Prázdninový zápisník: Dolomites 3 days

od | 17. 7. 2019 | OB ve světě, Orientační běh, Reportáže

Letní měsíce patří zajímavým vícedenním závodům, které probíhají v podstatě po celém světě. Nabízejí odpočinek, relax, ale také často velmi náročné terény. Jedním z takových byly Dolomites 3 days, kam se sjela řada českých orienťáků. Reportáž pro O-News.cz sepsal Šimon Čtrnáct.

Minulý týden se v italských Dolomitech uskutečnily třídenní závody Dolomiti 3 days, které se ovšem daly rozšířit na 5-ti denní, pokud se závodník zúčastnil dvou prologů, které se ale nepočítaly do celkového hodnocení. Závody pořádal tým Unione Sportiva Primiero, do pořádání bylo zapojeno i několik závodníků z OK Kamenice, kteří roznášeli kontroly či byli na startu.
První dvě etapy, v obou případech klasická trať, se konaly ve výšce přes 2000 metrů, na shromaždiště, které se nacházelo u horské chaty Laresei (tato chata je ve výšce 2250 metrů), se vyjíždělo lanovkou. Terén pro první dvě etapy byl čistý, žádné stromy, naopak bylo hodně kamenů, i mapa byla jiná oproti tomu, čemu jsme zvyklí u nás (například tmavě žlutá barva značila sjezdovku). Tratě díky tomu nebyly moc orientačně náročné, zato fyzicky velmi. Na tratích těchto etap byla nádherná panoramata na okolní vrcholy hor, byl to skutečně orienťácký zážitek.

Nádherné výhledy a pěkné počasí. Závody v Dolomitech rozhodně nezklamaly. Foto: Šimon 14.

Třetí etapa byla krátká trať a přesunula se o 1000 metrů níž a konala se v klasickém lese, podobném tomu, co je u nás. Shromaždiště se nacházelo na louce v údolí Van Canali. Tato etapa byla náročná jak fyzicky, tak technicky (což neplatilo o kategorii Direct Easy Long, kterou jsem běžel a která byla v podstatě jen po cestách).

Ukázka mapy 1. etapy ženské elity.

Závodů se zúčastnilo přibližně 1000 lidí, největší počet závodníků zde mělo Česko (dokonce více než domovských Italů), a to hlavně kvůli tomu, že tým OK Kamenice v oblasti závodů měl soustředění, kde bylo přibližně 50 lidí z tohoto klubu, Čechů celkově bylo přibližně 240. Ve výsledcích byli Češi vidět velmi vysoko; například v mužské elitě byl Jan „Bet“ Procházka z Pragovky druhý a hned za ním byl kamenický Jakub Glonek, tuto kategorii vyhrál švédský reprezentant Olle Boström. Ženskou elitu vyhrála švédská závodnice Synnøve Bråten, druhá skončila ruská reprezentantka Natalia Gemerla a třetí skončila opět Švédka, a to Runa Fremstad. V celkem 38 vyhlašovaných kategoriích vyhrálo 10 Čechů, druhé místo bralo 12 našich závodníků a 13 českých účastníků si vyběhlo 3 místo. Byla i spoustu umístění v první desítce; například v kategorii M35 (H35) naší závodníci obsadili prvních 5 pozic a další dva závodníci se umístili na 7. a 9. místě! Závodníci na stupních vítězů vyhráli italské potraviny; například několik druhů těstoviny či velký kus sýra, závodníci v elitních kategoriích navíc získali pořadatelskou bundu, každý závodník po vyčtení čipu ve 3. etapě obdržel sportovní láhev s logem závodu.

Vyhlášení elitních kategorií po třetí etapě. Foto: Šimon Čtrnáct.

Dojmy účastníka mužské elity Jana „Beta“ Procházky:

„Všechny etapy byly naprosto parádní orienťácký zážitek. První dvě se běžely v terénu s nadmořskou výškou více jak 2000 m n. m. ve velmi detailním terénu. Jednalo o otevřený terén s velkou viditelností a celkem tvrdou podložkou, takže tratě byly celkem rychlé, přesto se daly udělat chyby. V první etapě rozhodovala hlavně precizní realizace postupů a v druhé se objevily i nějaké volby postupů přes tvrdý horský terén. Poslední etapa v krasovém lese už byla třešnička na dortu. Jednalo se o velmi technickou trať, která ovšem byla i fyzicky velmi náročná. Já osobně jsem s vystoupením na závodech spokojen, když jsem na Olleho ztratil hlavně v první etapě, kdy jsem udělal mnoho zbytečných chyb. Zároveň jsem rád, že se v celkem silné konkurenci na třetí místo probojoval Jakub Glonek.“

Šimon Čtrnáct

 

Byli jste také na zajímavých závodech v zahraničí? Podělte se o zážitky se čtenáři O-News.cz! Své výtvory můžete posílat na redakce@o-news.cz.

2 Komentáře

  1. Avatar

    Skvělý zážitek 🙂

    Odpovědět
  2. Avatar

    Synnøve a Runa jsou Norky běhající za švédský oddíl. ?

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.