Podcast: Kam v zimě vyrazit za orienťákem do tepla?

od | 13. 3. 2024 | Cestování za OB, Metodika, Orientační běh, Podcast, Terény pro OB, Trénink

V minulém díle jsme se hodně věnovali stavbě tratí, štafetám, předtím dětským a veteránským tratím. Tak si teď pojďme trochu zase odskočit k trénování a dnešní díl pojmout trochu odlehčeně, dovolenkově. Vypravíme se na soustředění do teplých krajin. Proč jezdí orienťáci v zimě trénovat na jih? Je to v letošní zimě-nezimě vůbec potřeba? Které destinace jsou na zimní trénink populární? A podle čeho destinaci zvolit? Kdy ideálně vyrazit na zimní mapový kemp? A co je hlavně v zimě potřeba trénovat? To vše a mnohem více v aktuálním díle O-News.cz PodcastuDavidem Procházkou a Danem Wolfem.

Odskočit si z české zimní sloty do tepla nemusí být vůbec od věci. Natrénovat kvalitní mapovou přípravu, oprášit o-rutinu po zimě, poznat nové rozvojové terény. I to mohou být důvody, proč v zimě vyrazit na kemp za teplem. (Foto: OOB TJ Turnov na soustředění u španělského Alicante 2024)

“N-ko” nejznámější orienťácký segment Thierryho Gueorgiou na mapě u Guardamaru, jižně od Alicante, kde drží rekord něco lehce přes 16 minut. V noci. Schválně, jestli to dáte pod 20 minut. Oblast Alicante a Murcie nabízí ale i kamenité a více horské terény a je tak poměrně pestrá.
Rozlehlejší, ale ne tolik členité dunové terény nabízí jižní Španělsko v okolí měst Huelva, Cadiz nebo třeba Barbate, ze kterého je ukázka.
Novým o-lákadlem v rámci Španělska, byť ne toho kontinentálního, je Tenerife. Na tomto sopečném Kanárském ostrově se stabilním počasím vzniklo v minulých letech několik nových map, jak lesních, tak sprintových. Borové lesy, členité vrstevnice, ostré kameny. Velká výzva. Navíc se dá orienťácký kemp skvěle kombinovat s běháním po horách či koupačkou v oceánu.
Rozsáhlé dunové terény, byť mapově ne tak náročné jako ty u Alicante, nabízí i portugalské pobřeží. Vzhledem k jeho lokaci u Atlantiku tam většinou více fouká a je chladněji než v jižním Středomoří. Výhodou je možnost kombinace s kamenitými terény nedalekého portugalského vnitrozemí.
Portugalsko je známé hlavně pro své skalní plotny a balvany roztroušené v polootevřených svazích. Tyto terény velmi dobře známe třeba z Juniorského MS 2022, které bylo kvůli riziku požárů odloženo na podzim.
Skvělé rozvojové terény pro zimní trénování nabízí i Francie. Ať už vyrazíte pod Paříž do Fontainebleau, do známé sopečné oblasti Clermond Ferrand nebo do centrálního masivu na Sisteron či Le Caylar (ukázka mapy), tak jistě neprohloupíte. Stran počasí ovšem nelze čekat vyloženě tropy, výjimečně se může objevit i sníh.
Stálicí dobře dostupnou autem je Slovinsko. Na březnové závody Lipica Open vyráží každoročně hodně závodníků z Česka. Aktuálně tam třeba trénuje česká repre, toto je její úvodní seznamovací trénink právě na Lipici. Sledujte ostatní tréninky na webu repre.
Větší jistota, co se počasí týká, je jistě Chorvatsko. Další parádní destinace dostupná autem. Pro zimní kempy se využívají nejvíce ostrovy Cres a Krk. V době natáčení podcastu tam třeba dokončovali svůj kemp běžci ze Žabovřesk Brno.
Ještě dostupnější může být jižní Maďarsko. Oblast maďarské puszty mezi městy Kecskemét a Szeged nabízí písečné duny i jalovcové terény. Mapy jako Pirtó či Bócsa můžete znát třeba z JMS 2018. Nelze čekat teplo jako na jihu Španělska, ale i tady koncem února může být velmi příjemné počasí na běhání, které se dá spojit s termálními lázněmi.

Zajímá více tipů, kam vyrazit? Poslechněte si celé povídání v naší aktuální epizodě. Příjemný poslech!

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 28. 4. 2024
a svátek má Vlastislav.