Vánoční svátky jsou v plném proudu, a tak si pojďme dát jeden další recept od Šarky Knížkové. Dnes budou mít hlavní roli palačinky.
Ingredience
Pro přípravu 1-2 porcí vytaste tyto ingredience:
- 3 malá vejce (nebo 2 velevejce)
- 250 ml polotučného mléka
- 120 g mouky
- špetka soli, případně mlsné jazýčky mohou přidat cukr
- tvaroh, ovoce, nutella, marmeláda, ořechové máslo… co hrdlo ráčí!
Postup přípravy
- Vejce vyšlehejte s mlékem, přidejte špetku soli.
- Přidávejte postupně mouku.
- Opékejte tenké palačinky (fajnšmekři je mohou nazvat slovem crêpes) na kapce
oleje, načančejte, pokochejte se a tvařte se jako masterchef.
Obměna
Vyprdněte se na nějaké ty suprzdravé palačinky z ovesné nebo celozrnné mouky. Rozdíl v obsahu vlákniny nebude vzhledem ke spořádanému množství nijak výrazný (tu prostě nažeňte jinde než v palačinkách), narozdíl od vašeho zklamání. Na těchto celozrnných variantách si nikdy nepošušňáte jako na klasické variantě a ještě si u pečení projedete celý svůj arzenál nadávek, až se budete vztekat, že to nejde otáčet a trhá se to. Takže mír a lásku a vychutnejte si normální palačinky z bílé mouky.
Nutriční okénko
Je mi jasné, že teď budete koukat jako tele na nový vrata, ale palačinky jsou vážně super jídlo i z nutričního hlediska. (A kdo je teď nejoblíbenější nutriční terapeutka, mmm?) Základ obsahuje komplexní sacharidy, díky vejcím a mléku máme i zdroj bílkovin a pokud tam k tomu nebouchnete půl sklenice nutelly, je to vlastně parádní plnohodnotné jídlo. A co víc – fajné snídaně nebo sváča před tréninkem či po něm. Nesmí se ty palačinky teda pochopitelně koupat v oleji, protože na to by to neběželo úplně ideálně. A zároveň čím blíž je běhání, tím spíše bych dekorovala raději marmeládou než nutellou. Marmeláda totiž obsahuje v podstatě jen jednoduché cukry, oproti nutelle či ořechovému máslu, které zase oplývají především tuky. Nicméně suma sumárum, takový palačinky jsou prostě vždycky dobrý nápad a neztratí se jako snídaně králů ani jako hodobožová sváča do tašky na závody.
0 komentářů