Podcast o JMS: Jak čeští junioři klepali na medailovou bránu

od | 11. 11. 2022 | OB ve světě, Orientační běh, Podcast, Reportáže

Od pátku do neděle jsme sledovali napínavé souboje na odložené lesní části Mistrovství světa juniorů v krásných terénech Pyrenejského poloostrova. V dalším díle O-News.cz Podcastu si probereme třeba i to, jakou neuvěřitelnou náhodou lze přijít o zlatou medaili. Podíváme se na výkony favoritek a favoritů, přičemž naše pozornost bude samozřejmě zaměřena také na české výkony. A samozřejmě krátké ohlédnutí přinášíme i formou článku.

Poslouchej O-News.cz Podcast! Povídáním o JMS 2022 provází David Procházka, roli “experta” ve studiu zastává Honza Schulhof a hosty na slovíčko jsou úspěšní reprezentanti z JMS: Jakub ChaloupskýJan Strýček a Jana Pekařová.

O-News.cz Podcast II: Nová řáda. Nová posila týmu – nový spolumoderátor David Procházka. Nová znělka. Nové mikrofony. Nový zápal. A věřme delší výdrž. Sledujte nás ve Spotify či vašich podcastových aplikacích. Příjemný poslech!

Middle: Jakub Chaloupský na podiu

Prvním závodem byl middle v pátek 4. listopadu. Českým závodnicím se moc nedařilo. Víceméně všechny chybovaly a potenciál první desítky a roli spolufavoritek, do které byly po skvělém letním představení pasovány, nenaplnily. Nejlepší v cíli byla nakonec 27. Anna Karlová, 29. skončila Markéta Mulíčková a do čtvrté desítky se vešly ještě 33. Míša Dittrichová a 36. Lucie Semíková. Soupeřky, nejen ty české deklasovala švédská favoritka závodu Hanna Lundberg, která vedla skoro celý závod a její náskok v cíli byl skoro tři minuty. Druhá nakonec skončila její reprezentační kolegyně Elsa Sonesson a třetí s odstupem přes tři minuty za vítězkou doběhla Finka Eeva Liina Ojanaho.

Zatímco českým juniorkám se tolik nedařilo, tak junioři běželi skvěle. Jakub Chaloupský dlouho klepal na medailovou bránu, ale ta mu nakonec zůstala uzavřena, když skončil na krásném pátém místě jen pět sekund za medailí a 27 sekund za vítězem. Závod byl enormně vyrovnaný. Také parádně běžící Daniel Bolehovský nakonec skončil 11. se ztrátou 1:23 na vítěze. Do TOP30 se vtěsnal ještě 25. Vít Čech, který běžel bez výraznější chyby. Titul získal maďarský závodník Zoltan Bujdoso, když předčil o 19 sekund Švéda Edvina Nilssona a o 22 sekund Fina Tuoko Seppu. Zajímavostí je, že čtvrtý Nor Lovfald ztratil na bronz 4 sekundy a o jedinou vteřinu předčil našeho pátého Kubu Chaloupského.

Velká bedna pro Jakuba Chaloupského. (Foto: Susana Luzir / jwoc22.pt)

Velká smůla potkala favorizovaného Švéda Noela Brauna. Ten vedl skoro po celou trať, ale 3 kontroly před cílem v křoví ztratil čip a 3 minuty ho hledal. Z minutového náskoku tak byla dvouminutová ztráta a 16. místo.

Štafety: Jedna velká bedna a dva disky

Druhý den se konaly ze stejné arény a ve stejném typu lesa štafety. České týmy nastoupily ve složení:

  • Juniorky A: Anna Karlová, Michaela Dittrichová, Markéta Mulíčková
  • Juniorky B: Jana Pekařová, Lucie Semíková, Ema Černá
  • Junioři A: Vít Čech, Daniel Bolehovský, Jakub Chaloupský
  • Junioři B: Jan Strýček, Ladislav Čepička, Jiří Kostka
Anna Karlová na trati prvního úseku štafet. (Foto: Susana Luzir / jwoc22.pt)

Tratě byly více namotány v zavřenější a tím těžší části prostoru se sníženou viditelností, kde se dělaly poměrně veliké chyby. Pořadí se tak přelévalo a závod byl velmi napínavý. Na prvním úseku závod juniorek dlouho vedla Anna Karlová, její náskok už byl skoro minutový, ale pak přišla chyba a předjela ji skupina, kde na čele finišovala Jana Pekařová z českého béčka, která tak vyslala na trať Lucku Semíkovou z prvního místa. Áčko však bylo hned v závěsu. Zatímco Lucka Semíková však po celý úsek držela čelo, Míša Dittrichová bohužel postupně trochu ztrácela, předávala šestá, ale ztráta byla přes 4 minuty. To Lucka vyslala Emu Černou, nejmladší českou závodnici, která na poslední chvíli nahradila zraněnou Míšu Metelkovou, do lesa na medailové pozici. Ta se s tlakem prala výborně, ještě na diváckém průběhu držela druhou příčku a psala příběh jako hrom. Pak ale bohužel přišla obří chyba a nakonec z toho bylo 5. místo v redukovaném pořadí pro českou B štafetu. Což je i tak moc pěkný výsledek. Marky Mulíčková totiž sice nakonec vytáhla české áčko před béčko, byť na medaili by to nebylo, ale bohužel na trati vynechala kontrolu a áčko bylo disk.

