Podcast: Ohlasy bulharského MEDu

od | 27. 6. 2023 | OB ve světě, Orientační běh, Podcast, Reportáže

Mistrovství Evropy dorostu, tedy MED. První ze série vrcholných mezinárodních závodů, která nás teď od konce června do půlky července čeká. Třídenní klání pro nejmladší kategorie, které na úrovni IOF soupeří, tedy DH16 a DH18, hostilo bulharské městečko Velingrad od 22. do 25. června. Jaké je postavení MEDu v porovnání s ostatními soutěžimi IOF? Jak se dařilo českým závodníkům a jaké jsou jejich ohlasy? Jak jejich vystoupení hodnotí šéftrenér Marek Cahel? Jaká překvapení letošní MED přinesl? A jak to s ním bude dále do budoucna? Proč se nám na ME dorostu dlouhodobě daří, ale v dospělé kategorii medaile nevozíme? Je správné tlačit už v dorostu na výsledky? A proč se dlouhodobě v mládeži daří Maďarům? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky budeme hledat v dnešním článku a hlavně aktuálním vydání O-News.cz Podcastu. Příjemné čtení a příjemný poslech.

Stříbrná česká štafeta v kategorii D18 – Míša Novotná, Katka Štěpová, Lea Martanová. (Foto: Daniel Wolf/O-News.cz)

Hostem Dana Wolfa je Jan Fiala, člen Foot-O komise IOF, kde má na starost právě ME dorostu. V Bulharsku se tak účastnil jako zástupce IOF a pozorovatel. Krom povídání s Honzou je díl nabouchaný reakcemi českých reprezentantů i hodnocením MEDu z úst šéftrenéra Marka Cahla. Poslouchej O-News.cz!

V pátek se běžel sprint přímo v centru Velingradu, v sobotu klasická trať v lese nad městem, který stoupal až do více než 1000 metrů nad mořem a v horních partiích byl krásný horský terén. V neděli zakončily celé klání štafety, které se běžely v kopcovitém, ale rychlém borovicovém lese, částečně polootevřeném s dobrou viditelností.

Erik Heczko vybojoval bronz na klasické trati v H16. (Zdroj: eyoc2023.eu)

MEDu se účastnilo na 30 evropských zemí a navíc ještě Austrálie a Nový Zéland v rámci přípravy na JMS. V kategoriích bylo vždy něco kolem stovky závodníků, takže konkurence byla parádní.

Česko získalo nakonec celkem šest medailí. Bronz vybojoval ve sprintu Jan Vaníček v H16 a na klasické trati finišovali v šestnáctkách třetí Erik Heczko a Hana Vítková. Stříbro vybojovaly ve štafetách starší dorostenky Míša Novotná, Katka Štěpová a Lea Martanová a štafetové zlato brali mladší dorostenci Vladimír Srb, Prokop Tomášek a Erik Heczko. Jediné individuální české zlato získal ve starších dorostencích H18 na klasické trati Tomáš Kučera.

“Na začátku jsem si to pohlídal, po dlouhých postupech jsem to napálil, ke konci jsem si to pohlídal a bylo to dobrý,” radoval se v cíli novopečený evropský šampion.

Zajímavý postup na čtvrtou kontrolu na trati H18, který rozdělil pole závodníků hodně do šířky.
Porovnání medailistů na zajímavém postupu na osmou kontrolu. Odlišné postupy Tomáše Kučery a v cíli druhého Ludwiga Rosena byly takřka rovnocenné.

Na velkou bednu se dostali ještě ve sprintu 5. Míša Novotná v D18, na klasice smolně čtvrté Tereza Paulíčková (D16) a Lea Martanová (D18) a ve štafetách čtvrté mladší dorostenky D16 (Paulíčková, Hanušová, Vítková) a šestí starší dorostenci (Zřídkaveselý, Kučera, Bednařík).

V soutěží týmů česko neobhájilo vítězství, skončilo třetí za Švýcarskem a Finskem, i když to bylo velmi těsné.“Jsem spokojen, máme šest medailí. Nejsou to sice takové slavné žně jako v minulých letech, ale to se možná ani nedalo očekávat. Naši závodníci tady zaběhli krásné výkony, nádherné výsledky. Možná podle některých se nám tolik nedařilo ve sprintu, ale já bych to neviděl tak černě. I ve sprintu byly dobré výkony. Sprint byl těžký, zajímavý a je vidět, že tam je ta konkurence velice široká, takže i tam naše vystoupení hodnotím dobře,” povídal po skončení šampionátu šéftrenér dorostu Marek Cahel. Překvapilo něco Čechy v lese? Jak byl šampionát uspořádaný? A co říká na zlato Tomáše Kučery na klasice? Poslechněte si celý O-News.cz Podcast.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.