Podcast: Krátké ohlédnutí za Krátkým dnem

od | 30. 1. 2023 | Orientační běh, Podcast, Reportáže, Závody

Tři Janové v jednom krátkém ohlédnutí za jedním Krátkým dnem. Druhý ročník tohoto týmového zimního závodu družstev připravil v sobotu 21. ledna 2023 klub SK Brno Žabovřesky stejně jako před rokem ve sportovní hale v Dubňanech na Hodonínsku. Tedy v místě, kde je velmi nízká pravděpodobnost sněhové pokrývky. Která však – stejně jako před rokem – přesně na tento jeden víkend v roce přišla. Jan Schulhof přináší v dalším díle O-News.cz Podcastu svéráznou reportáž z tohoto svérázného závodu. Hosty jsou hlavní pořadatelé Jan Fiala a Jan Zháňal. Jak to celé dopadlo a jaká byla v Dubňanech atmosféra? Jaké změny připravili pořadatelé pro letošní ročník? A jak se bude vyvíjet Krátký den dál?

V lednu je opravdu krátký den. A tak se minimálně tři úseky závodu běží za tmy s čelovkou. (Foto: Tomáš Bubela)

Krátký den je týmový závod sedmičlenných klubových družstev. Avšak s benevolentnějšími pravidly v oblasti nasazování jiných klubových příslušníků do štafet než známe třeba z MČR. Jedná se přeci jen o tréninkový závod v přípravném období. Co do atmosféry je to ale týmový závod se vším všudy.

Mapa s tratěmi a větvením pánských úseků kat. dospělých na KD 2023.

V kategorii dospělých zvítězila nakonec “domácí” štafeta SK Brno Žabovřesky před Teslou Brno, která ve finiši předčila tým OOB TJ Turnov. Tým Žabovřesk zvítězil i mezi žáky před Radioklubem Blansko a Slovanem Luhačovice. Více než o konečné pořadí jde však o atmosféru, jedinečný zážitek, společné setkání a ukrácení si dlouhé zimní přestávky, než opět začnou větší závody. A to druhý ročník splnil do puntíku, stejně jako loni ten první.

“Nejpodstatnější změnou oproti loňsku bylo trochu zkompaktnit časový harmonogram,” přibližuje Jan Fiala, co pořadatelé udělali oproti prvnímu ročníku jinak. “Loni jsme si dělali průzkum, ze kterého vyšlo, že ty nejdelší tratě byly až moc dlouhé. Kdežto na 12 km na nejdelším úseku, co bylo letos, vždycky někoho najdeš, kdo to odběhne,” upřesňuje stavitel tratí Jan Zháňal.

Předávka jedné “domácí” štafety SK Brno Žabovřesky. Tato skončila na 5. místě. (Foto: Tomáš Bubela)

Loni odstartovalo necelých 60 týmů, letos 49. Poklesla tedy mírně účast. “Určitě jsem čekal větší účast a myslím, že jsme i udělali více pro propagaci daného termínu, který zůstal stejný a kterým se snažíme vyhnout ostatním akcím,” popisuje v rozhovoru důvody výběru termínu Jan Fiala. “Já si myslím, že termín na příští rok budeme ještě diskutovat,” dodává Jan Zháňal. Ten zároveň pokračuje, že pořadatelé již mají vyhlédnuté další sportovní haly vhodné pro centrum závodu v podobných terénech v blízkém okolí. Nejspíše se tak příští ročník uskuteční zase v jiném – pro OB novém – lese.

Příští ročník Krátkého dne by mohl být lákavý pro větší účast i díky tomu, že v sousedním terénu proběhne v roce 2024 prestižní MČR štafet a klubů za pořadatelství TZL. A jak brněnští pořadatelé avizují, terén připravovaného MČR bude terénům Krátkého dne velmi velmi podobný.

Barbora Matějková z OOB TJ Turnov na trati svého úseku přispěla ke konečnému třetímu místu této štafety. (Foto: Tomáš Bubela)

Web závodu

1 komentář

  1. Avatar

    Je to daleko. Proto přijelo málo týmů. Když dělám závod 10 km od hranic se Slovenskem, nemůžu se divit malé účasti.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.