Orienťáci orienťákům: pomozme v další fázi Ukrajině

od | 17. 3. 2022 | OB v ČR, OB ve světě, Orientační běh

Týden orienťáku pro Ukrajinu, který uspořádal Český svaz orientačních sportů v týdnu od 28. února do 6. března, nebyl jedinou iniciativou. Aktuálně se aktivity jednotlivců rozrostly o pomoc Ukrajinců v rámci Česka. O co jde?

14 dní strávil orienťák Petr Mrkvica sháněním ubytování, nezbytného vybavení i podporu pro začátek žití v Česku několik rodinám Ukrajinců, kteří se rozhodli odejít z místa válečných bojů. Vše to byli orientační běžci, kontaktoval je přes známosti na Silva Campu. Založil skupinu pro Ostravu a sám se divil, jak se pomoc zejména mezi orientační běžci šířila. Díky svým kontaktům se jednotlivé žádosti nabalovaly. Včera proto založil skupinu na Facebooku “o2o – orienteering is a way of living. We can help together”, neboli Orienťáci orienťákům, orientační běh je způsob života, pomozme si navzájem.

Tato skupina má za cíl dvě věci: propojit ukrajinskou stranu orientačního běhu – trenéři, závodníci nebo další příznivci orientačního běhu. A současně komunitu západních civilizací, kteří mohou pomoci. Ať už se jedná o zajištění bydlení, pomoc v rámci tréninku, zajištění klubu nebo podpora při zajištění základní péče. Hodně lidí by rádo pomohlo, ale k neznámým lidem třeba nemusí mít důvěru. Tady je pomoc orientovaná přímo na orientační běžce, které po celém světě vyznávají podobné hodnoty. Zapojit se z Česka může úplně každý. Komunikace probíhá v angličtině, protože cílem skupiny je oslovit celou Evropu. Pokud někdo neholduje sociálním sítím nebo anglickému jazyku, pak může napsat na ukrajina@orientacnisporty.cz a dotaz nebo pomoz bude ve skupině adresována a vykomunikována. Za den se připojilo téměř 200 osob a skupina nadále roste. I díky ní se mohly některé rodiny přesunout z Ukrajiny do aktuálně civilizovanějšího světa.

V rámci komunikace s ukrajinskou stranou se také zapojil Mirek Patka z Nového Boru, který je v kontaktu s trenérem Vasylem Bortnykem. Několik ukrajinských orientačních běžců již ubytoval a také nechal zaregistrovat v českém klubu, včetně přihlášky na některé nejbližší závody. V rámci komunikace vyplynulo, že nejlepší je se spojit s rodinou a tu pak vyzvednout na Hlavním nádraží v Praze. Navrhuje i zapojení svazu.

V rámci toho pořadatelé Czech O-Tour nabídli startovné všem Ukrajincům zdarma. Je to drobné vyjádření podpory pro tuto část nelehkého období a podpora ukrajinského orienťáku v Česku.

0 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 16. 5. 2024
a svátek má Přemysl.