Podcast: Ohlasy a příběhy domácího Svěťáku

od | 16. 8. 2023 | OB v ČR, OB ve světě, Orientační běh, Podcast

Už je tomu více než týden co vyvrcholilo longem v Korcích domácí kolo Světového poháru v orientačním běhu. Orienťácká megaakce, díky které jsme opět po dvou letech od MS 2021 přivítali v Česku největší hvězdy světového orienťáku. Jak se jim u nás líbilo? Jaké příběhy závody přinesly? Co se povedlo a kde je prostor pro zlepšení? Jak moc je pro český orienťák důležité světové akce pořádat? Jak vypadá zákulisí příprav? A vrátí se v dohledné době Světový pohár opět do Česka?

Druhé místo české štafety v úžasné atmosféře v České Lípě byl pro české fanoušky rozhodně jeden s highlightů týdne.

Redaktoři O-News.cz Podcastu David Procházka a Dan Wolf byli oba poměrně dost zainteresování v organizaci závodu, v mixzóně však operoval další redaktor O-News.cz Roman Zbranek, který natočil spoustu rozhovorů a ohlasů nejen od českých závodníků. V epizodě O-News.cz Podcastu nazvané Ohlasy domácího Světového poháru si tak můžete připomenout krásnou atmosféru a všechny závody skrze výsledky, rozhovory s reprezentanty, trenéry či staviteli tratí.

Jannis Bonek. Rakušan, který píše historii orientačního běhu ve své zemi. Po překvapivé medaili z MS ve Švýcarsku v Česku ovládl poprvé v kariéře závod Světového poháru. (Foto: Petr Kadeřávek)

Příběhy domácího Světového poháru

Jak již bylo předestřeno v úvodu, domácí Světový pohár přinesl i spoustu příběhů a nejen těch sportovních. V dalším díle O-News.cz Podcastu s týdenním odstupem David Procházka a Dan Wolf glosují témata a otázky předestřené v úvodu článku. Zajímá vás, jak probíhá spolupráce s IOF a jak se od MS 2021 posunula? Proč musí být reklamy v lese a co se s tím dá dělat? Jak vznikají tratě SP a jak se odhadují délky a směrné časy? Provázely závody vůbec nějaké organizační problémy, když navenek nebylo nic znát? Proč nebyla Tove vidět v televizi na druhém TV mezičase klasiky a jak to souvisí se změnou arény?

Poslechněte si epizodu Příběhy domácího Světového poháru na Spotify či ve vašich oblíbených podcastových aplikacích. Je pravda zase trochu delší (a to se soustředí jen na dva úseky pořádání z mnoha), ale věříme, že je nabitá zajímavými informacemi a pestrým povídáním na léto.

“Orienťák je zdravý sport postavený na super hodnotách a dovednostech. Tudíž si myslím, že je společensky žádoucí, aby takový sport prospíval a měl silné postavení, protože jedině pak bude mít i dost síly přenést své, jak jsem již řekl, dobré hodnoty šířeji do společnosti. A to ať už skrze zapojení do hodin tělocviku, veřejné závody, spojení s armádou jako branný sport a mnohými dalšími aktivitami, které realizujeme. No a aby se tak dělo, je podle mě správnou a potřebnou cestou být dostatečně vidět, což právě tyto vrcholné top akce s kvalitním mediálním pokrytím a velkým dosahem zajišťují,” glosuje David Procházka téma, proč je tak důležité vrcholné o-akce v Česku mít.

Lisa Risby, která započala svou reprezentační kariéru triumfem na longu JMS 2013 v Česku, ji po 10 letech ukončila longem na SP 2023 v Česku. Další krásný sportovní příběh, který závody přinesly. (Foto: Petr Kadeřávek)

A jak je to tedy s těmi bannery v lese? “I když se na orienťák poměrně masivní branding nemusí někomu úplně zamlouvat, věřím, že je to důstojný výkop správným směrem k vyšší ceně OB jako produktu a tedy i třeba méně násilného brandingu především v lese. Co bych chtěl vyzdvihnout je konečně jednotnost Světového poháru jako brandu. Ať už je v Norsku, Česku nebo Itálii vidíme stejnou startovní nebo cílovou bránu, stejnou televizní grafiku a pár dalších klíčových prvků, které musí být jednotné, pokud chceme mít ambici zařadit se televizně ke sportu jakým je například biatlon,” uzavírá téma David Procházka. Zajímá vás větší detail? Poslechněte si celou epizodu.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.