Orienťáci mohou pomoci obnově lesů v KRNAPu. Jak?

od | 4. 9. 2022 | Fenomén, Orientační běh

Velká síla orienťáků, kteří jsou registrováni v klubech v několika desítkách až stovkách, je v jejich péči a ochraně o les. Naší tělocvičnu je třeba nejen využívat, ale i chránit a pečovat o ní. V nejstarším národním parku u nás – v Krkonošském – mají velké problémy s následky kůrovce nebo vichřice. Pomohou jednotlivci nebo kluby i v této lokalitě?

Úklid následků vichřice

Stojíme ve svahu na pasece v blízkosti podkrkonošského města Harrachov a povídáme si s Jirkou Cupákem, asistentem ředitele Správa Krkonošského národního parku, též orientačním běžcem z Vrchlabí. Ještě před rokem a půl zde stál starý les, který však následkem vichřice nepřežil. Teď tu zhruba dvacítka dobrovolníků – orienťáků z kempu Jizerky O-FEST – uklízí následky pohromy. Jednotlivé klestí musí být dáno na hromady kolmo ke svahu, aby vytvářelo přirozenou bariéru a koridory pro následný obnovený les. Klestí v této formě také udržuje vlhkost, vytváří stín a podle Cupáka se jedná o novou energii pro budoucí les.

Až 130členné skupiny dobrovolníků

“Máme tu zhruba 20-30 brigád ročně. Sejdou se skupiny třeba od 10 lidí, největší pak je od Škoda Auto, kde jich přijelo přes 130,” začíná povídat Jiří Cupák, který má v rámci své kompetence v KRNAPu dobrovolnictví na starosti. Při našem rozhovoru děkuje dvojici, která velmi rychle pochopila, jak mají na pasece vyrovnávat klestí. To je podle Cupáka z 90 % náplní všech brigád. V poslední době jsou zde vytěžené paseky ze dvou důvodů: buď kvůli silné vichřici, což je i případ, kde právě stojíme, a pak také s následky kůrovce, který trápí už skoro většinu českého území.

Připojit se mohou i orienťáci

Zájemci o pomoc v lese v KRNAPu jsou vítání téměř celoročně. “Stačí mi pouze zavolat,” usmívá se závodník OOB TJ Spartak Vrchlabí a doplňuje: “Jedeme ve dvou režimech. Pokud jsou tady dobrovolníci ubytování, tak se snažíme najít lokalitu v blízkosti jejich destinace. Máme 6 územních pracovišť a na každém jsou 3 lesáci. Nebo si lze vybrat lokalitu a přímo na ni zajet,” dodává Jirka Cupák. Můžete kontaktovat ho na jcupak@krnap.cz nebo telefonu +420 736 501 796.

Čist-O-les funguje již čtvrtým rokem

Český svaz orientačních sportů skrze kluby, jednotlivce i další příznivce je zapojen do projektu Čist-O-les. Například v roce 2021 se zúčastnilo přes 600 dobrovolníků z řad orientačních sportovců v rámci lesních brigád, kde mimo jiné vysadili více než 17 tisíc stromků. Pomoc orientačních sportovců našim lesům může mít mnoho podob -ať již pomáháme přírodě samotné sběrem plastů v lese při běhání nebo upozorňováním na černé skládky a na hromady odpadků tam, kde nemají být či přímo koordinovaná pomoc vlastníkům lesa či orgánům ochrany přírody s vysazováním stromků, čištěním lesa od větví po kácení nebo vytvořením a poskytnutím podrobné mapy prostoru. Sázení stromů pak probíhá zejména v podzimních měsících, a tak doporučujeme kontakovat váš nejbližší revír s žádostí o případnou pomoc.

1 komentář

  1. Avatar

    První článek po skoro měsíci a dočteme se toto? Co se děje (nejen) s O-news? Celý srpen se u nás neběhalo? Kde je předstartovní horečka na následující hlavní víkendy podzimní sezóny?

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dnes je 27. 7. 2024
a svátek má Věroslav.