Pozor! Pohov! Dukla!

od | 30. 11. 2016 | OB v ČR, Orientační běh

Jako možná senzace a zbožné přání představitelů našeho svazu se to šuškalo již po květnovém Mistrovství Evropy, poté tato informace utichla skoro do ztracena, aby se teď zase mohla vrátit zpátky jako blesk z čistého nebe, který posvítí čtveřici orienťáků na další cestu vstříc medailím. Český orientační běh získal po 13 letech opět možnost být zařazen do armádního střediska vrcholového sportu – Dukla. Od sezóny 2017 oblékne pomyslné maskáčové uniformy hned trojice českých reprezentantů – Jan Šedivý, Jan Petržela a Miloš Nykodým a jedna reprezentantka – Denisa Kosová.

Michal Horáček v dresu Dukly Liberec na MČR na krátké trati v roce 2003 v Sosnové.

Michal Horáček v dresu Dukly Liberec na MČR na krátké trati v roce 2003 v Sosnové. (Foto: Petr Kadeřávek).

Spojení Dukly a českého orientačního běhu fungovalo velmi úspěšně v letech 1995 až 2003, kdy se v maskáčových dresech na závodech proháněli například Tomáš Prokeš, Rudolf Ropek, Michal Jedlička nebo Michal Horáček a štafeta Dukly Liberec pravidelně obsazovala první místa na českých šampionátech. Návrat těchto dresů se ale očekávat nedá, protože současní reprezentanti by měli zůstat ve svých stávajících klubech. Medaile ovšem borci z Dukly nevozili pouze z českých šampionátů, ale i z těch světových. Jen z armádních MS v OB dokázali za osm let v Dukle přivézt čtyři individuální medaile a další řadu medailí ze soutěží týmů a štafet. K vyřazení orientačního běhu z ASC Dukla potom došlo v roce 2003 v rámci tehdejší změny náhledu na priority státní podpory sportu touto formou. Ale jak napsal šéftrenér české reprezentace Radek Novotný: “Spojení Dukly a české reprezentace se dá zpětně hodnotit jako oboustranně úspěšný projekt.” A všichni věříme, že tomu tak bude i do budoucna.

“Je to bomba!,” glosuje novinky reprezentant Jan Petržela a dodává, že “zatím přislíbené finanční podmínky sice nejsou takové, aby nás to uživilo, ale společně s možností využívat zázemí Dukly se posouváme z pozice nadšených amatérů na úroveň poloprofesionálů. Navíc je zde i příslib toho, že by se to v budoucnu mohlo přehoupnout do úplného profi sportu, což je pro vrcholový český orienťák skvělá zpráva!”

To, o čem se českému OB posledních 13 let ani nesnilo, začínalo nabírat jasnější obrysy po úspěšném ME v Jeseníku. Nyní je to především výsledkem práce předsedy sekce OB Petra Klimpla, kterému se spolu s generálním sekretářem ČSOS Jiřím Šubrtem a šéftrenérem týmu Radkem Novotným podařilo vyjednat nové zajímavé podmínky pro český OB.

Jan Šedivý “nastoupí” na poloviční úvazek, zbylí tři reprezentanti na čtvrtinový, v případě úspěchu je pak možné i finančně postoupit. K dispozici budou mít reprezentanti zázemí na Dukle, péči lékaře, fyzioterapeuta, našláplou biomechaniku a biomotoriku či víceméně volnou možnost pobývat ve středisku v Harrachově. Toto všechno může vést k vytvoření poloprofesionálních podmínek pro ty nejlepší, což je i podle Radka Novotného nutnou podmínkou k posunu do světové špičky. Dále je v jednání i možnost, aby pár dalších lidí využívalo zázemí na Dukle, například Pavel Kubát na Dukle v Liberci nebo možnost uspořádání reprezentačního soustředění v Harrachově.

Kontrakt by měl být platný vždy od začátku roku do 31.10., tak aby bylo dostatek prostoru pro změny v kádru reprezentance na další období. “Potvrdili mi, že s námi v tomto počtu počítají i pro další léta. Není to tedy vázané na konkrétní jména, s jejichž odchodem by toto padlo. To dává, myslím, hezkou perspektivu dalšímu sledu, což je pro nás kriticky cenné.”, uzavírá Radek Novotný.

Již bylo zmíněno, že návrat maskáčových dresů se konat nebude. Reprezentanti nebudou rozhodně vojáky z povolání, ale externisty v Armádním sportovním oddíle různé, proto se nebudou moci účastnit ani armádních MS. Reprezentanti budou nadále běhat české OB závody za své stávající oddíly. Co ale vídat budeme, bude logo ASC Dukla na dresech a bundách reprezentantů. Nejdůležitější požadavek po reprezentantech zůstává ale i ze strany Dukly nadále stejný – vozit pěkné výsledky a snad i medaile. A to si přejeme všichni.

Přechodem do Dukly se navíc ještě “uvolní” místa ve Vysokoškolském sportovním centru po Denise Kosové a Janu Petrželovi, kam by podle dnešní dohody s ČAUS měli od dubna nastoupit dva mladí závodníci s šancí reprezentovat na AMS 2018 ve Finsku, tedy ročníku 1993 a mladší. Celkově bychom tak ve VSC měli mít nadále 4 závodníky v tzv. akademickém výběru. K tomu je tam náš nejlepší závodník Vojta Král jako individuálně podporovaný špičkový sportovec, zaměstnaný na částečný úvazek.

Česká reprezentace oficiálně začíná přípravu na novou  sezónu o víkendu 9. – 11. prosince, kdy se sejde na úvodním srazu. Dále bude v plánu každý měsíc minimálně jedna akce. V lednu a v březnu nové speciální terénní měření ve spolupráci s doktorem Pozdíškem, v únoru lyže a potom už hlavně mapa směrem k Mistrovství světa v Estonsku a Světovým hrám ve Wroclawi.

Další informace naleznete v článku Radka Novotného na webu reprezentace.

 

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.