Podcast: O-disciplíny a trénink Jana Petržely

od | 13. 12. 2023 | Orientační běh, Podcast, Rozhovory, Stavba tratí, Trénink

Týden se s týdnem sešel a je tady druhý díl naší aktuální série O-News.cz Podcastu. První polovina je opět věnována minisérii o stavbě tratí pro orientační běh, kde Dan Wolf s Davidem Procházkou rozeberou jednotlivé disciplíny, přesněji řečeno nároky na tratě jednotlivých disciplín. Ve druhé části zaměřené na trénink si David Procházka pozval bývalého úspěšného reprezentanta a nyní mimo jiné i trenéra Jana Petrželu.

Správná orienťácká trať splňuje nároky dané disciplíny. Jaké ale ty nároky jsou? Co musí splňovat dobrá sprintová trať? Patří volby postupů i na middle? Je vůbec klasika ještě královskou disciplínou orientačního běhu? A mohou se štafety stavět na mapě 1:15000?

Jan Petržela na trati prvního úseku štafet na ME 2016 v Jeseníku, kde přispěl výborně rozběhnutým závodem k bronzové medaili českého týmu, což je jeden z nejvýraznějších úspěchů, kterých v kariéře dosáhl. (Foto: Petr Kadeřávek)

Proč že se Janu Petrželovi říká “Ňuf”? Jak se rodila Honzova cesta od hráče baseballu a lyžaře až k reprezentantovi v orienťáku? Dá se vůbec efektivně kombinovat závodní lyžování s orienťákem? Jaká úskalí přináší kombinace dvou sportů na vrcholové úrovni? Jak trénoval Jan Petržela. A potřeboval vůbec trénovat? Respektive, co je pravdy na tom, že Ňuf prakticky nemusí trénovat a stejně umí předvést špičkový výkon?

“Byly sezóny, kdy jsem míval 40-50 závodů v orienťáku a k tomu třeba 30 závodů na lyžích, takže víc než jeden závod týdně. Ale já jsem celoživotně závodní typ, takže mě to závodění prostě bavilo,” vypráví Jan Petržela. Poslechněte si celý zajímavý rozhovor v aktuálním díle O-News.cz Podcastu. A už teď můžeme prozradit, že Honza s námi bude i v dalším díle, kde se podíváme na Honzu jako trenéra a hlavně tedy na trénink jeho slavné svěřenkyně. Zajímá vás, kdo to je? Poslouchejte zase příští středu.

V roce 2023 plánujeme ještě pár dílů přidat, ale už teď tu máme čísla primárně za druhou sérii, která nás těší. Pro 145 fanoušků jsme podcastem číslo 1 a dalších několik stovek z vás nás má v TOP5. Nejposlouchanější epizodou byly “Příběhy domácího Světového poháru”. V roce 2024 se budeme snažit náš obsah a odvysílané minuty ještě zlepšit. Tak buďte s námi.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.