Podcast: Juniorské MS v Rumunsku startuje

od | 2. 7. 2023 | OB ve světě, Orientační běh, Podcast, Předstartovní horečka

Již zítra v rumunském městě Baia Mare startuje Juniorské Mistrovství světa v orientačním běhu. Poprvé a naposledy tato země hostila JWOC v roce 1996, kdy se běželo v Gavoře. Na závodníky čeká pět závodů v šesti dnech. Jak se těší čeští reprezentanti a jaká mají očekávání? Kdo bude patřit k favoritům? V jakých terénech se poběží a jaké scenérie nabídnou sprintové závody? A jak se v mapě značí Dacia? Poslechněte si další nabitý O-News.cz Podcast s Davidem Procházkou a Danem Wolfem. Hosté na slovíčko jsou Anna Karlová, Jakub Chaloupský, Daniel Bolehovský a Jan Strýček. Dnešní díl navíc přináší jednu novinku, a to úvodní přehled novinek ze světa OB.

Český tým pro JMS na závěrečné přípravě na Zlínsku před odjezdem do Rumunska. (Zdroj: Czech junior orienteering team)

Letošní JMS se poběží na samotném severu Rumunska při hranicích s Ukrajinou ve výběžku Karpat. Centrum tvoří 120 tisícové město Baia Mare ležící v župě Maramures, kde se poběží oba sprintové závody – sprint a sprintové štafety. Město jako takové má poměrně dlouhou historii sahající do konce 13. století, v průběhu let jej ať už v dobrém či zlém poznamenal německý a především pak uherský element, uvidíme, jak se to promítne do sprintových scenérií. Pro lesní disciplíny si organizátoři připravili prostory v podhůří Karpat východně od Baia Mare.

Program

  • 3.7. sprint 15:30
  • 4.7. sprintové štafety 15:30
  • 5.7. krátká trať od 8:30
  • 7.7. klasická trať od 8:00
  • 8.7. štafety | 8:30 junioři, 11:15 juniorky

Web JMS

Livecenter IOF

Česká soupiska je nabitá a Češi by určitě měli patřit k favoritům, obhajují dvě medaile a několik umístění na velké bedně. Konkurence je nicméně obrovská. Na startu by měli být závodníci ze 41 zemí a ve startovce by mělo být na 150 juniorek a 170 juniorů.

Ema Černá, Lucie Dittrichová, Anna Karlová, Michaela Metelková, Markéta Mulíčková, Barbora Smolková

Daniel Bolehovský, Jiří Donda, Martin Gajda, Jakub Chaloupský, Jan Strýček, Matyáš Štregl

Anna Karlová na trati JMS 2022 v Portugalsku, kde získala stříbro ve sprintu a bronz se sprintovou štafetou. (Zdroj: jwoc 2022)

“Na JWOC se těším moc. Mám za sebou zkouškové a tak mám čistou hlavu. Bude to můj poslední JWOC, máme v týmu skvělou partu, se kterou si to věřím parádně užijeme. Příprava nebyla kvůli škole často úplně možná a nestihla jsem přípravné soustředění, které tu v Rumunsku bylo. Mám tedy jen takovou hrubou představu, jak to tu vypadá, ale terény naštěstí nejsou nijak unikátní. Dost se to podobá lesům okolo Zlína, tak věřím, že mi dva dny budou stačit na modelové tréninky. Těším se na všechny disciplíny stejně,” pověděla Dejvovi v rozhovoru Anna Karlová, která obhajuje stříbrnou medaili ve sprintu.

“Netroufám si před samotným začátkem JWOCu říct, jak na tom fyzicky jsem, ale forma se zdá být poměrně solidní. Obecně mi vyhovují více lesní závody, konkrétně asi klasika. Ale myslím si, že jakousi naději na úspěch mám snad ve všech disciplínách,” věří před startem Jakub Chaloupský, který loni zaběhl spoustu skvělých výsledků jen těsně za individuální medailí, kterou by si z Rumunska moc rád přivezl.

Stará mapa prostoru lesních závodů letošního JMS.

“Terény mě i dalším Čechům hrají do karet, nemělo by nás tam nic překvapit. I na přípravných závodech se nám všem dařilo. Nejvíce si ale věřím na klasiku, kde bude klíčové brát správné volby,” povídal Dan Bolehovský. A Jan Strýček dodává, že nejvíc mu sedí techničtější lesní závody a nejméně sprinty. “V závodním prostoru je hodně luk, které jsou spíše letecké a nejsou moc mapově těžké. Doufám, že tratě povedou spíše lesem ve vrstevnicově členitějším terénu než po loukách. Tento typ terénu by mi mohl sedět, obzvláště na middlu. Ale myslím si, že letos budeme silní i ve štafetách!” To doufáme také a budeme všem držet palce.

Kompletní vyjádření reprezentantů a spoustu dalších zajímavostí získáte poslechem O-News.cz Podcastu!

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.