Podcast: Dnešní menu? Klasika. Jukola na MEDu.

od | 21. 6. 2023 | OB v ČR, OB ve světě, Orientační běh, Podcast

Kde utopil šance svého týmu na Jukole Kasper Fosser? Dominoval Venle opět tým IFK Göteborg? Která Češka zazářila na prvním úseku Venly? Jaká překvapení přineslo netradičně červnové MČR na klasice a jak náročný závod to byl? Ovlivnilo šlapání podrostu výsledky? Opory českého týmu bohužel kosí před MS zranění, jak to vypadá s Vendou Horčičkovou a Tomášem Křivdou? A co čeká závodníky na ME dorostu, které začíná již tento pátek? David ProcházkaDanem Wolfem dnes glosují tato a mnoho dalších zajímavých témat. Dejv se ohlédne za MČR na klasice, společnými silami kluci zhodnotí Jukolu a Venlu a Dan představí něco málo ze zákulisí ME dorostu v Bulharsku. Příjemný poslech a příjemné čtení.

Momentka ze startu Jukoly 2023. (Foto: Timo Erkkilä)

O víkendu proběhla Jukola, největší štafetové závody světa. Běželo se u finského města Porvoo a závod to byl opět dramatický. Jak závod probíhal a dočkali jsme se nějakého překvapení? Právě Jukola je lightmotivem aktuálního dílu O-News.cz Podcastu, ve kterém se ale krátce podíváme i do brněnských lesů, které hostily netradičně v červnu MČR na klasické trati a také nakousneme preview k sérii mezinárodních akcí, které nás v následujících týdnech čekají. První na řadě je hned příští týden ME dorostu v Bulharsku. Menu tohoto vydání je tedy klasika. Jukola na MEDu.

MČR na klasice, tradiční vrchol podzimní orienťácké sezóny, o kterém si letos ale povídáme už v červnu. Hned z několika důvodů, které byly už mnohokrát omílány, byl tento závod letos přesunut již na červen. ” Z mého pohledu i přes drobnou předstartovní skepsi nakonec terén a závod kompletně hoden mistrovství republiky. Závodní prostor prověřil fyzickou kondici, nabídl dlouhé postupy a zajímavé volby, přičemž stavitelé tratí je využili. Pořadatelům se navíc povedla kompozice arény, karantény byly v pořádku. A tak asi, nevím jestli jediným, ale z mého úhlu pohledu největším negativem byl faktor šlapání podrostu. Já osobně jsem patřil ke šťastnějším běžcům, když jsem do kvalifikace startoval za polovinou st. listiny a do nedělního finále si vyběhl pozici v závěru startovního pole, ale věřím, že kdo to celé otvíral, tak si asi pár úseků trati pořádně zaskákal jako srnka a nachytal nějaké ty trny,” uvozuje své povídání David Procházka.

Šestice nejlepších mužů MČR na klasické trati 2023 – 1. Křivda, 2. Nykodým, 3. Hubáček, 4. Horvát, 5. Roudný, 6. Sýkora. (Foto: Petr Kadeřávek)

V ženách reprezentantkám vypálila rybník Adélka Bogarová, se kterou jsme vám již v uplynulém týdnu přinesli rozhovor. Zranění si bohužel přivodila Vendula Horčičková, která si již v kvalifikaci nepříjemně narazila koleno a do finále nenastoupila. Spekulovalo se o vážnějším zranění, ale co se Davidovi podařilo zjistit, tak již začíná trénovat a na závěrečnou přípravu odcestuje. V mužích ovládl závod podle očekávání Tomáš Křivda, který si bohužel přivodil také zranění, ale až o týden později – na Jukole.

Jak Kasper utopil šance Göteborgu?

Jukola a Venla. Štafetové megazávody ve Finsku, které se běžely o uplynulém víkendu u města Porvoo na jihu země, kousek od Helsinek. Tedy v dobrém dosahu i ze Švédska. A zatímco u Tiomily jsme se bavili o nižší účasti, tak na Jukole letos bylo na 18061 lidí z 18 zemí. 1549 týmů žen na Venle a 1695 týmů mužů na Jukole. Po přepočtu na délku úseků to znamená, že všichni účastníci dohromady uběhnou 187 129 km, což odpovídá 144 přeběhnutím Finska ze severu na jih. Pro závodníky bylo rozneseno v lese 550 kontrol. To jen, abyste si představili, jak masivní akce to je.

Venle stejně jako Tiomile dominoval tým IFK Göteborg, byť tentokrát pouze jejich áčko. A o vítězství se rozhodlo až na posledním úseku, který skvěle běžela Sara Hagström. V podcastu kluci rozebírají průběh závodu, fenomén “legend” na posledním úseku, kde se sešly třeba Anne Margharet Hausken Nordberg, Minna Kauppi či Simone Niggli. Slovo dojde také na výkony neskandinávských týmů – IGTISA a OK Pan Arhus v TOP10 či na českou stopu a skvělý výkon Barbory Matějkové na prvním úseku, na kterém skončila pátá.

