Pražský trailový podzim ve stínu SP v OB

od | 12. 10. 2018 | Trail O, Závody

Ve stínu finále Světového poháru v pěším orienťáku probíhal během víkendu v Praze také finálový dvojzávod Evropského poháru v trail orienteeringu (ECTO). Předseda sekce trail-o a hlavní pořadatel Evropského poháru Libor Forst sepsal reportáž z těchto závodů.

Závod se konal v nádherném prostředí Průhonického parku. Park jsme měli vyhlédnutý už dávno, ale obávali jsme se, že v takto chráněném prostoru, navíc v památce UNESCO, nám nikdo závodit nedovolí. Při osobním jednání se správou parku se ale ukázalo, že to vůbec není pravda. Lidé ze správy parku pochopili, že náš sport opravdu neohrozí jejich jedinečné přírodní prostředí, a vycházeli nám všemožně vstříc. Skoro nic nebylo nemožné a tam, kde nějaký náš nápad opravdu nešel zrealizovat, přišli s jiným řešením, často lepším, než byl náš původní návrh. Správě parku patří obrovský dík.

Kontrola se zámkem. Foto: Milan Krausz.

Trať sobotní klasiky byla dost náročná, zvláště ve skalních partiích. Můžete si sami zkusit rozpoznat skály na fotografii, porovnat je se skalami v mapě a rozhodnout, který z lampionů odpovídá středu kolečka na kontrole č. 8. Jediný problém byl s kontrolou 12, protože ze závodní mapy bylo velmi obtížné kvůli překryvu s vrstevnicí rozpoznat přesný rozsah šedé plochy (skalnatý povrch), na jejímž okraji měla kontrola stát. Pořadatelé se proto rozhodli tuto kontrolu zrušit. I tak žádný ze závodníků nešel závod (28 kontrol) bez chyby, český terén nejlépe sedl Tomáši Leštínskému těsně následovanému úřadujícími mistry světa Jánem Furuczem (SVK) a Sigurdem Dæhlim (NOR). Pokud Vám to druhé jméno něco říká, pak máte pravdu, Sigurd má světový titul z trailu, OB i LOB! Trať si velmi pochvaloval i současný slovenský reprezentant Pavol Bukovác – říkal, že díky možnosti pozorovat kontroly v parku z nejrůznějších míst naběhal solidní tréninkovou dávku.

Po klasice následovala ukázka návrhu nové disciplíny, sprintu. V ní by byl extrémně zkrácen čas (na cca jednu minutu na kontrolu oproti současným obvyklým čtyřem), takže by mohla lépe vyhovovat aktivním orientačním běžcům. Zároveň se zde zkoušelo i nové ražení, kdy závodník si sám nese mobilní telefon a v české aplikaci ANT (určené původně jen pro časovky a zde mírně upravené) si sám volí odpovědi.

Nedělní TempO si obtížností v ničem s klasikou nezadalo. Zvítězil v něm mistr světa z roku 2015, Antti Rusanen (FIN), v těsném závěsu za ním skončila naše naděje, šestnáctiletý Dan Locker, a bronz si odváží Erik Stålnacke (SWE). Jak už je na světových závodech běžné, díky měření pomocí systému ANT a on-line přenosu výsledků diváci na nádvoří zámku sledovali finálové stanoviště v podobně dramatickém duchu, jako závody ve střelbě či biatlonu.

Celkové výsledky Evropského poháru ovládl Ján Furucz (SVK) následovaný Antti Rusanenem, Erikem Stålnackem, Sigurdem Dæhlim, Sami Hyvönenem (FIN) a Dušanem Furuczem, slovenským IOF Event Advisorem našeho závodu.

Vyhlášení celkových výsledků Evropského poháru v trail-o. Foto: Barbora Šimšová.

Kromě Evropského poháru byly závody zařazeny i do MČR. V závodě MČR PreO klasická trať si v kategorii Open nejlépe vedl Tomáš Leštínský (OAV), který v závodě zvítězil i v rámci celého startovního pole z jednou chybou. Druhý skončil Pavel Ptáček (BBM) a třetí Magdalena Kurfürstová (FSP). V kategorii Para nepřekvapila vítězstvím Jana Kosťová (KVP), druhý se umístil Bohuslav Hůlka (KVP) a třetí Hanka Doležalová (VRL). V kategorii Junior byl jediný závodník, a to Daniel Locker (SRK).
V nedělním MČR TempO pak zůstaly výsledky podobné, zvítězil opět Tomáš Leštínský (OAV), druhý Pavel Ptáček (BBM), na třetí místo se probojoval Šimon Mižúr (ASU). V TempO není kategorie Para, je tu ale kategorie Junior, kde stejně jako předešlý den zvítězil Daniel Locker (SRK). Dlužno dodat, že Dan dosáhl nejlepšího času ze všech českých závodníků a porazil tak všechny v kategorii Open.

Nejlepší tři závodníci na MČR PreO klasická trať. Foto: Barbora Šimšová.

Závody uspořádaly společně oddíly MFP a FSP a i po organizační stránce vše šlapalo, jak mělo. Navíc pořadatelé objednali k dokonalému prostředí parku i dokonalé počasí, takže věříme, že si závodníci všechny tři závody užili a rádi se k nám zase někdy vrátí.

Libor Forst s přispěním Tomáše Leštínského

1 komentář

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.