Podcast: Vojtěch Král a příprava na sprintové MS, 2. část

od | 3. 4. 2024 | Metodika, Orientační běh, Podcast, Rozhovory, Trénink

V minulém díle O-News.cz Podcastu jsme načali povídání s naším hostem Vojtou Králem, kterého asi netřeba více představovat. Protože letos nás čeká sprintové MS, pozvali jsme si Vojtu ještě před ostrým startem sezóny. Poslechněte si zajímavé povídání o přípravě k vrcholu v podobě zmíněného sprintového MS od podzimního začátku přípravy až do léta, kdy se MS ve Skotsku koná. Povídání s Vojtou moderuje David Procházka a účasten ve studiu je i Dan Wolf. A protože témat k hovoru jsme měli hodně, tak jsme se rozhodli natočit dvojdíl. Dnes vám s mírným odkladem, za který se omlouváme, přinášíme druhou část, kde se povídání stočí už blíže k sezóně. Jak vypadá trénink od prvních jarních závodů a vyladění na samotný vrchol sezóny?

Vojtěch Král a jeho první vítězství ve Světovém poháru. V roce 2017 ve sprintu v Lotyšsku.

Hned první téma, kolem kterého se kluci v podcastu otočí jsou tréninkové objemy. “Kemp na Tenerife, kde jsme si 19 dní rozdělili na dva týdenní tréninkové bloky hodil za 1. tréninkový týden 18,5 h tréninku a 170 km, potom byl den volna a další týden byl velmi podobný 17,5 hodiny a 163 km. To je pro mě hodně extrémní objem, když trénuji doma, tak se to pohybuje maximálně kolem 120 – 130 km týdně,” odpovídá Vojta na otázku, jak se pohybují jeho tréninkové objemy v zimním přípravném období. “90 – 100 kilometrů bude dobrý týden, když se teď přiblížíme víc k sezóně,” naznačuje Vojta, jak velké je snížení objemu teď od března, kde na úkor kilometrů přidá specifické silové tréninky v posilovně. Jak konkrétně vypadá trénink v druhé půlce března a v dubnu a potom směrem k sezóně? Jak přistoupit k závodům se začátkem sezóny? A jak se vyvarovat tzv. “přezávodění”?

“Není podstatné vyhrát Jarní pohár, není potřeba se předvádět na prvních áčkách. Podstatné jsou z hlediska reprezentace až ty závody později.”

Jak lesní závody nabourávají sprintovou přípravu? Co Tiomila a Jukola, které sprintové přípravě moc nepřejí?

“Umění závodit existuje obecně. A je jedno, jestli je to sprintový závod ve městě nebo lesní závod ve 3 v noci v zamrzlé bažině někde ve Švédsku.”

Vojta Král na doběhu domácího Světového poháru v České Lípě, kde přišel razantní zlom v jeho dalším směřování a přístupu k orienťáku. (Foto: OWC 2023)

“Před MS v Česku 2021 se mi strašně povedly nominačky, měl sem fazónu na nominačním longu, kde jsem konkuroval Kasperovi Fosserovi, ale bohužel poté ta forma odešla. Na MS se mi na to navázat nepovedlo a byl jsem strašně zklamaný, že se mi nepovedlo odevzdat maximum. Potom jsem byl strašně odevzdaný, vůbec mě nezajímal orienťák. A ten pocit se vracel v takových sinusoidách. Naposledy loni, kdy jsem se zranil na prvním kole SP v Norsku. Měl jsem pak totální averzi k orienťáku. A neměl jsem pocit, že by mě někdo chápal. Člověk si pak musí umět říct, že je konec a restartovat se. To se teď pozitivně propisuje. Na podzim jsem byl schopen vyhrát MČR v KO sprintu a na ME jsem zase odjel v docela dobré formě,” popisuje Vojtou trnitou cestu posledních let. Jak se dostal z krize a motivoval se na novou sezónu? Jak probíhá příprava v závěrečných týdnech před MS? Jaké ladící tréninky Vojta zařazuje? A jak zvládat tlak na vrcholných akcích?

Poslechněte si celé extrémně nabité a otevřené povídání s Vojtou Králem v dnešním O-News.cz Podcastu!

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.