Podcast: Reprezentační loučení opor Adélky a Jandi

od | 21. 12. 2022 | Orientační běh, Podcast

Už několik týdnů uplynulo od slavnostního vyhlášení nejlepších orientačních sportovců sezóny 2022 v rámci O-víkendu v Chotěboři. Ostatně O-víkend jsme probrali v minulém díle našeho O-News.cz Podcastu. Dnešní díl se do Chotěboře ještě jednou – naposledy – vrátí. A připomene dozvuky této ankety. Povíme si, kdo vůbec v takové anketě hlasuje a jak je stanoveno její pořadí. Zajímat nás ale budou hlavně “vedlejší” linky tohoto slavnostního večera. Síň slávy, cena Fair-play a především loučení stálic ženské části české reprezentace posledních deseti let Adélky Finstrlové, která většinu kariéry závodila pod dívčím jménem Indráková a Jany Stehlíkové, do nedávna závodící pod dívčím příjmením Knapová. Obě budou hosty dnešního vydání podcastu. Jak vzpomínají na svou kariéru? Jaká byla cesta na vrchol? Zůstanou u orienťáku nebo jaké mají další plány? Příjemný poslech.

Moderátor O-News.cz Podcastu Dan Wolf, loučící se opora české reprezentace v OB Adélka Finstrlová a trefný nápis v pozadí. Děkujeme. (Foto: Petr Kadeřávek)

Jana Stehlíková při sprintu PWT 2018 v banánovém lese. (zdroj: Instagram Jany Stehlíkové).

Cena fair-play pro Jana Strýčka

V průběhu ankety byla vyhlášena i speciální cena Fair-play, kterou získal Jan Strýček. A sice za to, že v průběhu závodu ve sprintu na ME dorostu proběhl malým zakázaným prostorem, který v reálu nebyl vyznačen, resp. páska byla asi stržená a v závodní rychlosti si to neuvědomil. Při rozboru postupů v cíli na to přišel, “udal” se pořadateli a přišel dost možná o medaili. Takové činy si zaslouží vyzdvihnout, známe z minulosti mnoho případů, kdy se možná něco podobného stalo, ale důkaz nebyl. Náš sport má v tomto jasně daná pravidla, ale ne vždy uhlídatelná. Vzpomeňme na nechvalně proslulé kolo Světového poháru v Číně před pár lety, které debatu o fair-play v našem sportu rozdmíchalo na celosvětové úrovni. Jsem proto rád, že tento sportovní duch nevymizel i na takto vysoké úrovni a zvítězila sportovní čest. A to si jistě zaslouží ocenit.

Jan Strýček přebírá cenu Fair-play z rukou Jana Fialy, člena VV ČSOS a shodou okolností Senior Event Advisera dotčeného ME dorostu v Maďarsku. (Foto: Petr Kadeřávek)

Dvě dámy do síně slávy

Od roku 2011 se každoročně při vyhlášení ankety o nejlepšího orientačního sportovce uvádějí osobnosti do tzv. Síně slávy orientačních sportů. Za tu dobu tam již vstoupilo na 17 osobností, ke kterým letos přibyly dvě dámy. Iva Mádlová a Mária Kovaříková.

Iva Mádlová a Mária Kovaříková v Síni slávy ČSOS. (Foto: Petr Kadeřávek)

Konec v reprezentaci. A co dál?

Je krásné, když bývalé reprezentantky zůstávají v našem sportu i nadále a ještě lepší, když své zkušenosti předávají dále. Třeba právě jako trenérky svým svěřencům jako Iva Mádlová a Mária Kovaříková. A třeba to bude i případ dvou reprezentantek, které byly neodmyslitelnou součástí českého týmu posledních zhruba deseti let. A po letošní sezóně se rozhodly pověsit reprezentační dresy na hřebík. Adélky Finstrlové a Jandi Stehlíkové.

Rozhovor s oběma “reproškama” a ohlédnutí za jejich kariérami a cestami do české orienťácké špičky si poslechněte v druhé části dnešního O-News.cz Podcastu.

Adélka Finstrlová, Denisa Kosová a Jana Stehlíková – 5. štafeta žen na MS 2021 v Česku. (Foto: Petr Kadeřávek)

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.