Podcast: STK a proč je ve stavbě méně někdy více?

od | 27. 12. 2023 | Metodika, Orientační běh, Podcast, Stavba tratí, Trénink

I o vánočním týdnu pro Vás máme náš O-News.cz Podcast s Davidem Procházkou, Danem Wolfem a do třetice Janem Petrželou. Když už Honza zavítal do našeho podcastu, tak došly na přetřes i Stacionární tréninkové kempy ČSOS (STK), u jejichž zrodu stál. Myšlenka STK vzešla od Jirky Hlaváče a Rady pro inovace ČSOS a Honza ji pak uváděl v život. Jak fungují stacionární tréninkové kempy? Pro koho jsou vlastně určeny? Je o kempy zájem? Kde se klub může na STK přihlásit? A naplnil tento záměr svá očekávání? Ve stavitelské části Dan Wolf pokračuje v povídání o koncepci tratí a s radami, jak vytáhnout z terénu maximum a v této souvislosti přichází s radou, že “méně je někdy více”. Máte pěknou členitou část terénu? Využijte ji pořádně! Proč není třeba se bát výměny mapy a jak s ní pracovat? Jak si udělat stavbu tratí (třeba tréninku či malého závodu) co nejjednodušší?

Jan Petržela s ambasadorem Tomášem Křivdou při jednom z turnusů STK ve Švédsku v roce 2021. (Zdroj: ČSOS)

Daniel Vandas jako ambasador jednoho z turnusů STK ve Švédsku v roce 2021. (Zdroj: ČSOS)

“Původní idea, že se jedná o “pomoc oddílům”, nikoliv jedincům, stále platí. Zájemců je hodně a proto funguje model, že kempy jsou po dva roky vždy na stejném místě, aby když na některý klub jeden rok řada nevyjde, tak měli šanci jet za rok. Nejprve to bylo dvakrát v Hallstě a teď po dva roky u Göteborgu,” přibližuje Jan Petržela, pro koho jsou tyto kempy vlastně určeny.

STK v LOB proběhne od 28. ledna do 2. února v Kořenově (přihlášky do 8. 1. 2024). Letní STK ve Švédsku spouští příhlášky od 22. ledna 20:00, informace a rozpis najdete v ORISu.

Že méně je někdy více, platí i pro náš podcast. A ve stavbě tratí to platí v mnoha ohledech. Dnes se na tuto radu Dan s Dejvem podívají z pohledu koncepce tratí.

Ukázka sprintové trati ze závodu SAXBO v Žitavě, o které kluci v podcastu diskutují jako o jednom z příkladů, kdy méně je někdy více. Trať sice hezky křižuje celou mapu, ale ze sportovního hlediska se o příliš technický a zajímavý sprint nejedná. Terén přitom nabízí místa, kde by se výrazně zábavnější trať postavit dala.
Dalším příkladem zmiňovaným v podcastu je sprint Českého poháru v Říčanech, který byl hezký a chválený, ale celkem zbytečně nabídl závodníkům mapu ve formátu A3 na těžko ohebném plastovém papíru a poměrně dost “vaty”, která se dala skromnější koncepcí hezky eliminovat. Navíc neobsahoval příliš komplexních voleb postupů.
Kluci diskutují i závod MČR v KO sprintu v Písku, který je zde dáván jako protipól, kdy se naopak z obří mapy celého města využilo jen cca 15-20%, a to hned pro tři závody, ale zato pořádně. Finále už možná byl až trochu extrém, ale vzhledem k tomu, že se v terénu najednou pohybovalo jen 6 závodníků, tak si to stavitel mohl dovolit.
Dalším zmiňovaným závodem v epizodě byl oblastní závod TJN na konci září 2023 pod Černou Studnicí. V minulém díle byl zmíněn v lehce negativním slova smyslu, když zvolený start (terén) nebyl zcela vhodný pro nejmenší děti. V tomto díle Dan naopak vyzdvihuje kompaktnost celého závodu, kde se pořadatel nebál zařadit otočku mapy a uspořádal krásný technický middle pro 600 závodníků velmi efektivně v 0,4 km2 lesa.

Líbí se Vám O-News.cz Podcast? Máme něco zlepšit nebo Vás zajímá některé z témat, které nebylo dostatečně rozebráno? Dejte nám vědět! Děkujeme, že posloucháte a za celou redakci přejeme vše nejlepší a hodně zdraví do roku 2024!

4 Komentáře

  1. Avatar

    Je to supr počin kluci, oproti dokumentům z metodického portálu si to můžu kdykoli pustit, když už se mi nechce nic číst. Je zajímavé poslouchat zkušenosti kohokoli jiného ohledně orienťáku. Náměty třeba – zkušenosti, problémy někoho, kdo v nedávné historii založil/zakládá oddíl. Nebo jak se stane, že vznikne mapa. Povídání jak se běhávala dlouhá trať, “extrémní” formy orienťáku. Děkuji moc

    Odpovědět
    • Daniel Wolf

      Díky za náměty. Vzniku map a mapování obecně se chci věnovat určitě, uvidíme, kdy na to dojde čas. Na fungování oddílů bychom se také mohli podívat, zamyslím se nad formou. A extrémní formy orienťáku zatím moc nemám nápad, jak uchopit, ale třeba taky zkusíme někdy zpracovat, píšu si.

      Odpovědět
  2. Avatar

    mapa TJN: 0,7 km2 lesa = 700000 m2 (v podcastu uvedeno 400 m2)

    Odpovědět
    • Daniel Wolf

      Ahoj, ano, to je chyba, myslel jsem samozřejmě 0,4 km2, což mi zhruba od oka přišlo jako rozsah, kde byla trať a plácl jsem 400m2.. 🙂 Děkujeme, že posloucháte.

      Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.