První zmíněný mapař, zároveň i hlavní kartograf, v rozhovoru na webu závodu pěkně shrnul, jaký les závodníky čeká:hustníkový chaos skoro všude, častá bahniště, hodně trávy a místy i ostružin. Vyplatí se střídat a kombinovat azimuty s jemným čtení mapy, zejména na rovině bez cest.

Ukázky mapy víkendových závodů.

Sobotní klasickou trať si pro závodníky přichystal Mirek Hadač. Pro pánskou elitu to dělá 14,1 km s převýšením 560 m a pouze 15 kontrol. O vítězství se by se měli papírově poprat reprezentanti Vojtěch Král s Janem Petrželou. Na záda jim ale bude dýchat celá řada dalších závodníků. Nejlepší dámy poběží 9,6 km, 360 m převýšení a 11 kontrol. Favoritkami na vítězství jsou Jana Knapová či Lenka Mechlová. V sobotu poběží s GPSkama vybraní závodníci v kategoriích DH21E a DH20A. A jaký typ závodníka by měl vyhrát podle stavitele tratí:“Komplexně připravený, nebrblající závodník, se sílou v nohách, ekonomickou technikou běhu v různých typech podložky a porostů. Rozvážný při realizaci postupů, který se umí sebeovládat v nábězích na kontroly, neztrácí kontakt s mapou ani na cestách. A samozřejmě ten, který má neustále pod přísnou kontrolou směr svého běhu.”

Jestli bude sobotní klasika hlavně o mikrovolbách v zeleno-bílo-žlutých pasážích, nedělní middle pak bude hlavně o čtení detailů v tomto terénu s nízkou viditelností. Podle stavitele nedělních tratí, Luďka Valíka, se však závodní prostor skládá z více různorodých částí:“Mě samotného les neustále překvapuje, jak se mění jeho charakter. I na relativně malém prostoru krátké tratě je pět různých „lesů“.” Dle parametrů by měla být krátká trať spíše rovinatá, ale o to zelenější. Parametry H21E 5,6km / 100m / 26 kontrol hovoří jasně. Oproti sobotě poběží s GPS jednotkama kategorie DH16, resp. DH18.

Informační rozcestník k ŽA:

Žebříček B – Čechy u Písku

ŽB Čechy bude sice vrcholit na Písecku, ale po písku se zrovna běhat nebude. Spíš po zlatě, které se zde ve středověku těžilo. “Závodní prostor nebude tak úplně rovina. Historicky je slovo “hory” v názvu této lokality sice kvůli hornické činnosti spojené se středověkou těžbou zlata, ale to že tu je spousta kopců je také pravda,” prozradil v rozhovoru s pořadateli jeden z mapařů Jiří Vištejn. Často lze tedy najít v lese různé skalky a pozůstatky po těžbě – jámy, lomečky. “No a asi největším lákadlem pro většinu běžců je v tomto terénu množství kamenů, někdy i velkých, jejichž hustota s nadmořskou výškou stoupá, od téměř bezkamenných spodních partiíí, až po oku orientačního běžce lahodícímu kameništi ve vyšších partiíích a na vrcholech,” doplňuje mladší z mapařské dvojice. Sobotní mapa ponese název Svícny a bude tradičně pro klasiku v měřítku 1 : 15 000 pro hlavní kategorie dorostu a dospělých a 1 : 10 000 pro ostatní. Nedělní mapa (1 : 10 000 pro krátkou trať) pak už v názvu ponese nejvyšší bod celého prostoru – Mehelník.

Ukázka terénu ŽB pod Mehelníkem. Zdroj: web závodu

Tratě na těchto mapách staví zkušený stavitel Radim Hošek. “Terén nejenže umožňuje stavbu pěkné klasiky, ale hlavně je proměnlivý, takže tratě snad nebudou stereotypní. Akcentuju to proto, že monotónnost dvouhodinové klasiky je to, co mi jako závodníkovi vadí asi nejvíc,” vyzdvihuje přednosti své klasiky stavitel. A jaká s jakými úskalími se musel při stavbě popasovat? “Stavbu klasické trati trochu komplikují velké cesty, kterých je v prostoru dost, asi jako v každém českém hospodářsky využívaném lese. Pak má stavitel dvě možnosti. Buď trať zadrobit kontrolami, aby udržel závodníky mimo cesty nebo prostě přistoupit na to, že i po cestě se smí běžet,” prozradil Radim na stránky závodů. Jakou možnost zvolil pro sobotní klasiku, budete moci posoudit již v sobotu.

Ukázky map pro ŽB.

V neděli se pak pod Mehelníkem bude bojovat na krátké trati. “Tratě middlu začaly vznikat více než 9 měsíců před závodem, hrál jsem si, ladil jsem a když jsem měl v květnu skoro hotovo a proběhl si H21A, usedl jsem znova k počítači a zkracoval a zkracoval… Snad to pomůže k dosažení směrných časů – můj sen je, aby se lízaly spíš odspoda,” prozrazuje dále stavitel, který si tak trochu zahrál i na horníka. “Stavitel má z terénu vytěžit maximum. A tak jsem těžil, jak se na starý hornický revír sluší a patří!” Co Radim z terénu vytěžil uvidíme už v neděli, ale terén vypadá velmi slibně k tomu, aby vytěženého materiálu bylo dostatek a byl kvalitní.

Preciznost bude klíčem k úspěchu, hledání kontrol “na tušáka” bude znamenat minuty navíc, zejména ve světle zelených oblastech, kterých je tam dost.

Písečtí pořadatelé se svým týmem přivítají přes 1100 závodníků, sjede se tak velmi dobrá konkurence, a to i v hlavních kategoriích. Jan Procházka, Jan Šedivý, Jan Mrázek, Tomáš Dlabaja, resp. Magdaléna Tužilová, Barbora Zháňalová, Jindra Hlavová, Hana Hlavová, Eva Kabáthová, to je jen několik z mnoha zvučných jmen, která se objevila ve startovní listině. Uvidíme, kdo vytěží z Píseckých hor cenné “béčkové” kovy.

Od aut a autobusů je to celkem daleko (850 m, resp. 1500 m autobusy), tak přijeďte včas!

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.