Plzeňské štafety pod lupou

od | 30. 5. 2018 | OB v ČR, Orientační běh, Reportáže

O víkendu to nebyl jen sprint v Plzni, ale také dva závody Českého poháru štafet u Třemošné, které uspořádala OK Lokomotiva Plzeň. A byly to štafety velmi vydařené. Pěkné počasí, centrum u lesa, přes 400 štafet v lese. Pojďme si ještě jednou připomenout závody a podívat se na farstování a GPS záznam.


Záznam startu sobotního závodu.

Sobotní závod se běžel na mapě Býkovna, na úvod stavitel František Kolovský připravil hodně farst v členitém svahu plném prohlubní, vrstevnicových detailů a jiných pozůstatků po těžební činnosti, zbytek závodu se odehrával v plošším terénu s porostovými detaily a rýhami. V mužích závod opanoval tým SK Žabovřesky Brno (Zimmerman, Nykodým, Hájek) před štafetou Severky Šumperk (Poklop, Král, Schuster) a Pragou Praha (Navrátil, Flašar, Procházka) – 5. PHK, 6. LPU, 7. ZBM2. Závod žen ovládla štafeta OK99 Hradec Králové (Štěrbová, Chaloupská, Kosová) o 5 sekund před štafetou Turnova (Krafková, Rufferová, Omová) a béčkem Žabovřesk Brno (Hiklová, Hiršová, Hlavová) – 4. LCE, 5. SHK, 6. ZBM 1. V “osmnáctkách” se radovali dorostenci OK Lokomotiva Pardubice a dorostenky z OK Kamenice. Tratě byly hodnoceny vesměs velmi pozitivně, i přesto, že některé kategorie výrazně překročily směrný čas. Pojďme se podívat, jak stavitel “rozfarstoval” tratě hlavních kategorií.

Všechny sobotní farsty kategorie D21. Stavitel tratí se nebál hodně farstovat, avšak vidíme snahu o maximání vyrovnanost farst a maximálně kontaktní závod. Farsty nejsou diametrálně odlišné, naopak kontroly jsou vždy poměrně blízko sebe a farstovaná je vždy jen jedna kontrola, většinou tzv. “do hnízda”, kterou následuje “uzlovka”. Díky bezkontaktnímu ražení si mohl stavitel dovolit udržet balík více pohromadě, což v náročném terénu na úvod mohlo být i ku prospěchu, když běžel balík podobnou stopou, avšak žádná ze závodnic si nemohla být jistá, že soupeřka má stejnou kontrolu. 14. kontrola je pěkná ukázka farstování “do délky”, což je záludné v tom, že závodnice běží stejným postupem, ale každá musí jindy zpomalit pro svou kontrolu a neviset pouze v balíku.

 

Farstování sobotních štafet mužů. Podobný “kontaktní” styl farstování jako u žen, avšak některé farsty jsou více roztažené do prostoru (např. kontrola 8) nebo je použita lehká křižná farsta (kontroly 5, 13 a 16). Podélná farsta na 18. kontrolu je v tomto případě v hustníku a tedy závodníci, kteří měli tu nejvzdálenější kontrolu neměli zaběhnout s balíkem už do prvního hustníku.

Pro pořádek si výsledkově zrekapitulujme i nedělní závod. Ten se běžel ve východnější části prostoru na mapě Kvočna a tratě připravil Jirka Valeš. V ženách své vítězství ve stejném složení zopakovala štafeta OK99 Hradec Králové, tentokrát s výraznějším náskokem před Slovanem Luhačovice (Sklenářová, Čermáková, Horčičková) a áčkem ZBM (Indráková, Hiršová, Hlavová) – 4. SHK, 5. TUR, 6. CTB. V mužích se pořadí na prvním místě změnilo, když na posledním úseku Hájka ze Žabovřesk (první dva úseky běželi Zimmerman a Nykodým) předstihl pardubický finišmen Radek Nožka a dostal tak tým OK Lokomotiva Pardubice (Kamenický, Kubelka, Nožka) na první místo. Třetí místo pak brala Severka Šumperk, kde si své úseky vyměnili Poklop a Schuster (druhý úsek běžel Král). V dorostu se v neděli radovali dorostenky Slavie Hradec Králové a dorostenci SK Žabovřesky Brno.

Farstování nedělní tratě žen. Stavitel nedělního závodu byl ve farstování odvážnější. Kontroly nejsou tak blízko sebe, vidíme zde hned několik farstovaných kontrol za sebou, více druhů dělení i jednu poměrně výrazně odlišnou farstu těsně před diváckým úsekem. Závod byl tedy o trochu méně kontaktní, rozestupy mezi štafetami se dělaly větší. To vše spolu s odlišným charakterem lesa a stavby v úvodu nabídlo oproti sobotě zase lehce jiný orienťácký zážitek. Komu se pojetí kterého dne líbilo víc, to už necháme na Vás.

