Podcast: Jak na koncepci závodu a jak (se) trénuje Terka Janošíková?

od | 20. 12. 2023 | Metodika, Orientační běh, Podcast, Stavba tratí, Trénink

Další středa, další díl O-News.cz Podcastu. A opět velmi nabitý. V organizační části Dan Wolf pokračuje své povídání o stavbě tratí tvorbou koncepce. Jak zvolit místo startu a cíle? Co jsou to uzlové body? Jak si ověřit, že zvolená koncepce je vyhovující pro všechny kategorie? A jakou trať Dan staví vždy jako první? V tréninkové části pokračuje David Procházka v povídání s Janem Petrželou. Tentokrát, ale s Janem Petrželou – trenérem. Věděli jste, že Honza trénuje naši nejlepší běžkyni Terku Janošíkovou? Jak (se) trénuje elitní reprezentantka? Jaká jsou specifika v trénování žen? Jaká je vlastně role osobního trenéra u orientačních běžců? Jak se liší příprava na sezónu se sprintovým vrcholem a lesním? A proč je těžší, když je nejdřív les a potom sprint? To vše a mnohem více “o Terce – bez Terky”, v novém díle O-News.cz Podcastu!

Tereza Janošíková dobíhá pro stříbro české sprintové štafetě na domácím kole Světového poháru v České Lípě. (Foto: Petr Kadeřávek)

Pokud stavíte velký závod, který má mnoho uzlových bodů typu “občerstvovačka”, “radio” apod. je potřeba zvolit velmi dobře koncepci a rozložit tratě všech kategorií po lese tak, aby nebyl přetížený a zároveň trať každé kategorie fungovala správně. Na obrázku ukázka vedení koridorů tratí skrz uzlové body ze závodu ČP na klasické trati v Ralsku, o kterém se kluci v podcastu zmiňují.
Ukázka, o které se v podcastu mluví. Že ne každý terén je vhodný pro všechny kategorie a správně zvolené místo startu, cíle a celá koncepce závodu je klíčem k tomu, aby tratě vytáhly z terénu maximum. V tomto případě se stavitel musel vypořádat s nedostatkem komunikací a tím extrémním úvodem dětských kategorií, pro které tento terén není vhodný. Vždy je potřeba zvolit koncepci správně od samého začátku, ověřit si ji postavením 3-4 tratí vzorových kategorií a prodiskutovat s hlavním rozhodčím či oponentem. Pak teprve se můžeme pustit dále do stavby ostatních tratí. (Zdroj mapy: TJN)

“Od začátku jsem cítil, že je největším úkolem v Terky nabitém programu je vybalancovat celý trénink tak, aby vše fungovalo. Je potřeba dobře nastavit komunikaci a svěřence opravdu poznat, aby to fungovalo. Trénink musí reflektovat cestování, kempy, možnosti společných tréninků i další neorienťácké aktivity. Na tréninkových kempech už jenom koordinuji, aby neměla příliš velkou zátěž nebo příliš intenzivní. Ale čím víc se blíží sezóna, tím víc jí do tréninku vstupuji,” prozrazuje Jan Petržela. Který také odhalil konkrétní typy tréninků, které Terce ordinuje. “Celé to knowhow vychází z toho, co mě učil Radek Novotný a co “ordinuje” Zbyněk Pozdíšek.”

Jaké jsou cíle do příští sezóny? Poslechněte si celý díl nabitý zajímavým a věříme i inspirativním povídáním.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.