Skvělý výkon Barbory Matějkové na prvním úseku Venly. Na fotografii Bára bojuje o pozice na startu prvního úseku. V páté řadě, šestá závodnice zleva. 🙂 (Foto: Kimmo Hirvonen).

Na čele Jukoly se tahali Stora Tuna a OK Linné, po prvním úseku mezi nimi byly 2 sekundy, po druhém 11 sekund, Tampeeren Pyrintö ztrácelo další 4 sekundy a Helsingin Suunistajat další 3, takže velmi vyrovnaný závod. Samozřejmě tam tou dobou ještě byly i jiné týmy v první skupině. Nejdelší třetí úsek s tím ale dost zamával. OK Linné najednou vedlo o 2,5 minuty, Rasmus Andersson běžel velmi dobře před Pyrintö, třetí Stora Tuna ztrácí po třetím úseku najednou 4 minuty. Po čtvrtém úseku je Stora Tuna už až čtvrtá se ztrátou 5,5 minuty. A stejnou ztrátu má i po pátém úseku. Na čele stále běží Linné a druhý Tampeeren Pyrintö. Helsingin Suunistajat je 6. s odstupem 11 minut. Pak ale začínají přebírat otěže nejzkušenější z bratrů Svensků. Nejprve Viktor předjede Tampeeren Pyrintö a stáhne ztrátu na necelé tři minuty. A na posledním úseku Emil Svensk rozdrtí finišmena Linné Lukase Lilanda, doběhne ho čtyři kilometry před cílem a v závěru ještě o 19 sekund uteče. Tým okolo bratrů Svensků tedy obhájil vítězství.

Od roku 2019 na Jukole tým Stora Tuna nikdo neporazil, 4. vítězství v řadě, naprosto unikátní počin, který se nepovedl ani Haldenu ani Kalevanu Rasti v dobách jejich nejslavnější éry.

Vítězný tým Stora Tuna: Jesper Svensk, Olle Kalered, Joakim Svensk, Anton Sjökvist, Henrik Johannesson, Viktor Svensk, Emil Svensk. (Foto: Ilkka Metsälä)

Nejlepším českým závodníkem Jukoly se stal opět Miloš Nykodým s OK Linné, které skončilo druhé. Miloš zaběhl 15. čas na úseku a předával v kontaktu s čelem závodu.

Náš nejlepší závodník Tomáš Křivda skvěle rozběhl závod a atakoval první čas na úseku, vytáhl špatně rozběhnutou štafetu Kalevanu Rasti z 33. na 9. místo na třetím mezičase, ale pak došlo ke zranění, cítil velkou bolest a závod s vypětím všech sil jen doklusal, aby nevzdal, předal 56. a bylo po závodě. Jsou ohroženy jeho výkony na MS? Podle informací O-News.cz Podcastu snad nejsou. Jedná se o podobné zranění, které si Tomáš přivodil na MČR v nočním OB. Je to nepříjemné, ale stejně jako Venda by i Tomáš měl odcestovat na závěrečnou přípravu na MS do Alp. Tak oběma držme palce.

Neskutečný příběh napsal Kasper Fosser, který závod svému týmu skoro doslova fossral. Nebo, jak glosuje David, “utopil šance svého týmu”. Na TOITOIce. Zajímá vás, co se stalo? Poslechněte si celý díl O-News.cz Podcastu.

Bude bulharský MED pro Čechy sladký?

Třetím tématem je preview k blížícímu se ME dorostu, které startuje v bulharském Velingradu již tento pátek. K tomuto eventu se na O-News.cz určitě ještě vrátíme.

Česká nominace je velmi silná, v některých kategoriích jsme sledovali líté boje o pouhá čtyři místa v národním týmu. Vidíme tam v podstatě závodníky z předních míst Žebříčku A a proběhlých MČR. V osmnáctkách pak ty, kteří skončili jen těsně pod čarou nominace na juniorské MS. A teď bude na vybraných závodnicích a závodnících, aby své domácí výsledky potvrdili i na mezinárodní scéně. Oproti JMS na MED přecijen není stále upřena taková pozornost, takže snad nebudou moc pod tlakem a poběží dobře. Terény by našim doufejme sedět měly.

Ukázka tréninkového prostoru MEDu sousedícího se závodním prostorem.

Soupiska českého týmu na ME dorostu

W16: Hanušová Markéta, Kynčlová Anna, Paulíčková Tereza, Vítková Hana

W18: Doušková Kateřina, Martanová Lea, Novotná Michaela, Štěpová Kateřina

M16: Heczko Erik, Srb Vladimír, Tomášek Prokop, Vaníček Jan

M18: Bednařík Vilém, Brosch Ondřej, Kučera Tomáš, Zřídkaveselý Adam

Web ME dorostu

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 8. 9. 2024
a svátek má Mariana.