Vyhrály Švédky. Hanna Lundberg deklasovala soupeřky, navýšila náskok na posledním úseku ze sedmi sekund na 4 minuty a 7 sekund. Stříbro braly Maďarky a bronz Finky.

Česká B štafeta juniorek (Pekařová, Semíková, Černá) vybojovala páté místo na JMS. (Foto: Martin Křivda)

Ani u juniorů se nepovedlo vyslat ideální sestavu. Byť po bitvě je každý generál. A tak zatímco Jan Strýček rozbíhající české béčko běžel skvěle a předával v kontaktu s čelem, Vít Čech na výkon z middlu nenavázal, udělal obří chybu a nabral ztrátu skoro šest minut. A ač Dan Bolehovský a Kuba Chaloupský předvedli dobré výkony, stačilo to na konečné 9. místo v redukovaném pořadí, což bylo pro naše juniory asi trochu za očekáváním. Příběh juniorek z dobře rozběhnutého béčka se v klucích nekonal, hned na druhém úseku přišla diskvalifikace.

Noel Braun si nakonec spravil chuť po smolném middlu a doběhl Švédsku pro zlato. Byť ani v tomto závodě se štafetě nevyhnuly lapálie, ostatně poslechněte si podcast. Dominanci Švédska potrhlo druhé místo B týmu, který se ale samozřejmě v celkových výsledcích nepočítá. Což jistě závodníky této štafety mrzí, ale už ne tak nakonec stříbrné Finy a bronzové Nory. Skandinávská dominance, byť nározdíl od juniorek nebyly rozestupy tak obří.

Long: Tři Češi v TOP10 a dominance Švédů

Poslední den, třetí den závodění v řadě, náročná královská disciplína. V závodě juniorek si pro třetí zlato doběhla Hanna Lundberg (SWE), byť tentokrát to nebyl od ní tak suverénní výkon, nezvolila některé postupy optimálně, ale přesto byl její náskok na druhou Eevu Liinu Ojanaho z Finska tři minuty, bronzová Norka Oda Scheele ztratila ještě o minutu a půl víc. Na velké bedně byly pouze seveřanky. Naše závodnice se neprobojovaly do nejlepší desítky. Byť naše nejlepší závodnice tohoto závodu Jana Pekařová k ní neměla daleko, když obsadila 12. místo. Dalším našim juniorkám závod moc nevyšel, do nejlepší čtyřicítky se dostaly už jen 31. Michaela Dittrichová a 40. Anna Karlová.

To juniorům se opět dařilo a ukázali, že přijeli do Portugalska skvěle naladěni. Jakub Chaloupský bojoval jako lev o medaili. Nebyla vůbec daleko. Ale bohužel v závěru přišlo několik chyb a zaváhání, které ho odsunuly na čtvrté místo. Ztráta na vítěze byla nakonec tři a půl minuty. Skvěle běželi dva mladí závodníci, oba ročník 2005. Jan Strýček nakonec skončil na devátém místě a Daniel Bolehovský na 10. uzavřel elitní desítku. Jen tak dál a skvělý příslib do budoucna. Tři závodníky v TOP10 žádný jiný národ neměl. Do TOP40 se vešel ještě 38. Vít Čech.

Švédskou dominanci podtrhl druhým zlatem Noel Braun. Švédi tak získali 5 zlatých medailí ze šesti možných a o tu šestou přišli pouze vinou ztraceného čipu. Stříbro vybojoval Nor Kornelius Kriszat Lovfald, který ztratil pouhých 17 sekund a bronz získal Fin Touko Seppa se ztrátou minuty a půl na vítěze.

Studie ražení a mapování dalšího postupu v podání českého závodníka na JMS. (Foto: Susana Luzir / jwoc22.pt)

Náročné terény, dobrá organizace, skvělý on-line servis a přenosy a hezké výkony českých reprezentantů. A i když to na medaili tentokrát nestačilo, tak některé výsledky jsou fantastické. Zatímco letní sprintovou část táhly dámy, nyní byli výsledkovými tahouny kluci. Většina “hvězd” našeho týmu navíc zůstává v juniorské kategorii i pro příští rok, a tak věřme, že se máme v Rumunsku 2023 na co těšit.

Web JMS s výsledky, mapami, záznamy přenosů

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.