 

Ukázka farstování do oblouku z ženské trati a GPS prvního úseku. Vidíme, že farsty byly poměrně vyrovnané. Nejrychleji prolétla Tereza Janošíková černou variantu, modrá a červená se ukazují srovnatelné. SHK lehce ztrácí spodní obíhačkou hustníku na modré variantě. Obrovskou chybu zde předvedla štafeta PGP, která hledala kontrolu dříve.

 

Nejodlišnější farsta závodu žen a porovnání GPS z prvního úseku. Nejrychlejší opět Janošíková, tentokrát na červené variantě. Závodnice na černé variantě si pomáhají obíhačkou po cestě a moc neztrácí, nejpomalejší v tomto porovnání na prvním úseku se zdá modrá varianta, kde se jde nejvíce hustníkem. V tomto místě hodně ztrácí nakonec druhá štafeta Luhačovic (LCE), která se stáhla na jinou variantu.

 

O vítězství štafety PHK rozhoduje Kosová hned v úvodu na první farstě, kdy využila skluznější modré varianty. Teplá (SHK) na černé variantně ztrácí kontakt, který už nedotáhne a štafeta PHK bude v cíli slavit vítězství.

 

Ukázka farstování nedělních štafet mužů. Úvodní farsta totožná jako u žen, ale hned druhá přináší náznak aspektu, který tyto plzeňské štafety obecně moc nenabídly – farstu volbou postupu. Díky vysunutí červené varianty na jih k jezírku se totiž otevřela zajímavá obíhačka spodem. Jinak je trend farstování podobný jako u žen, výrazně odvážnější než v sobotu, více farst do strany a do prostoru, křižné farsty mají kontroly dále od sebe a jsou odlišnější.

 

První úsek, první farsta. I u mužů se jako nejrychlejší ukázala modrá varianta (TUR1, ZBM2, SHK1), na černé lehce ztrácí KAM a áčko ZBM.

 

Zajímavá prostorová farsta na 11. kontrolu. Všechny varianty jsou poměrně vyrovnané.

 

Nejdelší postup na trati většina realizuje víceméně přímo, ale najdou se i volby postupu zleva či zprava.

 

“Vietnamská džungle” mohla rozhodnout finiš. Zarostlá a hluboká bažina na postupu na sběrku. Oproti těm, kdo bažinu oběhl, to znamenalo ztrátu až 15 sekund a úplně špinavé dedáče. První úseky neměly informace, a tak realizovaly většinou postup přímo. Na ostatních úsecích si již závodníci informace předali a většina tak již bažinu obíhá.

 

Volba postupu. Zajímavá a rozdílná farsta 4. kontroly nabízí rozličné varianty i volby postupu. Na rozdíl od prvního úseku, na tom druhém závodníci mířící na červenou variantu volí i obíhačku rybníčku z jihu. Jako nejlepší farsta se zde podle GPS při bezchybné realizaci jeví modrá varianta.

 

Třetí úsek: Nožka vs. Hájek o vítězství a 3 štafety o bronz

Na třetí úsek vybíhá na čele štafeta ZBM (Daniel Hájek) následována LPU (Radek Nožka). Pojďme se podívat, kde se rozhodlo o zlatu pro Pardubice a kde se rozhodovalo o bronzu mezi LCE, SSU a TUR.

Chyba Hájka na modré variantě postupu na 4. kontrolu, první příležitost pro Nožku snížit ztrátu.

 

Další chyba Hájka po výběhu z technické pasáže do čistého lesa. Nožka se dotahuje na brněnského závodníka.

 

Rozhodující náskok získává pardubický závodník na poslední farstě před diváckou kontrolou. Závodníci běží stejným postupem, ale zatímco Nožka razí černou kontrou cestou, Hájek má modrou variantu, kterou netrefil napoprvé. Nožka už náskok udržel až do cíle a z vítězství se tentokrát radovali závodníci z Pardubic.

 

O třetím místě rozhodla křižná farsta na 12. kontrole. Nejlepší výchozí pozici měl závodník z Luhačovic, avšak zachyboval. Do čela se tak dostal finišmen Severky Šumperk (SSU), když nabíhal podobnou stopou jako turnovský závodník, ale měl v tu chvíli bližší modrou variantu, zatímco závodník z TUR musel na červenou kontrolu. Štafeta SSU už nepřipustila žádný kontakt a doběhla si pro pomyslný bronz.

 

O brambory se nakonec také finišovat příliš nemuselo, když luhačovický závodník chyboval v závěrečném pytlíku a přenechal 4. místo turnovské štafetě.

 

Web závodů s výsledky, mapami a odkazy na GPS tracking

 

Úvodní foto: Martin Parula

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.